Την Κυριακή του Παραλύτου, 11 Μαΐου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος προέβη σε μια ξεχωριστή πνευματική και πολιτιστική πράξη: τη χειροθεσία του εκ Χίου καταγομένου και διακεκριμένου θεράποντα της πατρώας εκκλησιαστικής μουσικής Ηρακλή Μαλανδρίνου στο ιστορικό οφφίκιο του Πρωτοψάλτου της Εκκλησίας της Σμύρνης. Ο νέος Πρωτοψάλτης είχε ήδη αναλάβει από την 1η Φεβρουαρίου καθήκοντα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Το εν λόγω οφφίκιο φέρει ιδιαίτερη βαρύτητα για τη Μικρασιατική Ορθοδοξία, καθώς το έχουν τιμήσει εξέχουσες μορφές της εκκλησιαστικής μουσικής, όπως ο Θεοδόσιος Ιεροδιάκονος, ο Δημήτριος Λώτος, ο Νικόλαος Γεωργίου και ο Μισαήλ Μισαηλίδης. Η ανάληψη του οφφικίου από έναν νέο Χιώτη αναβιώνει την ιστορική παράδοση που θέλει την Χίο να αποτελεί κοιτίδα και φυτώριο σπουδαίων Πρωτοψαλτών της Σμύρνης.
Κατά τη διάρκεια της χειροθεσίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρθολομαίος απέδωσε δόξα στον Τριαδικό Θεό, επισημαίνοντας πως μέσα στα εννέα έτη της αρχιερατικής του ποιμαντορίας, η Σμύρνη απέκτησε μια ισχυρή πολυεθνική Ορθόδοξη κοινότητα, καρπός της Θείας χάριτος και της συνεργασίας κληρικών και λαϊκών. Τόνισε δε πως η επιλογή του Ηρακλή Μαλανδρίνου δεν είναι απλώς τυπική, αλλά αντανακλά την ανάγκη διατήρησης, καλλιέργειας και ανάδειξης της Σμυρναϊκής ψαλτικής παραδόσεως.
«Ευλογούμε τον Θεό διότι μας έδωσε τον κατάλληλο άνθρωπο για να κοσμήσει το ψαλτήριον και να συνεχίσει επάξια την παράδοση των μεγάλων Σμυρναίων Πρωτοψαλτών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιεράρχης.
Παράλληλα, εξήρε τη μέχρι σήμερα διακονία του Ηρακλή Μαλανδρίνου ως ιδρυτή και χοράρχη του «Χορού Ιεροψαλτών Χίου», τονίζοντας τη διδασκαλική του προσφορά και την προσήλωσή του στο ήθος του παλαιού, ταπεινού και συλλειτουργικού ψάλτου.
Κατά την αντιφώνησή του, ο Ηρακλής Μαλανδρίνος ευχαρίστησε θερμά τον Μητροπολίτη, το εκκλησίασμα και τους δασκάλους του, δηλώνοντας συγκινημένος:
«Δοξάζω τον Άγιο Θεό, όστις επέτρεψε νὰ ἀξιωθῶ τῆς ὑψηλῆς ταύτης διακονίας καὶ νὰ εὑρεθῶ ἐν μέσῳ ὑμῶν», είπε, με βαθιά συγκίνηση.
Αναφέρθηκε με τιμή στη μακρά παράδοση των Σμυρναίων Πρωτοψαλτών, τους οποίους χαρακτήρισε «θεωρητικούς, διδασκάλους και μουσουργούς», υπογραμμίζοντας πως το γεγονός ότι πολλοί εξ αυτών ήταν Χιώτες δίνει ένα επιπλέον βάθος στο νέο του ρόλο.
«Πολλοὶ τῶν Πρωτοψαλτῶν Σμύρνης ἦσαν Χῖοι, ὡς καὶ ὁ νῦν χειροθετηθείς – καὶ τοῦτο σημαίνει πολλά, καὶ δι’ ἐμέ, καὶ διὰ τὴν μακραίωνον ψαλτικὴν παράδοσιν τοῦ Σμυρναϊκοῦ τόπου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, μνημόνευσε τον μακαριστό Λυκούργο Αγγελόπουλο, τον οποίο χαρακτήρισε «πατέρα και καθοδηγητή», αποδίδοντάς του την ευθύνη για το μουσικό και πνευματικό του ήθος.
Κατά την τέλεση του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, πλήθος ιεροψαλτών, μαθητών και συνεργατών του νέου Πρωτοψάλτου από τη Χίο και άλλες περιοχές της Ελλάδας, συμμετείχαν στο αναλόγιο, προσφέροντας μια αληθινά κατανυκτική και υψηλής αισθητικής εμπειρία στο πολυεθνικό εκκλησίασμα της Σμύρνης.
Η παρουσία τους αποτέλεσε έμπρακτη στήριξη και αναγνώριση της προσφοράς του Ηρακλή Μαλανδρίνου στην πατρώα μουσική παράδοση, καθώς και της νέας του διακονίας στη μαρτυρική Εκκλησία της Σμύρνης.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.