25.1.2021 14:04

Οι κοινότητες της Χίου οργανώνονται και διεκδικούν

Στα σκαριά το "Δίκτυο Κοινοτήτων Χίου" με στόχο την ενεργή παρουσία τους

Οι κοινότητες της Χίου οργανώνονται και διεκδικούν

Το ήδη επιτυχημένο παράδειγμα άλλων κοινοτήτων της Ελλάδας ακολουθούν πλέον οι κοινότητες της Χίου, στοχεύοντας μέσα από τη δημιουργία Δικτύου Κοινοτήτων Χίου, να διεκδικήσουν «αυτά τα οποία ανήκουν στους Δημότες των χωριών».

Στην ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για πρωτοφανή υποβάθμιση των κοινοτήτων που όπως λένε χαρακτηριστικά έχουν «καταντήσει οι υπηρέτες και οι «επαίτες» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Το αξιοσημείωτο είναι ότι τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία υπογράφουν ήδη 31 πρόεδροι κοινοτήτων με στόχο το υπό δημιουργία Δίκτυο να συμπεριλάβει όλες τις κοινότητες της Χίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους

Η υποβάθμιση που βιώνουμε είναι πρωτοφανής. Στην ουσία δεν υπάρχουμε, αφού δεν διαθέτουμε ΑΦΜ, ούτε μια απλή σφραγίδα να θεωρούμε το γνήσιο της υπογραφής ενός συμπολίτη μας που αδυνατεί να μεταβεί σε Α.Τ. ή ΚΕΠ. Έχουμε καταντήσει οι υπηρέτες και “επαίτες” της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σημειωτέον ότι πρώτοι εμείς είμαστε οι δέκτες ΚΑΘΕ είδους αιτήματος των Δημοτών μας, αναγκασμένοι στη συνέχεια να παρακαλάμε για την υλοποίησή του, αφού δεν έχουμε καμία αποφασιστική αρμοδιότητα παρά μόνο συμβουλευτική.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από σειρά τροπολογιών και νομοθετημάτων που υποβαθμίζουν τις Κοινότητες και οδηγούν στην ουσιαστική κατάργηση και μετατροπή τους σε διακοσμητικό στοιχείο.

Η ομάδα στόχο έχει την δικτύωση των Προέδρων και Συμβούλων όλης της Χίου. Οι αλλαγές που έχει υποστεί η νομοθεσία της αυτοδιοίκησης έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην λειτουργία των Κοινοτήτων. Στόχος της ομάδας να δημιουργηθεί ένα άτυπο Δίκτυο Κοινοτήτων όλου του Δήμου με ικανή αντιπροσώπευση από όλο το νησί, ώστε να διατυπώσει τα προβλήματα, τις ανάγκες καθώς και προτάσεις για το μέλλον του πυρήνα της Ελληνικής κοινωνίας, την Κοινότητα.

Σας καλούμε όλους να γίνετε μέλη της ομάδας, ώστε να μπορέσουμε να συντονιστούμε και να προχωρήσουμε στην επίλυση των προβλημάτων που μας απασχολούν καθώς και στην αναβάθμιση του ρόλου των Κοινοτήτων.

Σας αναφέρουμε επίσης ότι πανελλαδικά στο Facebook υπάρχει η ομάδα “ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ” της οποίας είμαστε μέλη και ήδη έχει προβεί στην αποστολή επιστολής προς τον Υπουργό Εσωτερικών και την ΚΕΔΕ υπογεγραμμένης από αρκετές εκατοντάδες Προέδρους από όλη την Ελλάδα με θέμα την ισότιμη συμμετοχή στον διάλογο για την “Μεταρρύθμιση και Ανασυγκρότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Κράτους”

Ήδη από την πρώτη μέρα προσπάθειας δημιουργίας του Δικτύου, 09-01-2021, αρκετοί Πρόεδροι Κοινοτήτων έχουν δηλώσει συμμετοχή και αυτό είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο".

 

 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ