29.8.2017 17:49

Το μυστικό της δαχτυλιδόπετρας. Ανακαλύψτε το …

Σπουδαίο πράγμα η διακοπές! Ειδικά όταν είσαι παιδί. Ειδικά όταν τις περνάς σε ένα όμορφο αιγαιοπελαγίτικο νησί. Όταν ο ήλιος, η θάλασσα, το παιχνίδι και η ξεγνοιασιά συναντιούνται. Για να μείνουν αξέχαστες οι παιδικές καλοκαιρινές διακοπές χρειάζονται και άλλο ένα συστατικό …. το μυστήριο …. και έπειτα την χαρά της ανακάλυψης.

Ο Ζαχαρίας, ένα μικρό αγόρι, ανακάλυψε το «Το μυστικό της δαχτυλιδόπετρας», στο βιβλίο της Εύης Τσιτιρίδου – Χριστοφορίδου και εμείς μαζί του κατανοήσαμε ότι πολύτιμο σε αυτή την ζωή είναι ότι είναι σπάνιο. Ο Ζαχαρίας περνάει τις καλοκαιρινές του διακοπές σε ένα χωριό της νότιας Χίου. Εκεί μαζί με την φίλη του την Μαρίνα, καλούνται να λύσουν ένα αίνιγμα. Μέσα από αυτή τους την προσπάθεια, φέρνουν σε επαφή τον μικρό αναγνώστη με τις ομορφιές της Χίου, τα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής χωριά, τα λουλούδια που στολίζουν τις αυλές, τις χαλκοπράσινες λυγερές ελιές, τους πετρίτες – τα φοβερά πουλιά, τα κάτασπρα ξωκλήσια. Όμως το μεγάλο μυστικό του νησιού είναι άλλο! Αυτό καλείται να ανακαλύψει ο Ζαχαρίας. Ακλουθώντας τις πληροφορίες που του δίνουν τα μηνύματα του παππού θα φτάσει στην δαχτυλιδόπετρα … στον θησαυρό.

Δαχτυλιδόπετρες στην Χίο, λένε τα μικρά, καθαρά κομματάκια μαστίχας που μοιάζουν με δάκρυα! Το φυτό της μαστίχας, ο σχίνος είναι αειθαλής πυκνόφυλλος θάμνος. Mπορεί να φτάσει και το ύψος των τριών μέτρων. Έχει απλωμένα κλαδιά και ανοιχτό ή σκούρο σταχτί κορμό, ανάλογα με την ηλικία του. Στο νησί της Χίου και μόνο στα νότια χωριά της, τα λεγόμενα Μαστιχοχώρια, ευδοκιμεί και καλλιεργείται μία ιδιαίτερη ποικιλία σχίνου, ο μαστιχοφόρος σχίνος από τον οποίο εξάγεται μαστίχα, το σπουδαιότερο προϊόν του νησιού, μοναδικό και περιζήτητο σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολλές φορές έχουν γίνει προσπάθειες να παραχθεί μαστίχα από το φυτό αυτό σε άλλα μέρη του πλανήτη, αλλά, χωρίς αποτέλεσμα. Η μαστίχα από την αρχαιότητα είχε πολλές χρήσεις. Στην αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστό για τις ιατροφαρμακευτικές του ιδιότητες. Οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν για την ταρίχευση των νεκρών. Οι Ρωμαίοι και οι Τούρκοι έφτιαχναν οδοντογλυφίδες από ξύλο σκίνου για να καθαρίζουν και να λευκαίνουν τα δόντια τους αλλά και να αρωματίζεται η αναπνοή τους. Στη σημερινή εποχή η πιο ευρεία χρήση της είναι ως τσίχλα ή άρωμα για τη ζαχαροπλαστική, ενώ γνωστό είναι και το λικέρ μαστίχας.

«Το μυστικό της δαχτυλιδόπετρας» είναι ένα πολύ καλοκαιρινό βιβλίο για παιδιά κάθε ηλικίας. Κατά την προσωπική μας άποψη μπορεί να αξιοποιηθεί από εκπαιδευτικούς σε εκπαιδευτικά προγράμματα σχολείων, μουσείων, συλλόγων, φορέων.

Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι μαγευτική και οφείλεται στον εικονογράφο Νικόλα Ανδρικόπουλο. Σε κάθε σελίδα το βιβλίου μπορεί κάποιος να δει εικόνες που βασίζονται στην ιστορία του βιβλίου, αλλά και στην πραγματικότητα της Χίου. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Alta Karta.

 

Λίγα λόγια για την συγγραφέα Εύη Τσιτιρίδου - Χριστοφορίδου:
Η Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα, με καταγωγή από τον Πόντο και την Κρήτη. Σπούδασε Παιδαγωγικά και Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων. Έχει εργαστεί σε διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, με αντικείμενο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση παιδιών και ενηλίκων σε θέματα πολιτισμού και περιβάλλοντος. Για δεκαέξι χρόνια αρθρογραφούσε στο παιδικό ένθετο «Οι Ερευνητές πάνε παντού» της εφημερίδας Καθημερινή. Από το 2003 εργάζεται στη δημόσια εκπαίδευση. Στο χώρο του παιδικού βιβλίου εμφανίζεται με παραμύθια, ιστορίες βραχείας φόρμας, διασκευές κλασικών έργων, βιβλία γνώσεων δραστηριοτήτων και ποίηση, από το 2005. Έργα της έχουν βραβευτεί από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά. Διατηρεί προσωπικό ιστολόγιο, όπου αποτυπώνει αποστάγματα της συγγραφικής και εκπαιδευτικής της δραστηριότητας. 
e-mail: evitsitiridou@gmail.com 
blog: http://www.evitsitiridou.me 
facebook: https://www.facebook.com/evi.tsitiridou

(πηγή: teacherland.gr) 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ