Αυτοδιοίκηση

14/3/18 9:47

τελ. ενημ.: 14/3/18 9:48

Τιμή στον Δ. Μαρουκάκη από το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου

Δεκτή έγινε από το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για ονοματοδοσία οδού στον Βροντάδο στη μνήμη του Βρονταδούση Δ. Μαρουκάκη, του δολοφονημένου κομμουνιστή από τη δικτατορία του Ι. Μεταξά.

«Σήμερα που οι απόγονοι των ναζί τείνουν να μετατρέψουν την επιστήμη της Ιστορίας σε ένα συνονθύλευμα ανιστόρητων και κατακριτέων εξισώσεων, θεωρήσαμε αναγκαίο να λειτουργήσει και πάλι η ιστορική μνήμη στις πραγματικές της διαστάσεις, για να ξεχωρίσουν οι θύτες από τα θύματα.

Ο Δημήτρης Μαρουκάκης, με σπουδές χημικού και μεταπτυχιακές σπουδές στην οινολογία, έρχεται σε επαφή με την κομμουνιστική ιδεολογία, την ασπάζεται και εντάσσεται στην Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας. Αργότερα γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Διορίζεται σαν χημικός σε χωριά της Σάμου και οργανώνει εργάτες και αγρότες της περιοχής, ενώ γίνεται ο πρωτεργάτης της οργάνωσης του ΚΚΕ στη Σάμο.

Μετά από διώξεις και φυλακίσεις για την κομμουνιστική του δράση, συλλαμβάνεταιλίγες ώρες πριν την εγκαθίδρυση της Δικτατορίας της 4ης Αυγούστου, βασανίζεται στη Γενική Ασφάλεια χωρίςνα ομολογήσει, ενώ στις 13 Σεπτέμβρη 1936 πετάγεται από τους βασανιστές του από την ταράτσα της Γενικής Ασφάλειας στο οδόστρωμα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι η ονοματοδοσία αποτελεί την ελάχιστη τιμή που θα μπορούσε να αποδοθεί στο πρώτο θύμα της Μεταξικής δικτατορίας, στον ήρωα της εργατικής τάξης που άφησε την πνοή του στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΛΑ.Σ.

Σχόλια άρθρου: 0