26.2.2021 11:23

Στο επίκεντρο τα θέματα που προκύπτουν στους ΟΤΑ από το νέο νομοσχέδιο

Τηλεδιάσκεψη ΝΟΔΕ Χίου με τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων

Η ΔΕΕΠ Χίου σε τηλεδιάσκεψη με τη συντονιστική επιτροπή των Πρόεδρων των Τοπικών κοινοτήτων, συζήτησε τα θέματα που προκύπτουν στους ΟΤΑ μέσα από το νέο νομοσχέδιο. Θεωρώντας ότι οι τοπικές κοινότητες μπορούν να αποτελέσουν βραχίονα ανάπτυξης και επίλυσης τοπικών προβλημάτων αλλά και ότι ο διάλογος είναι το χρησιμότερο εργαλείο προκειμένου οι απόψεις όλων να ακούγονται δεσμευτήκαμε να μεταφέρουμε τις αντιρρήσεις και τον προβληματισμό τους στην Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών. Παραθέτουμε την εισήγηση και τις προτάσεις του Δικτύου Κοινοτήτων - όσον αφορά τον εκλογικό νόμο. 

1.Διατήρηση της ξεχωριστής κάλπης στην ανάδειξη των Κοινοτήτων

Αποτελεί κοινή παραδοχή όλων των Προέδρων και Συμβουλίων Κοινοτήτων της χώρας μας αλλά κυρίως των συμπολιτών και των συγχωριανών μας ότι η ξεχωριστή κάλπη για την ανάδειξη των τοπικών συμβουλίων ενεργοποίησε τοπικές πρωτοβουλίες και αποτελεί κίνητρο σε ενεργούς πολίτες να ασχοληθούν με την Αυτοδιοίκηση. Ταυτόχρονα η παραδοσιακή λογική “οπαδών” και “αντιπάλων” απομακρύνεται σε ένα πεδίο που η σύνθεση δυνάμεων και η κινητοποίηση όλων έχει δείξει μόνο θετικά αποτελέσματα.

2.Η ανισότητα στις προτεινόμενες εκλογές μεταξύ των Κοινοτήτων

Ανισότητα δημιουργεί το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου με δύο μέτρα και δύο σταθμά στην εκλογή των Κοινοτήτων με κριτήριο το πληθυσμιακό όριο των 500 κατοίκων.

3. Ο αφανισμός των χωριών

 Ο αφανισμός των χωριών επεκτείνεται, η ύπαιθρος εγκαταλείπεται όταν οι όποιοι νέοι έχουν απομείνει απομακρύνονται από τη διάθεση να εμπλακούν στα κοινά και τις διεκδικήσεις για τον τόπο τους.

4. Οι γειτονιές χάνουν τον εκπρόσωπό τους

Η υπο-εκπροσώπηση της έδρας των Δήμων, αν καταργηθούν τα Συμβούλια Κοινότητας στην έδρα κάθε Δήμου, δεδομένης της μείωσης των δημοτικών συμβούλων, έχει αντίκτυπο στις γειτονιές, στο μη-κέντρο, εκεί που ο κάθε τοπικός σύμβουλος έχει τον πρώτο ρόλο και αποστολή.

Παράλληλα, αναπτύχθηκαν όλα τα αιτήματα των Κοινοτήτων για:

- Ξεκάθαρες αρμοδιότητες και ενίσχυση του ρόλου των Κοινοτήτων με αποφασιστικές αρμοδιότητες.

- Εξορθολογισμό της διαδικασίας της πάγιας προκαταβολής και λοιπούς πόρους των Κοινοτήτων.

- Θεσμική εκπροσώπηση των Κοινοτήτων σε ΚΕΔΕ και ΠΕΔ

5.Ανεξάρτητα ψηφοδέλτια, όχι κάτω από υποψήφιους Δημάρχους

Στο ερώτημα ποιος διαλέγει τους Κοινοτικούς Συμβούλους, ο πολίτης ή ο Δήμαρχος απαντάμε: ο ΠΟΛΙΤΗΣ!

Σεβόμενοι τον θεσμό και τον τρόπο με τον οποίο έχουμε εκλεγεί θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την διατήρηση της ξεχωριστής κάλπης και θα διεκδικούμε την συμμετοχή μας σε όλες τις θεσμικές διαδικασίες για την προκοπή και το κοινό καλό του τόπου μας, των Κοινοτήτων μας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ