4.5.2023 17:32

«Το Ε.Σ.Υ. έχει ανάγκη από ενίσχυση και όχι από ιδιωτικοποίηση» - Βίντεο

Ψηλά στην ατζέντα του ΠΑΣΟΚ η ανασυγκρότηση του Ε.Σ.Υ. και ο δημόσιος χαρακτήρας των παροχών υγείας

Την εθνική ανάγκη αναμόρφωσης και αναγέννησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μετά από χρόνια απαξίωσης αλλά και δοκιμασίας μέσα από την 3ετή πανδημία επεσήμαναν στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησαν στο Νοσοκομείο Χίου ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ στο νησί Μιχάλης Παρλαμάς όσο και του υπευθύνου για θέματα υγείας και περίθαλψης του κόμματος ιατρού Παντελή Στεφάνου.

Μακριά από υπερβολές και κορώνες, τα δύο στελέχη, αποτύπωσαν με τον πλέον σαφή τρόπο τη σημερινή κατάσταση στον τομέα της δημόσιας υγείας τόσο πανελλαδικά όσο και στη Χίο, επισημαίνοντας ότι, απαιτείται ένα σύστημα υγείας ευέλικτο, αποτελεσματικό, ανταγωνιστικό και πρωτοπόρο, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων της Χίου αλλά και των γύρω νησιών, αφού το «Σκυλίτσειο» αποτελεί πλέον νοσοκομείο αναφοράς για όλα τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Μιχάλης Παρλαμάς και Παντελής Στεφάνου, κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντίθετα με το όραμα του ΠΑΣΟΚ για την υγεία, επιχειρεί να υπονομεύσει τη βασική αρχή του Ε.Σ.Υ. δηλαδή τη δωρεάν και καθολική παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, μέσα από την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών του ΕΣΥ.

Ειδικότερα ο κ. Στεφάνου, εξήγησε ότι, απαιτείται η αύξηση των αποδοχών των υγειονομικών του ΕΣΥ, μέσα από την αναβάθμιση του μισθολογίου, την διάθεση του 10% των πόρων από το ταμείο ανάκαμψης για την υγεία έναντι του 4,2% που είναι σήμερα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσαν και στο θέμα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με τη δημιουργία τοπικών δικτύων ολοκληρωμένων υπηρεσιών, έμφαση στην πρόληψη, ενίσχυση της ψυχικής υγείας, αναβάθμιση του ΕΟΔΥ, αξιοκρατική επιλογή διοικητών, κάλυψη των πραγματικών κενών του ΕΣΥ σε ιατρικό, νοσηλευτικό, και παραϊατρικό προσωπικό με διαφανείς διαδικασίες, περιφερειακά ιατρεία με μόνιμο προσωπικό για τα μικρά νησιά και κίνητρα για την εξεύρεση του κατάλληλου επιστημονικού δυναμικού με πρόσθετες αμοιβές, επιδοτήσεις ενοικίων και μοριοδότηση θέσεων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ