5.12.2022 12:09

Πρόωρα πυροτεχνήματα για τη χρήση του Ρεξ - Βίντεο

Πριν καν την ολοκλήρωση των μελετών και με δεσμευμένη από προεδρικό διάταγμα τη χρήση του, ο Σταμάτης Κάρμαντζης ανακοίνωσε τη δημιουργία Κέντρου Ναυτοσύνης Χίου

Μπορεί το θέμα της αποκατάστασης και χρήσης του κτιρίου Ρεξ, να έχει απασχολήσει και να συνεχίζει να απασχολεί την τοπική κοινωνία, όμως ο Σταμάτης Κάρμαντζης, έβαλε φρένο σε κάθε άλλο σενάριο χρήσης του, σπεύδοντας το πρωί της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Επιλέγω Ναυτιλία» της ΑΕΝ Μηχανικών Χίου να «κλειδώσει» τη χρήση του ως «Κέντρο Ναυτοσύνης Χίου».

Η συγκεκριμένη εξαγγελία μάλιστα, έρχεται σε μία χρονική στιγμή που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες για την αποκατάσταση του κτιρίου, η συνολική αποκατάσταση του οποίου υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περί τα 6,5 εκ. ευρώ.

Πέρα όμως από το θέμα των μελετών, της δημοπράτησης και των εργασιών, που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 4 χρόνια σε διάρκεια, ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα έχει να κάνει με τη χρήση του κτιρίου. Και αυτό γιατί, ως χαρακτηρισμένο νεότερο μνημείο, η χρήση του μέσα από σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, είναι δεσμευμένη για πολιτιστική χρήση αποκλειστικά.

Αυτό σημαίνει ότι αν η δημοτική αρχή επιδιώξει να το χρησιμοποιήσει ως πολιτιστικό χώρο συνδεδεμένο με τη ναυτιλία, τότε θα δημιουργήσει μία δομή πλήρως ανταγωνιστική με άλλους φορείς με σημαντικά δείγματα γραφής όπως το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» ή το Ναυτικό Μουσείο Χίου ενώ αν επιδιώξει την αλλαγή της χρήσης του, τότε θα χρειαστεί νομοθετική πρωτοβουλία με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τι είπε ο Σταμάτης Κάρμαντζης

Ως προς το επίπεδο προθέσεων, γιατί μέχρι την υλοποίηση απαιτούνται ακόμα αρκετά χρόνια, ο Σταμάτης Κάρμαντζης ανέφερε:

«Πρόθεσή μας είναι με την ολοκλήρωσή του, γιατί ήδη τελειώνουμε τις μελέτες κι έχουμε εντοπίσει τα 6,5 εκ. ευρώ που χρειάζονται για τα έργα και με την ευχή του Αγίου Νικολάου, αυτό κτίριο θα γίνει το κέντρο ναυτοσύνης Χίου. Είναι αυτό που χρωστάμε σε όσους όργωσαν τους ωκεανούς και τις θάλασσες.

Πρόκειται για μία ώριμη σκέψη μετά από πολλές απόψεις. Θέλουμε να βάλουμε τη Χίο μας στον παγκόσμιο χάρτη ναυτιλίας έχοντας στο νου μας πολλά πράγματα τα οποία σταδιακά θα εξαγγέλλονται και θα έχουν βαρύτητα και αποτέλεσμα».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ