16.8.2023 9:47

"Το Λωβοκομείο εξακολουθεί να πληγώνεται!"

Εικόνα: Φωτογραφικό Αρχείο «π»

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Χίου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

Η Λαϊκή Συσπείρωση Χίου και Β. Αιγαίου, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για τους αγώνες, προτάσεις και προβληματισμούς του Εκπολιτιστικού Εξωραϊστικού και αθλητικού συλλόγου Κοφινά, που χρόνια τώρα παλεύει να βρεθεί μια λύση για το μνημείο που βρίσκεται στην περιοχή του, το Λωβοκομείο της Χίου, που φιλοξένησε για χρόνια τον ανθρώπινο πόνο και τώρα ρημάζει, έρμαιο του χρόνου και δυστυχώς των όποιων λεηλασιών.

Η Αγλαΐα Κυρίτση περιφερειακή σύμβουλος και υποψήφια περιφερειάρχης Β. Αιγαίου και ο Μάρκος Σκούφαλος , δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Χίου, βρέθηκαν στο χώρο μετά από την αξιέπαινη πρωτοβουλία του συγκεκριμένου συλλόγου προς όλους τους πολιτικούς φορείς του νησιού, ώστε επιτέλους μετά από 40 χρόνια, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποί του και ο πρόεδρος κ. Μανάρας Γιώργος, που τέθηκε το θέμα της διάσωσής του, να δρομολογηθεί μία λύση.

Οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης, ευχαρίστησαν τον πρόεδρο και τα μέλη του συλλόγου για την εμπεριστατωμένη ενημέρωση και ανέλυσαν σε αδρές γραμμές τις θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης.

  • Είναι βαριές οι ευθύνες των κυβερνώντων και των τοπικών αρχών σε περιφέρεια και δήμο , που κοροϊδεύουν όλα αυτά τα χρόνια ότι θα επιληφθούν του μνημείου και στην ουσία μέχρι και τώρα δεν έχουν πράξει τίποτα.
  • Για τη Λαϊκή συσπείρωση το Λωβοκομείο αποτελεί αναπόσπαστο μνημείο της νεώτερης ιστορίας του νησιού μας και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί αναφορικά με τις εργασίες που πρέπει να γίνουν.
  • Η πολιτιστική του αξία πρέπει να συμβαδίζει και στη μορφή και στο περιεχόμενο.
  • Απαραίτητη είναι η συνεργασία και των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης μέσα από προγραμματική σύμβαση που θα συνεπικουρεί το έργο , αλλά και κάθε δυνατή προσπάθεια για τη δημιουργία κέντρου ιστορίας και τεκμηρίωσης, περιβαλλοντικής και πολιτισμικής έρευνας, με στόχο και την ιστορική και πολιτισμική ανάδειξη των μνημείων μας.

Επομένως, δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε λύσεις Σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα- ΣΔΙΤ - ούτε λύσεις που μετατρέπουν το μνημείο σε χώρο προσέλκυσης επενδυτών με τις αντίστοιχες ανταποδοτικές και αγοραίες χρήσεις.

Μέσα από τις δημόσιες επενδύσεις είτε του υπουργείου πολιτισμού είτε συναρμοδίων υπουργείων, είτε σχετικών προγραμμάτων, πρέπει να χρηματοδοτηθούν άμεσα οι μελέτες- κατασκευές ,για ένα έργο που θα θυμίζει, θα διδάσκει και θα προστατεύει την ιστορία μας αφενός, αφετέρου θα αποτελέσει ένα σύγχρονο και διαδραστικό μουσείο, όπως είναι τα αντίστοιχα στην Ελλάδα και στο νησί, με τον απαραίτητο μόνιμο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό.

Σκοπός , να διασυνδέεται και με την επιστημονική κοινότητα μέσω συνεδρίων ιατρικής και με άλλους τομείς , όπως οι εικαστικές τέχνες, η λογοτεχνία, ο θρησκευτικός τουρισμός, κλπ, επικουρώντας έτσι τη βασική λειτουργία του.

Οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης δεσμεύτηκαν ότι θα θέσουν με κάθε δυνατό τρόπο το μείζον αυτό ζήτημα στο Δήμο και Περιφέρεια, ενώ και από την πλευρά της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Τέλος, σημείωσαν ότι παρακολουθούν στενά το θέμα και ότι θα συνεχίσουν να ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής.

 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ