28.2.2024 17:21

Όλη η αλήθεια για τις 500.000 ευρώ που υποτίθεται έδωσε το Υπουργείο Μετανάστευσης

Το «θα δώσουμε» Μηταράκη τον Μάρτιο του 2023, η κατανομή των ποσών σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου και η πρόταση Κάρμαντζη να διαταχθεί ΕΔΕ

Ξεκαθαρίζει σταδιακά το τοπίο γύρω από τις 500.000 ευρώ που υποτίθεται έδωσε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στον Δήμο Χίου, προκειμένου να προχωρήσει σε υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τον ΕΟΤ με στόχο τη διαφήμιση της Χίου στο εξωτερικό.

Τα δεδομένα

Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα προκύπτει ότι, ο Δήμος Χίου έλαβε το ποσό των 500.000 ευρώ, τον Αύγουστο του 2022, με την αιτιολογία όμως της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης και σε χρονικό διάστημα 7 μηνών πριν από οποιαδήποτε ανακοίνωση Μηταράκη για υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με τον ΕΟΤ.

Αυτό σημαίνει ότι, ο ισχυρισμός Μηταράκη ότι, τα χρήματα δόθηκαν πριν καν ανακοινωθεί ο σχεδιασμός προγραμματικής σύμβασης με τον ΕΟΤ είναι αυταπόδεικτα έωλος, όπως επίσης ότι τα χρήματα που δόθηκαν ήταν «ονοματισμένα» για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Επιπλέον, ο ίδιος ο κ. Μηταράκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε τον Μάρτιο του 2023 στη Χίο, παρουσία του Γ.Γ. του ΕΟΤ, αναφέρει ότι τα χρήματα «θα δοθούν» χρησιμοποιώντας μελλοντικό και όχι παρελθοντικό χρόνο, επιβεβαιώνοντας ότι μέχρι τότε τα χρήματα δεν είχαν δοθεί.

Από το ρεπορτάζ του «π» προκύπτει επιπλέον ότι, στις 7 Νοεμβρίου 2023, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου εξετάζοντας το θέμα της τροποποίησης του Τεχνικού Προγράμματος και του προϋπολογισμού ώστε να κατανείμει το ποσό των 500.000 ευρώ σε διάφορους κωδικούς.

Τότε σε σύνολο 31 παρόντων, 25 σύμβουλοι ψήφισαν υπέρ, κατά ο Παντελής Καβύρης και Λευκό οι Μπουρνιάς, Σαραντινός, Αγιωργούσης, Παμπάλου και Στάθης.

Ο «π» μιλώντας με υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου, έλαβε την απάντηση ότι κανένας υπάλληλος δεν θα έβαζε την υπογραφή του για διάθεση «ονοματισμένων ποσών» σε άλλους κωδικούς αφού σε αυτή την περίπτωση πέρα από την παράβαση καθήκοντος θα ζητούνταν από τον ίδιο η επιστροφή των χρημάτων.

Να γίνει ένορκη διοικητική εξέταση

Μετά τον σάλο που έχει προκληθεί, ο πρώην Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, ζήτησε από τον Δήμαρχο Χίου Γιάννη Μαλαφή τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση μέσα από την κατάθεση υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου.

Εκτός αυτού, ο πρώην Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, μέσω του διαδικτυακού Podcast του "Π", "άδειασε" τον Νότη Μηταράκη, λέγοντας ότι, ουδέποτε ο πρώην Υπουργός του είπε ότι οι συγκεκριμένες 500.000 ευρώ είναι για την προγραμματική σύμβαση του ΕΟΤ, η οποία ούτως ή άλλως ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2023. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ