4.9.2017 10:45

Άφησαν απροστάτευτα 1.000 χρόνια Ιστορίας

Θλίψη και οργή, πόνο και απογοήτευση σκόρπισαν οι εικόνες που μετέδωσε το πρωί της Παρασκευής το politischios.gr, με αφορμή δημοσιογραφική αυτοψία στο Κάστρο μετά τη συρρίκνωση της δομής της Σούδας κατά το 1/3 της αρχικής της έκτασης.

Αρχαιολογία, Δήμος και Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, που από τον Ιανουάριο γνώριζαν και είχαν παραδεχτεί τις φθορές στο μνημείο, το άφησαν εντελώς απροστάτευτο, με αποτέλεσμα λίγους μήνες αργότερα τα σημάδια της ανθρώπινης παρουσίας να είναι όχι μόνο εμφανή αλλά να έχουν δημιουργήσει εκτεταμένες φθορές εσωτερικά αλλά κυρίως εξωτερικά του Κάστρου.

Τι κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός

Εξαιτίας της γειτνίασης με τον καταυλισμό φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, οι στοές  του Κάστρου αποτέλεσαν ασφαλές καταφύγιο για εκατοντάδες άτομα, που τον χειμώνα που ο καταυλισμός για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα παρέμενε χωρίς ρεύμα με ευθύνη Δήμου και Ύπατης Αρμοστείας, αναζήτησαν προστασία στο εσωτερικό του μνημείου.

Ξηλώνοντας τα προστατευτικά κάγκελα και σύρματα που είχε τοποθετήσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία, εν γνώσει της μάλιστα, δεκάδες μετανάστες εισέβαλλαν στο εσωτερικό ανάβοντας φωτιές για να ζεσταθούν και χρησιμοποιώντας τον χώρο ως σημείο συνάθροισης μακριά από τα βλέμματα του προσωπικού του Δήμου αλλά και της Αστυνομίας.

Με τον καιρό, στο εσωτερικό των τειχών αναπτύχθηκε ένας μικρότερος καταυλισμός, με την ανθρώπινη παρουσία να αφήνει τα σημάδια της ανεξίτηλα. Πλέον το εσωτερικό του επιθαλάσσιου τείχους δεν διαφέρει σε τίποτα από έναν κοινό σκουπίδοτοπο με δεκάδες κιλά απορριμμάτων να είναι σκορπισμένα παντού.

Κι αν κάποιος ορθά ισχυριστεί ότι τα σκουπίδια μπορούν να μαζευτούν σε 2-3 ημέρες, δεν μπορεί να γίνει το ίδιο με τις σημαντικές φθορές που έχει υποστεί το μνημείο εξωτερικά σε διάφορα σημεία του τοίχους. 

Δεν ήταν λίγες οι φορές που τα τείχη χρησιμοποιήθηκαν, είτε σε περιόδους επεισοδίων, ως «οπλοστάσιο», με τους μετανάστες να εφοδιάζονται με πέτρες, είτε για να παίρνουν πέτρες στηρίζοντας τις σκηνές τους.

Καταστροφική σιωπή…

Η δημοσιογραφική έρευνα όλο αυτό το διάστημα ανέδειξε ότι οι υπεύθυνοι για το μνημείο, με πρώτη την Αρχαιολογία, γνώριζαν από πρώτο χέρι ότι μέρα με τη μέρα ένα από τα ελάχιστα Κάστρα στην Ελλάδα που κατοικούνται, καταστρέφεται. Την ίδια γνώση είχε και η Δικαιοσύνη, που με την με αριθμό Α16/455 δικογραφία που σχηματίστηκε τον Μάρτιο μετά την αναφορά 800 πολιτών της Χίου επισημαίνονταν οι φθορές στο Κάστρο. Παρότι η προανάκριση ολοκληρώθηκε, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη για το θέμα μέχρι και σήμερα. Πλήρη ενημέρωση έχει και η Υπουργός Πολιτισμού μέσα από συνεχείς αναφορές στη Βουλή που κατέθεσε ο βουλευτής Νότης Μηταράκης.

Όσο για Ύπατη Αρμοστεία και Μονομετοχική; Αυτές κι αν ήταν που γνώριζαν από πρώτο χέρι, μιας και βασική τους ευθύνη ήταν η φύλαξη της περιοχής (Σούδας) υπό την ευρεία έννοια.

Ποιος θα πληρώσει για την καταστροφή του μνημείου;

Γιατί δεν αποδίδονται ευθύνες από τη Δικαιοσύνη;

Μέχρι πότε το Υπουργείο Πολιτισμού μπορεί να παριστάνει τη στρουθοκάμηλο μη ζητώντας απαντήσεις από την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων;

Μέχρι πότε αυτή η καταστροφική για τον τόπο σιωπή…

Άμεση σύγκλιση της Μονομετοχικής ζητά ο Στ. Καμπούρης

Κραδασμούς στο εσωτερικό της Μονομετοχικής προκάλεσε το φωτορεπορτάζ του «π». Σύμφωνα με πληροφορίες ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Στ. Καμπούρης ζήτησε κατεπείγουσα σύγκλιση του Διοικητικού Συμβουλίου της Μονομετοχικής για σήμερα Δευτέρα, προκειμένου να εξεταστεί το μέγεθος των φθορών στο μνημείο, να διερευνηθούν οι ευθύνες της Μονομετοχικής και των συναρμόδιων φορέων και να ληφθούν αποφάσεις από πού θα αναζητηθεί η χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των φθορών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ