5.10.2020 7:40

ΛΑ.Σ. Βορείου Αιγαίου: Υπόμνημα για τη στήριξη των καλλιτεχνών

Ξημερώνει Δευτέρα 5 Οκτωβρίου και οι άνθρωποι του Θεάτρου της μουσικής αλλά και ένα πλήθος εργαζομένων στον κλάδο του θεάματος και της Τέχνης, εξακολουθούν να βιώνουν το κενό της επόμενης ημέρας, να βιώνουν την απαξίωση αλλά και τον σαδισμό από ένα υπουργείο που λέει ότι τους εκπροσωπεί...

Στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου, συζητήθηκε η στήριξη και υιοθέτηση των αιτημάτων του κλάδου, ο οποίος μαζί με άλλες κατηγορίες εργαζομένων ζουν την ανεργία, τις ελαστικές μορφές εργασίας -όταν κι αν αυτές προκύψουν- τον ξενιτεμό, τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης κλπ που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση . Και απέδειξαν με τις τελευταίες κινητοποιήσεις τους ότι σε καμιά περίπτωση δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν μοιρολατρικά την πολιτική που φορτώνει πάνω τους όλα τα βάρη της οικονομικής κρίσης, η οποία επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο με τις συνθήκες της πανδημίας.

Κι ο κλάδος αυτός του πολιτισμού και της τέχνης, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις αυτών που χτυπήθηκαν από την πανδημία, καθώς καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στον πολιτισμό ύστερα από έναν καταστροφικό χειμώνα κι επίσης ένα κακό καλοκαίρι βρίσκονται αντιμέτωποι -όπως και η πλειοψηφία του λαού- με το θολό τοπίο του επερχόμενου Φθινοπώρου και χειμώνα όπου θα πρέπει να “δημιουργήσουν” ως λειτουργοί και ως βιοπαλαιστές κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Β. Αιγαίου τονίσαμε ότι για την απόφασή μας θα πρέπει να λάβουμε υπ όψιν ότι αυτός ο κλάδος, αυτοί οι άνθρωποι, εργασιακά έμειναν απλήρωτοι, άνεργοι στην ουσία, ενώ δεν ήταν και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου καλλιτέχνες δημιουργοί και εργαζόμενοι επωμίστηκαν, από τον άδειο τους «κουμπαρά», ακόμη και τα έξοδα παραστάσεων, συναυλιών, μετακινήσεων για εκδηλώσεις οι οποίες ακυρώθηκαν, ακόμη και μια ημέρα πριν, στο παραπέντε δηλαδή.

Εύλογα, λοιπόν, το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί οι εικόνες διαμαρτυρίας και φέρει μεγάλη ευθύνη η κυβέρνηση, η οποία προβάλλοντας ως δικαιολογία την προστασία της δημόσιας υγείας και της μη διασποράς του υιού ανέβαλλε ή ακύρωσε εκδηλώσεις.

Εμείς λέμε ότι οι δικαιολογίες αυτές δεν ευσταθούν: 1ον γιατί προγραμματίστηκαν εν μέσω πανδημίας και 2ον γιατί από την κείμενη νομοθεσία προβλέπεται κανονικά- προς το παρόν τουλάχιστον- η διεξαγωγή τους, με την λήψη συγκεκριμένων μέτρων προστασίας.

Κατά συνέπεια, και το πρόβλημα της αποζημίωσης των καλλιτεχνών και εργαζομένων παραμένει, αφού αυθαίρετα, αδικαιολόγητα και χωρίς νόμιμο έρεισμα φορείς όπως Περιφέρειες και Δήμοι ή κρατικοί Οργανισμοί ανέβαλαν ή ματαίωσαν εκδηλώσεις. Και οφείλουμε να σημειώσουμε ότι από τις συγκεκριμένες, αυθαίρετες ενέργειες δεν εξαιρείται και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Η δε ευθύνη για τις τυχόν ακυρώσεις ανήκει εξ ολοκλήρου στον φορέα υλοποίησης, όπως δήλωσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η καθ ύλην αρμόδια υπ. Πολιτισμού Στυλιανή Μενδώνη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Ιωάννη Δελλή, για τις αποζημιώσεις: «...κ. βουλευτά, αυτό που μπορώ να σας βεβαιώσω είναι ότι τα χρήματα τα οποία το υπ. Πολιτισμού μετέφερε στις Περιφέρειες για τη διοργάνωση συναυλιών, είναι προφανές ότι δεν γυρίζουν πίσω στο υπουργείο Πολιτισμού. Αυτά θα παραμείνουν στις Περιφέρειες και η γραμμή την οποία έχουμε δώσει, τα χρήματα αυτά να διατεθούν για τις αποζημιώσεις, σε άμεση συνάρτηση με τη συμβατική υποχρέωση...».

Χρέος και υποχρέωση, λοιπόν, και της δικής μας Περιφέρειας, παραμένει η αποζημίωση όσων αδικημένων  υπηρετούν τον πολιτισμό για να συνεχίσει να υπάρχει τέχνη και παραγωγή πολιτισμού στη χώρα μας.

Μαύρη σελίδα στα πρακτικά της συνεδρίασης του περιφερειακού Συμβουλίου, οι φασίζουσες φωνές -ευτυχώς μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού- οι οποίες επικαλούμενες τα δημοκρατικά ιδεώδη, την ανεργία, τον δύσκολο βιοπορισμό και την ερήμωση των νησιών έχυσαν για άλλη μια φορά τη χολή τους σε κλάδους εργαζομένων που πλήττονται από την ίδια την πολιτική που οι ίδιοι εκπροσωπούν και εφαρμόζουν και καταψήφισαν, παραγνωρίζοντας ότι το ΠΣ είναι ένα πολιτικό όργανο που υπηρετεί τους πολίτες και έχει δικαίωμα οι αποφάσεις του να αποτελούν μοχλό πίεσης στις όποιες άδικες και αντεργατικές κυβερνητικές πολιτικές.

 

Παρά τις ακραίες αυτές αντιδράσεις το ΠΣ υπερψήφισε την υιοθέτηση των δίκαιων και αναφαίρετων δικαιωμάτων των ανθρώπων του πολιτισμού και της Τέχνης.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ