5.12.2023 17:14

Μάρκος Μεννής - "Ζητώ δημόσια συγγνώμη για τη συμπεριφορά μου στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου"

Πριν λίγες μέρες αμέτρητοι συμπατριώτες σε όλον τον κόσμο, με είδαν στις οθόνες τους να αποχωρώ εκτός εαυτού από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου χωρίς όμως να καταλάβουν γιατί είχα εξοργισθεί.

   Με τούτη την επιστολή θέλω να εξηγήσω τί συνέβη που προκάλεσε την οργή μου και να ζητήσω συγνώμη για τον τρόπο που αντέδρασα.

   Φίλες και φίλοι, μπορεί να μη γνωρίζετε όλοι, ότι η “ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ” που την πονώ σαν παιδί μου, το 2019 πήγαινε για κλείσιμο. Το 2020, σαν δημοτικός σύμβουλος της Παράταξης του Κώστα Τριαντάφυλλου, δέχτηκα και προσφέρθηκα να αναλάβω τη θέση του Προέδρου της, σε μια τελευταία προσπάθεια σωτηρίας της Εταιρείας που, αν έκλεινε, θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά στο Δήμο μας, μιας και αυτός είναι ο κύριος μέτοχός της.

   Με τη βοήθεια καλών συνεργατών, φέραμε την “ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ” στα ίσα της. Μάλιστα στις χρήσεις 2021,2022 και 2023, παρουσίασε και λίγα κέρδη. Όμως αυτό δεν έφτανε. Για το λόγο αυτό, βλέποντας και την προσπάθεια όλης της Ευρώπης και κυρίως της Πατρίδας μας να απεξαρτηθούν από τα ορυκτά καύσιμα μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αποφασίσαμε να κάνουμε μελέτες για δύο υβριδικά ενεργειακά Πάρκα, ένα στο Αίπος και ένα στην Αμανή.

   Πέραν αυτού όμως, σκεφτήκαμε ότι θα πρέπει και στη Χίο, να ιδρυθούν από πολίτες, φορείς και επιχειρήσεις, Ενεργειακές Κοινότητες που θα μοιράζονται μεταξύ τους το παραγόμενο από φωτοβολταϊκά ρεύμα ώστε να τους έρχεται αυτό πολύ πιο φθηνά. Τα σχέδιά μας αυτά τα κάναμε έγκαιρα γνωστά δημόσια, και επίσης ενημερώσαμε όλους τους αιρετούς, Δήμου και Περιφέρειας που μας υποσχέθηκαν βοήθεια φθάνει να κάναμε τις απαραίτητες μελέτες και να εξασφαλίζαμε τις αναγκαίες εγκρίσεις και άδειες.

   Οι μελέτες έγιναν, οι εγκρίσεις από όλες τις Υπηρεσίες, δόθηκαν  (ΔΕΔΗΕ, Αρχαιολογία, Δασαρχείο, ΚΑΠΕ κλπ) και, τελικά, η ΡΑΕ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, μας παραχώρησε την άδεια για τα επόμενα βήματα. ΄Ολα αυτά τα στοιχεία ήταν πια στα χέρια μας.

   Έτσι αποφασίσαμε, σαν “ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ” την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της κατά 50.000 για να πληρωθούν οι μελέτες, κάτι που, τον Μάιο του 2023, ζητήσαμε να εγκρίνει και το Δημοτικό Συμβούλιο.

   Τον Ιούνιο, ο κ. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, μας ζήτησε, εκτός από όλα τα στοιχεία και τις εγκρίσεις που τους είχαμε παραδώσει, και έκθεση βιωσιμότητας της “ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗΣ” κάτι που κάναμε αλλά αυτό προκάλεσε και άλλη καθυστέρηση και νέα δαπάνη. Η έκθεση βιωσιμότητας παραδόθηκε στον κ. Πρόεδρο και τις Δημοτικές Παρατάξεις τον Ιούλιο του 2023.

   Τον Αύγουστο, το θέμα εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου με δύο μόνο λευκές ψήφους. Όμως, παρά την έγκριση αυτή, το θέμα δεν είχε συζητηθεί στο Δ.Σ. μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

   Μια πρώτη δικαιολογία ήταν ότι δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου δεν έγιναν επειδή δεν πήγαν οι σύμβουλοι των Αντιπολιτεύσεων. Τον Οκτώβριο, λόγω των εκλογών, δεν μπορούσε να γίνει συνεδρίαση. ΄Ετσι, το μόνο που έμενε ήταν να έλθει στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου.

   Πράγματι, με πρόταση του κ. Δημάρχου, ο κ. Πρόεδρος το έβαλε ως θέμα στην ημερήσια διάταξη και μάλιστα ως επείγον, επειδή κάποια πράγματα που τώρα ισχύουν, θα αλλάξουν από 1-1-2024, όχι βέβαια προς το καλύτερο.

   Και ενώ το σωστό θα ήταν να ακουστεί η άποψή μου καθώς και η θέση του κ. Δημάρχου για τους λόγους που πρέπει να συζητηθεί, ο κ. Μανώλης Βουρνούς ζήτησε το λόγο και είπε, ότι το σημερινό Συμβούλιο δεν μπορεί να συζητήσει και να αποφασίσει για θέμα που πρέπει να το αφήσουν στη νέα Δημοτική Αρχή.

   Με την άποψη του κ. Βουρνού συμφώνησε αμέσως και πρώτος ο κ. Πρόεδρος του Δ.Σ., αν και ήταν εκείνος που το είχε βάλει ως θέμα στην ημερήσια διάταξη.

   Στη συνέχεια έγινε ψηφοφορία οπότε, οι Αντιπολιτεύσεις, που έχουν την πλειοψηφία, ψήφισαν να μη γίνει καν η συζήτηση. ΄Ηταν πια φανερό σε μένα ότι είχε γίνει ένα είδος συμπαιγνίας για να τορπιλισθεί το θέμα. Στην ουσία, κωλυσιεργούσαν από τον Αύγουστο, ίσως από τον Ιούνιο, όταν μας ζητήθηκε η έκθεση βιωσιμότητας, λες και δεν αρκούσαν οι εκθέσεις των ορκωτών λογιστών που δείχνουν τη θετική πορεία της “ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗΣ”.

   Αν δεν συμφωνούσαν από τον Ιούνιο με τους σχεδιασμούς μας, με τις μελέτες που έγιναν (και πρέπει να πληρωθούν) και αν δεν τους ενδιαφέρει να προωθηθούν και στη Χίο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα μπορούσαν να το πουν ξεκάθαρα εξ αρχής και να μην ταλαιπωρούν ούτε να εμπαίζουν έναν πρώην Δήμαρχο 78 ετών και με προβλήματα υγείας που δέχτηκε να βοηθήσει για την ανόρθωση της “ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗΣ”.

   Δεν σεβάστηκαν την προσφορά μου στον τόπο επί χρόνια και πήγαν να με κοροϊδέψουν μάτια-κούτελα λες και ήμουν κανένα παιδάκι. Αυτό προκάλεσε την βίαιη έκρηξή μου για την οποίαν και πάλι σας ζητώ φίλες και φίλοι κατανόηση και συγνώμη.

   Όπως τους είπα η παραίτησή μου είναι στη διάθεση τόσο του τωρινού Δημάρχου όσο και του νέου, του κ. Μαλαφή.

   Κλείνω λέγοντας ότι, εύχομαι να βρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο που θα φέρει σε πέρας αυτό που ξεκινήσαμε υπέρ του Δήμου και των δημοτών.

   Ευχαριστώ όσους μας βοήθησαν στο δύσκολο έργο μας και εύχομαι σε όλους και όλες υγεία και Καλές Γιορτές.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ