16.1.2023 13:03

Συμπαράταξη Πολιτών - Ερώτηση προς την Περιφερειακή Αρχή με αφορμή τους σεισμούς

"Η χρηματοδότηση των 9 εκ για την οδική ασφάλεια θα πάει για την ασφάλεια των πολιτών ή σε παρεμβάσεις πελατειακού τύπου; "

Οι σεισμοί των τελευταίων ημερών, έρχονται να μας θυμίσουν με έμφαση, πέραν των άλλων, τους σοβαρούς κινδύνους καταπτώσεων βράχων και αδρανών υλικών ή και δένδρων σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου σε όλη τη Λέσβο.

Και ενώ τα χωριά στον ορεινό όγκο του Λεπέτυμνου χορεύουν ακόμα στο σκοπό της σεισμικής ακολουθίας, η επίσκεψή μας και οι συνομιλίες με τους κατοίκους και τους Κοινοτάρχες ανέδειξαν ως μείζον πρόβλημα τον κίνδυνο που διατρέχουν από τα βράχια που είτε κρέμονται πάνω από τα σπίτια τους (Πελόπη, Συκαμιά,) είτε εγκυμονούν κινδύνους για τα διερχόμενα οχήματα σε πολλά σημεία της κυκλικής διαδρομής από Υψηλομέτωπο μέχρι Βαφειό. Επιβεβαιωτική μάλιστα είναι και η αυτοψία στην περιοχή με πτητικά μέσα αστυνομικών υπηρεσιών της Λέσβου που ανακοινώθηκε χτες.

Ανάγκη ελέγχων αλλά και επισκευής έχουν και τα τρία τοξωτά γεφύρια της Πελόπης, που είναι ασυντήρητα από το 1926!!!!

Οι συζητήσεις μας ανέδειξαν επίσης και άλλες ανάγκες και προβλήματα που ζητούν τη λύση τους, όπως ο καθαρισμός ρεμάτων στην Κλειώ που είναι σε ….αναμονή εδώ και τρία χρόνια, οι παρόδιοι καθαρισμοί από την βλάστηση και τα κάθε είδους σκουπίδια (από Κλειώ και μετά), η ανάγκη αντιπλημμυρικού έργου στα όρια του εγκαταλελειμμένου οικισμού Χάλικα και στη συμβολή του με την επαρχιακή οδό Σκαμιάς- Βαφειού, η ανάγκη επανατοποθέτησης ή αντικατάστασης της πληροφοριακής πινακίδας προς τον οικισμό Τσόνια κ.λ.π. 

Ταυτόχρονα προβλήματα καταπτώσεων υπάρχουν και σε πολλά άλλα σημεία του νησιού. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Στην περιοχή της Λάρσου όπου δεν έχει εκτελεστεί ακόμα κάποιο έργο που να απομακρύνει τον κίνδυνο απ’ τον κυριότερο οδικό άξονα του νησιού με την μεγαλύτερη κυκλοφορία αν και το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και χρόνια
  • Στο δρόμο για Μελίντα, που παραμένουν ανοιχτές οι πληγές που άφησε ο σεισμός της Βρίσας του 2017, παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις που μοιράζονται αφειδώς
  • Στην περιοχή Καταβάθρα στον Κάμπο της Άντισσας, ένα δρόμο που χρησιμοποιείται καθημερινά από αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής και θα χρησιμοποιηθεί επίσης το επόμενο διάστημα από τα συνεργεία της αρχαιολογίας που θα ανασκάπτουν τον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο.

Μακρύς ο κατάλογος, γεγονός που μας κάνει ιδιαίτερα ανήσυχους ως Παράταξη κι αυτό γιατί σε ένα τόσο ενδιαφέρον γεωλογικά νησί με μεγάλη σεισμικότητα, δεν διαπιστώνουμε καμία προετοιμασία από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

 Όλα επαφίενται στην καλή μας τύχη και στην εξ ύψους θεία βοήθεια και παραμυθία..

Μετά από όλες αυτές τις διαπιστώσεις ερωτάστε:

  1. Για ποιο λόγο έχουν διακοπεί οι εργασίες συγκράτησης των βράχων στην περιοχή της Συκαμιάς και πότε αναμένεται να επανεκκινήσουν;
  2. Υπάρχουν ή βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες για την υπόλοιπη περιοχή του ορεινού όγκου του Λεπετύμνου στις περιοχές που υπάρχει σοβαρός κίνδυνος καταπτώσεων βράχων;
  3. Πότε θα ολοκληρωθεί η μελέτη για το δρόμο Πλωμαρίου- Μελίντας για να ξεκινήσει και η κατασκευή;
  4. Υπάρχει μελέτη για την περιοχή της Λάρσου;
  5. Ποιος ο προγραμματισμός για τα υπόλοιπα προβλήματα; 

Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και στα υπόλοιπα νησιά, κυρίως στη Σάμο, αλλά και στην Ικαρία και τη Χίο που δοκιμάστηκαν, σχετικά πρόσφατα, από τους σεισμούς, ενώ συχνά από τις βροχοπτώσεις επισυμβαίνουν σοβαρές κατολισθήσεις στο οδικό τους δίκτυο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε:

  • Το κονδύλιο των 9 εκ. που πρόσφατα ανακοινώσατε ότι η ΠΒΑ πήρε από το Ταμείο Ανάκαμψης να δοθεί κατά προτεραιότητα σε πραγματικά έργα ασφάλειας του οδικού δικτύου και όχι σε παρεμβάσεις «πελατειακού» τύπου.
  • Να ζητηθεί χρηματοδότηση για να γίνει συστηματική καταγραφή όλων των σημείων του οδικού δικτύου που είναι επικίνδυνα λόγω φυσικών φαινομένων, εκτίμηση του προϋπολογισμού τους και στη συνέχεια αίτημα για την δρομολόγηση των αναγκαίων παρεμβάσεων
  • Να ζητηθεί χρηματοδότηση ώστε γίνει συστηματικός σεισμικός έλεγχος όλων των δημόσιων κτηρίων, εκτίμηση του προϋπολογισμού των αναγκαίων παρεμβάσεων και στη συνέχεια αίτημα για την δρομολόγηση των έργων.

Τέλος – και επειδή είναι εμφανής η σημασία της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας τόσο στη Λέσβο όσο και στα υπόλοιπα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, καθίσταται επιτακτική και η ανάγκη ενίσχυσης της, σε προσωπικό, μέσα και πόρους. Έτσι ώστε να επεκτείνει τη δράση της και να καταστεί ικανή -σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, με τις αντίστοιχες Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και με τις ομόλογες Διευθύνσεις των Δήμων – να παράσχει αντικειμενικά ουσιαστικό αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους των νησιών μας. Χρειάζεται να έχει σχέδιο δράσης γνωστό τουλάχιστον στους Προέδρους των Κοινοτήτων για την αντιμετώπιση των συνεπειών από έκτακτα γεγονότα (σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές κ .λ.π.) που δυστυχώς όλο και πιο συχνά αντιμετωπίζουν τα νησιά μας. 

 

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θεωρεί ότι το έργο της Πολιτικής Προστασίας θα είναι κατά πολύ ευκολότερο αν η πρόληψη αποτελέσει βασικό συστατικό της πολιτικής και καλούμε την Περιφερειακή Αρχή να συμβάλει σ’ αυτό, άμεσα και πάση δυνάμει.

 

Οι ερωτώντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι

 

Γ.Αργυρούδη, Μ.Κάρλας, Μ.Νικολάρα, Γ.Σπιλάνης

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ