19.10.2020 22:02

Σταμάτης Κάρμαντζης: «Στο όνομα της δήθεν νομιμότητας υποσκάπτεται το κύρος των διαδικασιών»

Προσπάθεια υπονόμευσης του κύρους των διαδικασιών και της αξιοπιστίας των αποφάσεων των οργάνων του Δήμου, εντόπισε ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, με αφορμή τη μονοθεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου με θέμα την ενίσχυση της διαφάνειας στον Δήμο Χίου.

Με επιστολή του στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος σημειώνει ότι, η θεματική στερείται τεκμηρίωσης και δεν εντάσσεται στις αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην επιστολή κάνει λόγο για παιχνίδια εντυπώσεων, για αψιμαχίες και κρεσέντα σε πολύωρες και ανερμάτιστες συνεδριάσεις, καλώντας τις αντιπολιτεύσεις να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον χρόνο τους προς όφελος του Δήμου και των δημοτών.

Αναλυτικά η επιστολή

«Κυρίες και Κύριοι,

Όλο τούτο το διάστημα σύγκλησης του ΔΣ επιβεβαιώνεται περίτρανα ότι ο εκλογικός νόμος της εφαρμογής του αναλογικού συστήματος έχει οδηγήσει σε χαοτικές ατραπούς όπου τελικά δεν είναι το ζητούμενο η συνεργασία και η συμπόρευση αλλά η στείρα κριτική για την κριτική και η αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση.

Η σημερινή θεματική συνεδρίαση αποτελεί ακόμα ένα παράδειγμα τέτοιας πρακτικής που στην καλύτερη περίπτωση υποδηλώνει την άγνοια της λειτουργίας του ΔΣ, ενώ στο όνομα της δήθεν νομιμότητας υποσκάπτεται το κύρος των διαδικασιών καθώς και η αξιοπιστία των αποφάσεων.

Πράγματι, όλες οι αποφάσεις και οι διαδικασίες που εκτελούνται από τις υπηρεσίες και τα θεσμικά μας όργανα είναι αποτέλεσμα σύμφωνο με την κείμενη νομοθεσία που αφορά τη λειτουργία των ΟΤΑ και πόνημα εργώδους προσπάθειας τόσο των αιρετών μελών της δημοτικής μας αρχής αλλά και των υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου μας.

Το να εγκαλείται λοιπόν σύσσωμος ο Δήμος να λογοδοτήσει για όσα ήδη έχει αποφασίσει, κατοχυρώσει και ψηφίσει είναι αν όχι προσβλητικό, τουλάχιστον χρονοβόρο και άσκοπο.

Επιπλέον, ως προς τις διαδικασίες να σημειωθούν τα εξής:

Πέραν του ότι η συγκεκριμένη ενέργεια για τη θεματική στερείται τεκμηρίωσης, δεν εντάσσεται στις αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου. Επιπροσθέτως, υπάρχει αδήριτη υποχρέωση σε περίπτωση που κάποιος έχει βάσιμα στοιχεία που πιστοποιούν αυθαιρεσίες στη λειτουργία του Δήμου και της Δημοτικής Αρχής να απευθυνθεί επωνύμως στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, δηλαδή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση αλλά και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας προκειμένου να καταγγελθούν επίσημα τα δεδομένα αυτά.

Ακολούθως, σε μία περίοδο με πολλές και ετερόκλιτες δυσκολίες, με την πανδημία και την ανάγκη άοκνης εργασίας σε όλους τους τομείς και τα θέματα που είναι μέτωπα ανοιχτά ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή δεν έχουν χρόνο για χάσιμο, για παιχνίδια εντυπώσεων, για αψιμαχίες και κρεσέντα σε πολύωρες και ανερμάτιστες συνεδριάσεις.

Ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή αγωνίζονται αδιάλειπτα για τον τόπο και τους ανθρώπους.

Μετρήσιμα, με καταγεγραμμένα έργα και αξιόλογη πορεία που τη βλέπουν καθημερινά και την αναγνωρίζουν οι δημότες.

Όσοι εκ των συμβούλων και των άλλων παρατάξεων δεν το ενστερνίζονται αυτό υπάρχει και πάλι η νόμιμη οδός όπως αναφέρθηκε  και μπορούν να απευθυνθούν εκεί που πρέπει να απευθυνθούν και να λάβουν τις απαντήσεις που ζητούν. Στην περίπτωση αυτή βέβαια θα αυτοαναιρεθούν τόσο ως προς την ίδια τους την παρουσία σε ένα ΔΣ που αμφισβητούν, αλλά και ως προς τη γνώση των διαδικασιών.

Αυτό φυσικά είναι μία δική τους επιλογή για την οποία οι ίδιοι θα κριθούν όπως κρινόμαστε όλοι.

Με αυτές τις σκέψεις και την προτροπή «χρόνου φείδου» σας εύχομαι έστω και την τελευταία στιγμή να αξιοποιήσετε δημιουργικά, συνεργατικά και ομόψυχα το χρόνο σας ως μέλη του ΔΣ για θετικά και παραγωγικά έργα. Για καλόπιστη και δημιουργική αντιπολίτευση με έγνοια για το καλό του τόπου.

Εμείς, δεν θα παραστούμε σήμερα στη συζήτησης σας, αλλά και σε καμία τέτοιου είδους θεματική που αποκλίνει των αρμοδιοτήτων του Δήμου. Εξ αντιθέτου, θα συνεχίσουμε να είμαστε αφοσιωμένοι στο έργο μας που είναι ο τόπος και τα προβλήματά του.

Η πόρτα και ο δρόμος είναι ανοιχτός να ακολουθήσετε».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ