17.7.2023 16:57

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Η επανεκκίνηση του διαλόγου με την Τουρκία είναι θετική εξέλιξη

Πιο ισχυρή από ποτέ η Ελλάδα στην επανέναρξη της διαδικασίας του διαλόγου με την Τουρκία, τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης

Μήνυμα θετικής και εποικοδομητικής διάθεσης -αλλά ισχύος και αποφασιστικότητας ταυτόχρονα- εκπέμπει η Αθήνα με αποδέκτη την Άγκυρα, σχετικά με την προσπάθεια επανεκκίνησης του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Παύλος Μαρινάκης δέχθηκε σειρά ερωτημάτων σχετικά με το αν η χώρα μας έχει μετακινηθεί από την πάγια θέση για την ύπαρξη μίας μόνο διαφοράς με την Τουρκία.

«Η επανεκκίνηση των συζητήσεων με την Τουρκία, η επιστροφή στη φάση του διαλόγου είναι μία θετική εξέλιξη για τη χώρα. Και ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε αυτή τη διαδικασία πιο ισχυρή από ποτέ» είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε:

«Ο Πρωθυπουργός είπε το αυτονόητο, επανέλαβε μία διαρκή, μία πάγια ελληνική θέση, η οποία ισχύει από το 1975, από τα χρόνια του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η διαφορά μας, η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία και η οποία θέλουμε να διευθετηθεί, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Εφόσον, λοιπόν, φθάσουμε εκεί, γιατί δεν είμαστε ακόμα εκεί, -γιατί για να φθάσουμε στο σημείο αυτό πρέπει η Τουρκία να κάνει σημαντικά βήματα- τότε, ναι, ελπίζουμε να υπάρχει μία απόφαση, η οποία θα συνεπάγεται εκατέρωθεν υποχωρήσεις από τις αρχικές θέσεις της διαπραγμάτευσης. Όμως, όπως το τόνισε στη συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός, θα μιλήσουμε με όρους, οι οποίοι, προφανώς, θα είναι συμβατοί με την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων».

Από εκεί και πέρα η ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων έχει και άλλα σημαντικά ζητήματα: Υπάρχουν πάρα πολλά οικονομικά θέματα, ζητήματα πολιτικής προστασίας, η συζήτηση για το πολύ σημαντικό και σοβαρό ζήτημα του μεταναστευτικού κοκ. «Δείχνουμε θετική διάθεση, δεν είμαστε αφελείς δεν εφησυχάζουμε» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ό,τι αφορά στο εάν ο Έλληνας Πρωθυπουργός συζήτησε με τον Τούρκο Πρόεδρο θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας ο κ. Μαρινάκης ήταν κατηγορηματικός: «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ούτε συζήτησε, ούτε θα μπορούσε να συζητήσει και είναι ξεκάθαρο αυτό, θέλω να καταστεί σαφές, ζητήματα που αφορούν Έλληνες πολίτες ή ζητήματα που άπτονται της ελληνικής κυριαρχίας».

Στο πλαίσιο αυτό, έστειλε και ένα μήνυμα προς το εσωτερικό της χώρας: «Το κυριότερο που θέλω να πω, ξέρετε μίλησε πολλές φορές ο Πρωθυπουργός, έχοντας δείξει στην πράξη, για τον πατριωτισμό της ευθύνης, εκεί νομίζω ότι πρέπει να μείνουμε και να τον υπηρετήσουμε όλοι, ο καθένας βέβαια κάνει τις επιλογές του, να αφήσουμε τις κορώνες, οι οποίες δεν βασίζονται σε κανένα δεδομένο και βάζουν και πολλές φορές τη χώρα και σε μία διαδικασία που δεν βρίσκεται».

«Η χώρα μας είναι πολύ πιο ισχυρή, είναι πολύ πιο αυτόνομη ενεργειακά, έχει καταφέρει και έχει συνάψει τις πιο σημαντικές συμφωνίες των τελευταίων δεκαετιών, έχει οχυρωθεί αμυντικά, έχει εξοπλιστεί και θα συνεχίσει σε αυτήν την κατεύθυνση. Να είναι όλοι οι Έλληνες πολίτες βέβαιοι για αυτό» διεμήνυσε ο Παύλος Μαρινάκης.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ