13.5.2024 14:40

«Κραυγή αγωνίας για κρατικές επενδύσεις σε βόρεια και νότια Χίο» (Video)

«Η νότια Χίος με 5πλάσια ανάπτυξη από το βόρειο κομμάτι αποψιλώνεται από πληθυσμό» είπε ο Δήμαρχος αναφερόμενος στα αιτήματά του προς τον Πρωθυπουργό

Την ανάγκη κρατικής παρέμβασης ώστε να προκληθεί επενδυτικό σοκ, τόσο στη Βόρεια όσο και στη Νότια Χίου, ώστε να σταματήσει ο υδροκεφαλισμός στις περιοχές της πόλης και πέριξ αυτής, επεσήμανε κατά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο Δήμαρχος Χίου Γιάννης Μαλαφής.

Ο ίδιος, όπως είπε, μετέφερε την κραυγή αγωνίας για το μέλλον του βόρειου και νότιου τμήματος του νησιού λέγοντας ότι από τη στιγμή που οι 8 δήμοι έγιναν 1, υπάρχουν μεγάλες πληθυσμιακές μειώσεις στα χωριά.

«Του προτείναμε ότι οι εναλλακτικές του λύσεις είναι δύο. Ή να γίνει ένα επενδυτικό σοκ με κυβερνητική στήριξη βόρεια και νότια έτσι ώστε να σταματήσει αυτή η πληθυσμιακή συρρίκνωση και να γίνει αναστροφή ή να σπάσει τον ενιαίο Δήμο σε τρεις έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας πόλος βόρεια και ένας πόλος νότα που θα μπορέσει να στηρίξει την εκεί ενδογενή ανάπτυξη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «το νότιο τμήμα του νησιού με πενταπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με το βόρειο, αυτή τη στιγμή αποψιλώνεται και δεν μιλάει κανένας. Αυτή είναι η πραγματικότητα του νησιού μας. Πρέπει να δούμε όλοι κατάματα. Πρέπει όλοι να πηγαίνουμε προς την ίδια πλευρά αν θέλουμε να γίνει μια σημαντική αλλαγή και το νησί να μπορέσει να ξαναζήσει».

«Ακόμα και τμήμα πανεπιστημίου»

Ερωτώμενος για το πώς εννοεί την έννοια του επενδυτικού σοκ, ο Δήμαρχος Χίου έκανε λόγο για προωθητική βιομηχανία,  όπως για παράδειγμα η δημιουργία σχολής πανεπιστημίου στη Βόρεια Χίο.

«Αποκέντρωση των έργων»

Τέλος, απαντώντας σε ερώτημα του «Π» για το αν μπορεί να εφαρμόσει το μοντέλο των 3 δήμων όπως προεκλογικά υποσχέθηκε, ο κ. Μαλαφής απάντησε ότι αυτό γίνεται στην πράξη με την αποκέντρωση των έργων, δίνοντας μεγάλη σημασία στα χωριά «για να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε τον πληθυσμό», εξηγώντας όμως ότι αυτά τα έργα δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτά σε 6 μήνες ή σε 1 χρόνο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ