8.3.2018 11:48

Τα κέρδη των πολυεθνικών πάνω από την υγεία των δημοτών;

"ΑΝΑΡΧΙΑ ΤΩΝ ΚΕΡΑΙΩΝ ΔΕΝ ΠΡΟΗΛΘΕ ΑΠΟ ΠΑΡΘΕΝΟΓΕΝΝΗΣΗ" ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΛΑ.Σ.

Συζητήθηκε εκτενώς στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ειδικά  όσων βρίσκονται περιμετρικά των σχολείων Πρωτοβάθμιας  και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μετά από σειρά σχετικών επερωτήσεων της Λαϊκής Συσπείρωσης Δ. Χίου και μετά από έγγραφο αίτημα  προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Η τοποθέτηση του επικεφαλής της ΛΑ.Σ., Δημοτικού Συμβούλου Μάρκου Σκούφαλου, την οποία  και δημοσιεύουμε, ήταν η παρακάτω

«Συναδέλφισσες, συνάδελφοι.

"Η ραγδαία αύξηση την τελευταία δεκαετία, εγκατάστασης και λειτουργίας κεραιών τόσο σε κεντρικά σημεία όσο και σε γειτονιές της πόλης μας, δημιουργεί, δικαιολογημένα, ανησυχία, σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων.

Η αναρχία με την εγκατάσταση των κεραιών δε δημιουργήθηκε από παρθενογένεση, ούτε οφείλεται στην παραβίαση της νομοθεσίας. Ο δρόμος ανοίχτηκε με τη νομοθεσία που είχαν ψηφίσει η Ε.Ε., οι κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων, η διατήρηση της από την τωρινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και της κινητής τηλεφωνίας, γενικότερα την απελευθέρωση της αγοράς των τηλεπικοινωνιών. Μοναδικό κριτήριο ανάπτυξης τους είναι τα κέρδη των εταιρειών και όχι οι λαϊκές ανάγκες. Οι κυβερνήσεις έχουν προσαρμόσει όλο το νομοθετικό πλαίσιο στις ανάγκες του ανταγωνισμού των εταιρειών.  Οι πόρτες άνοιξαν με την υπερψήφιση της συνθήκης του Μάαστριχ από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ. Τώρα όλοι υποκρίνονται, καλλιεργώντας τη λογική ότι θα βάλουν δήθεν κανόνες και θα δημιουργήσουν θεσμικό πλαίσιο δήθεν προστασίας. Το μόνο που προστατεύουν με το θεσμικό πλαίσιο είναι τα συμφέροντα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Αυτό άλλωστε βλέπουμε και με τη μη χωροθέτηση και με το καμουφλάζ σε κάποιες από αυτές.

Τρανταχτό παράδειγμα είναι ότι με εγκύκλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με την ανάγκη ύπαρξης υπεύθυνης δήλωσης του ιδιοκτήτη για την κατασκευή και λειτουργία κεραίας κινητής τηλεφωνίας, διατυπώνεται ρητά πως η Πολεοδομία δεν έχει καμία δικαιοδοσία στο να απαιτεί τέτοιου είδους έγγραφα. Επί της ουσίας ο ρόλος των δημοτικών υπηρεσιών δεν έχει ελεγκτική δύναμη, παρά μόνο στο ζήτημα που αφορά τη στατικότητα  του κτιρίου και είναι υποχρεωμένη να χορηγεί άδεια για την κατασκευή εγκατάστασης για την τοποθέτηση κεραίας, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.

Οφείλω να πω ότι η εισήγηση της υπηρεσίας αποτυπώνει πλήρως την κατάσταση που επικρατεί σε επίπεδο κεραιών και που κατά τη γνώμη μου δεν είναι ρόδινη αν πάρουμε υπόψη τον αστικό ιστό.

Ταυτόχρονα γίνεται λόγος για κεραίες χαμηλής όχλησης κατά δήλωση ποιων; Των εταιρειών; Γιατί αυτό γίνεται!!!

Για μας ποιο είναι το δίλημμα που πρέπει να τοποθετηθούμε με πλήρη ειλικρίνεια. Κέρδη των μονοπωλίων του χώρου από τη μια ή υγεία των δημοτών και των παιδιών μας από την άλλη.

Εδώ σκιές δε χωράνε του τύπου δεν έχουμε πλήρη στοιχεία, δεν υπάρχει στατιστικά ομάδα μελέτης που να απομονώνει το χ ηλεκτρομαγνητικό φαινόμενο, ώστε να καταλήγει σε ασφαλή συμπεράσματα, δε συσχετίζεται με επάρκεια η Η/Μ ακτινοβολία με ανθρώπινες ασθένειες απ’ ότι η εμφάνισή τους για άλλους λόγους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας αναφέρει σε  δελτίο του το πόρισμα του  IARC που λέει: Lyon, France,May 31, 2011‐‐  The WHO/International Agency For Research On Cancer (IARC) Has classified radiofrequency electromagnetic fields as possibly carcinogenic to humans (Group 2B) Based on an increased risk for glioma a malignant type of brain cancer Associated with wireless phone use.[1]

Η επιστήμη και η έρευνα ούτε ουδέτερη είναι ούτε υπεράνω τάξεων και κερδών. Υπηρετούν την άρχουσα τάξη και χρειάζονται ισχυρά κότσια στους επιστήμονες που σέβονται τον εαυτό τους να ξεφύγουν από τα πλοκάμια των πολυεθνικών, να αποδείξουν τα αυταπόδεικτα σε βάθος χρόνου και με επιστημονική μεθοδολογία.

Αν δει κανείς τις έρευνες της γνωστής πολυεθνικής φυτοφαρμάκων και υβριδίων Mosanto  θα νομίζει ότι πρόκειται για παγκόσμιο ευαγές ίδρυμα, αρκεί όμως να ψάξει στην Ινδία και όχι μόνο ,για να δει την καταστροφική της πολιτική γενοκτονίας των αγροτών σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά ειδικά στις λεγόμενες αναπτυσσόμενες χώρες.

Το να πούμε λοιπόν μετά Χριστόν , ότι ναι βλάπτει η συγκεκριμένη ακτινοβολία όχι μόνο  με ενδείξεις αλλά με αποδείξεις και γι αυτό έχουμε αυτές τις ασθένειες, σημαίνει ότι αργήσαμε, γίναμε συνένοχοι , πετάξαμε την πρόληψη στο καλάθι των αχρήστων. Η επιστήμη δεν είναι στατική , αλλά διαλεκτική διαδικασία που αυτό που σήμερα δεν μπορεί να το αποδείξει , αύριο αποκτά τις δυνατότητες να το γνωρίσει.  

Ως Λαϊκή Συσπείρωση,  έχοντας υπόψη τα παραπάνω και θέλοντας να διασφαλίσουμε  την υγεία των δημοτών μας και κυρίως των παιδιών μας, πρέπει να ζητήσουμε από την Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) έκθεση μετρήσεων των συχνοτήτων ηλεκτρομαγνητικών πεδίων όλων των κεραιών εντός του αστικού ιστού πόλης , Βροντάδου, Θυμιανών κλπ.

Ως Δ/ντης  στην Αστική σχολή Χίου, ήδη έχω έρθει σε επικοινωνία με την ΕΕΑΕ για να διενεργηθούν έλεγχοι στις κεραίες που περιβάλλουν το σχολείο μου και κατ’ επέκταση και το 1ο και 3ο Γυμνάσιο, αίτημα που έγινε αποδεκτό.

Αυτό που εισηγείται η υπηρεσία είναι σε θετική κατεύθυνση, αλλά απέχει από μια ολοκληρωμένη πολιτική πρόληψης και άρα προστασίας των κατοίκων.

Πρώτον γιατί τα ισχύοντα όρια διαφοροποιούνται από χώρα σε χώρα παρόλη την τάση για διεθνή στάνταρς. Εδώ όμως να θυμίσω ότι η ΕΕ έχει πλέον εκδώσει οδηγία για τα μεταλλαγμένα που δεν τα θεωρεί πχ επικίνδυνα. Επίσης όπως ανέφερα ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας θεωρεί βλαπτική την Η/Μ ακτινοβολία και προτείνει μέτρα. Οι έλεγχοι τελούνται και από τις ίδιες τις εταιρείες μέσω ιδιωτικών εταιρειών που παραπέμπουν στο Γιάννης κερνά , Γιάννης πίνει, άλλωστε έχουμε πείρα από τη θάλασσα με τους διάφορους νηογνώμονες και τα πιστοποιητικά τους.

Το ερευνητικό όμως ερώτημα, δεν είναι μόνο αν είναι χαμηλές οι ακτινοβολίες και άρα σε πρώτη φάση ακίνδυνες με βάση επιστημονικά δεδομένα, που μπορούμε να έχουμε από έγκυρες πηγές πχ την ΕΕΑΕ ή το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει μια τέτοια δράση και μέσω του καθηγητή κ. Κάππα Κώστα με δυνατότητα μετρήσεων κλπ, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω, προτίθεται να μας βοηθήσει με όργανα του πανεπιστημίου, αν φυσικά καλυφθούν στοιχειωδώς τα έξοδα μετάβασης και διαμονής, αλλά το ερώτημα είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της Η/Μ ακτινοβολίας στον ανθρώπινο οργανισμό κι εδώ πειραματισμοί αγνωστικισμού, δε χωράνε.

Ο Δρ. Gerard Hyland, βιοφυσικός, Πανεπιστήμιο Warwick, 2 φορές υποψήφιος βραβείου Νόμπελ Ιατρικής , αναφέρει:[2] "Στην ερώτηση αν υπάρχει αποδεδειγμένα πιθανός κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, η απάντηση είναι αδιαμφισβήτητα ναι. Στην πραγματικότητα είναι μάλλον απίθανο να είχε εγκριθεί ένα νέο φάρμακο, αν υπήρχε αντίστοιχη αβεβαιότητα για την βλαπτικότητα του"

Συμπερασματικά, ως προς τα παραπάνω, μπορούμε να πούμε ότι δεν μπορεί να αφήνονται τα πράγματα στις πολυεθνικές εταιρείες του χώρου και στις λογικές που επιβάλλουν μέσω των κυβερνήσεων και της νομοθεσίας . Με βάση αυτό χρειάζεται συνολικότερα να  δούμε την προστασία της υγείας του λαού σε μόνιμη βάση μακροπρόθεσμα και προληπτικά. Αυταπάτες δεν έχουμε για τη δήθεν χαμένη «ηθική» του καπιταλισμού, γνωρίζουμε όμως ότι μπορούμε ως αγωνιζόμενος λαός να επιβάλλουμε κάποια πράγματα.

Συνολικά, χρειάζεται να εξετάσουμε το ζήτημα από την σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, την προστασία της υγείας του λαού.

Το νομοθετικό πλαίσιο, το υπάρχον, αλλά και οι προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, όχι απλά δεν έλυσαν το πρόβλημα, αλλά αντίθετα επέτρεψαν να νομιμοποιηθούν και όλες οι παράνομες κατασκευές. Αποτέλεσμα της έλλειψης νομολογίας που να προστατεύει την υγεία των λαϊκών οικογενειών,  αλλά και ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους σε μόνιμη και διαρκή βάση, είναι η πλήρης παράδοση στις εταιρείες.

Τα περιθώρια του Δήμου είναι πολύ περιορισμένα για τη διενέργεια ελέγχων, αλλά δεν μπορεί να το έχετε ως άλλοθι και να αδρανείτε.  Είναι δικαιολογημένη η ανησυχία που υπάρχει στις λαϊκές οικογένειες σχετικά με τις επιδράσεις της Η/Μ ακτινοβολίας, ιδιαίτερα όπου κοντά σε κεραία λειτουργεί σχολείο, παιδικός σταθμός, νοσοκομείο κ.λπ., όπου οι επιπτώσεις  μπορούν να είναι μεγαλύτερες

Το ζήτημα με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στις λαϊκές γειτονιές, συνδέεται με τον αγώνα για ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο φορέα τηλεπικοινωνιών που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, θα παρέχει φθηνές υπηρεσίες, θα εξασφαλίσει σταθερή δουλειά με δικαιώματα στους εργαζόμενους και θα σχεδιάζει με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού. Αυτό βεβαίως αφορά σε ένα μέλλον που εσάς ιδεολογικά δεν σας αγγίζει, αλλά αγγίζει την ασφάλεια της ζωής σας και των παιδιών σας, ασχέτως της πολιτικής σας τοποθέτησης.

Διεκδικούμε:

  • Να ελεγχθούν όλες οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας και οι υπόλοιπες είτε μέσω ΕΕΑΕ είτε μέσω του τρόπου που σας είπα εφόσον διερευνηθεί περαιτέρω αν συμφωνήσετε ξεκινώντας από τον αστικό ιστό και δη τα σχολεία , σταθμούς κλπ.
  • Να αγοραστούν εντός του έτους με αναμόρφωση του προϋπολογισμού τα μηχανήματα που κάνει λόγο η υπηρεσία και να δημιουργηθεί σταθμός ελέγχου με ευθύνη της αντίστοιχης υπηρεσίας μας που κατ’ έτος θα διενεργεί ελέγχους και θα ενημερώνει, ενώ σε περίπτωση υπερβάσεων να πέφτουν οι ασφάλειες.
  • Να είναι δημοσιευμένες στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του δήμου, όλες οι κεραίες που λειτουργούν σήμερα, ώστε να υπάρχει ενημέρωση των κατοίκων των αντίστοιχων περιοχών, με τις εκπομπές τους.
  • Τα όρια εκπομπών των κεραιών να διαμορφωθούν με βάση την ανάγκη για την προστασία της υγείας του λαού, σε κάθε περίπτωση, να μειωθούν με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.
  • Να απαιτήσουμε να οριστεί ζώνη απαγόρευσης τοποθέτησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε ακτίνα 400 μέτρων από χώρους συνάθροισης και όχι όπως σήμερα το προβλέπει η νομοθεσία με τα διάφορα αν (σχολεία, παιδικοί σταθμοί, νοσοκομεία, γηροκομεία, εκκλησίες, ιδρύματα ΑΜΕΑ, αθλητικά κέντρα). Στη βάση αυτή να απομακρυνθούν οι ήδη υπάρχουσες σε τέτοιες περιοχές.
  • Να απαιτήσουμε μαζί με τους άλλους δήμους να έχουμε ουσιαστική αρμοδιότητα στην αδειοδότηση και όχι να υπάρχει το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο που περιορίζει τις δυνατότητες των δήμων.»

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ