15.3.2017 22:17

Άνοιξε ξανά η συζήτηση για το Λωβοκομείο

Διαφορετικές προσεγγίσεις για την αξιοποίηση του ζωντανού ιστορικού μνημείου αλλά με κοινό παρονομαστή την έλλειψη χρημάτων

Την πρώτη ουσιαστική συζήτηση, 60 χρόνια μετά το κλείσιμο του μακροβιότερου υγειονομικού ιδρύματος της Χίου, του Λωβοκομείου άνοιξε το απόγευμα της Τετάρτης ο «Οίκος Αγάπης» της Ιεράς Μητρόπολης Χίου, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας.

Εκεί παρουσιάστηκε η πρώτην ολοκληρωμένη τεχνοοικονομική μελέτη από τον μηχανικό Γ. Ξυλά, ο οποίος καταρχήν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο χώρος θα πρέπει να λειτουργήσει ως μόνιμα εκθεσιακών, που θα φιλοξενεί τα καλοκαίρια ακαδημαϊκές κοινότητες από ολόκληρο τον κόσμο.

Η μελέτη

Όπως πρώτος είχε παρουσιάσει ήδη από τον περασμένο Αύγουστο ο «π», η μελέτη του Γ. Ξυλά αποτυπώνει την ύπαρξη26 δωματίων και ένα πλήθος μερικών ακόμα κτιρίων όπου όλα αυτά μαζί με τα Λουτρά (αντρών – γυναικών), το εστιατόριο (3 δωμάτια), το εφορείο, τις τουαλέτες (WC), το στάβλο και το πλυσταριό αποτελούν το συγκρότημα του Λεπροκομείου. Το συνολικό κόστος αποκατάστασης για τα 26 δωμάτια και τις βασικές εργασίες του εξωτερικού χώρου εκτιμάται σε 975.712,20 ευρώ.

Τα προτεινόμενα έργα

Σύμφωνα με τη μελέτη στα κύρια χαρακτηριστικά αποκατάστασης και λειτουργίας του Λωβοκομείου ως εκθεσιακού χώρου – πολιτιστικού κέντρου προβλέπεται η αποκατάσταση των κτιρίων του συγκροτήματος με σεβασμό στη φυσιογνωμία τους και η διαμόρφωση του χώρου του ιστορικού φαρμακείου των λεπρών και των λοιπών χώρων διαμονής των λεπρών, με εκθέματα τα κρεβάτια, τα στρώματα τους, τα σκεύη τους κλπ.

Παράλληλα προβλέπεται η λειτουργία βιβλιοθήκης - αναγνωστηρίου (μεταξύ άλλων, με ιστορικά βιβλία για το Λωβοκομείο και τη Χίο της περιόδου εκείνης), η έκθεση των ειδών του Λωβοκομείου που φιλοξενούνται στο ιατρικό μουσείο Χίου, η διαμόρφωση ενός χώρου εκδηλώσεων και χώρου ανοικτών διαλέξεων – σεμιναρίων.

Εκτός των άλλων οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν αφηγήσεις – ντοκιμαντέρ με ιστορικά στοιχεία για τους λεπρούς καθώς και κέρινα ομοιώματα που θα αναπαριστούν τους ασθενείς σε διάφορες εκφάνσεις της καθημερινότητάς τους.

Στο αναστυλωμένο κτιριακό συγκρότημα προβλέπεται η διαμόρφωση χώρων σε εργαστήρια πήλινων, κεραμικών, ζωγραφικής, φωτογραφίας κλπ και πραγματοποίηση εκδηλώσεων και εκθέσεων σχετικά, η λειτουργία αναψυκτηρίου καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου σε επισκέψιμο αγρόκτημα, με καλλιέργειες καλλωπιστικών και φαρμακευτικών φυτών.

Τέλος προτείνεται η ένταξη του συγκροτήματος σε κυκλικές περιπατητικές διαδρομές, καθώς και η λειτουργία εκθετηρίου – προσκυνήματος για τον Άγιο Άνθιμο και τον Άγιο Νικηφόρο το Λεπρό.

Διαφορετική εκδοχή από τον Μανώλη Βουρνού

Σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση ήταν η τοποθέτηση του Μανώλη Βουρνού που πρότεινε  τη λειτουργία του Λωβοκομείου ως σύγχρονου μνημείου με παράλληλες χρήσεις. «Είναι ζήτημα βιωσημότητας. Παγκοσμίως στα μνημεία δίνονται κι άλλες χρήσεις και αυτή είναι η βασική μέθοδος στην οποία πρέπει να δουλέψουμε», ανέφερε ο Δήμαρχος.

Υπέρ της ένταξης του Λωβοκομείου στο πρόγραμμα των Αστικών Αναπλάσεων τάχθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Στ. Κάρμαντζης για να έρθει λίγο αργότερα να προστεθεί η άποψη του Α. Μιχαηλίδη ότι θα πρέπει το Λωβοκομείο να καταστεί μνημείο της Ουνέσκο μέσα από την κατάθεση πλήρους φακέλου.

Κοινά αποδεκτό πρόβλημα, κάτι που επεσήμανε και ο διπλωματούχος ξεναγός Θ. Καραμουσλής είναι η έλλειψη χρημάτων αφού όπως ειπώθηκε τα πάντα γίνονται αρκεί να υπάρχει… παράς.  

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ