12.1.2021 10:57

Δικαστική απόφαση για επιστροφή της ΒΙ.ΑΛ. στον Δήμο Χίου

Εκδόθηκε η απόφαση για την αγωγή που είχε καταθέσει ο Δήμος από τον Μάρτιο του 2019 αλλά δίνει πίστωση χρόνου

Με μία απόφαση σταθμό το Πολυμελές Πρωτοδικείο Χίου υπό την προεδρία του Προέδρου Πρωτοδικών Ευστάθιου Μερκούρη, διατάσει την επιστροφή του ακινήτου της ΒΙ.ΑΛ. στον Δήμο Χίου, έπειτα από αγωγή που είχε καταθέσει τον Μάρτιο του 2019 έπειτα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου.

Το Δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα του Δήμου για αποζημιώσεις και άμεση απομάκρυνση (δηλαδή εντός του 2019) του Κ.Υ.Τ. από το Χαλκειός, ωστόσο με τη συγκεκριμένη απόφαση θεωρεί απαράδεκτη την τακτική του Ελληνικού Δημοσίου (Υπ. Μετανάστευσης) να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το κτίριο για τους σκοπούς φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, αφού δεν ανανεώθηκε η σύμβαση που είχε χρονική ισχύ από τις 7/1/2016 έως τις 6/1/2019.

Η απόφαση δεν αφορά μόνο το κτίριο της ΒΙ.ΑΛ. επιφάνειας 2.073 τ.μ. αλλά και της συνολικής έκτασης του περιβάλλοντος χώρου 28.441,74 τ.μ., στην οποία έχουν αναπτυχθεί οι σκηνές.

Η απόφαση 27 του 2020, κρίθηκε και αποφασίστηκε την 30η Δεκεμβρίου 2020.

Ανακοίνωση από την Πρωτοβουλία για τη Χίο

Η ελληνική δικαιοσύνη με την απόφαση του πολυμελούς πρωτοδικείου της 31 Δεκεμβρίου 2020, υποχρεώνει το Ελληνικό Δημόσιο να αποδώσει στον Δήμο της Χίου, το νόμιμο ιδιοκτήτη του ακινήτου, τη ΒΙΑΛ.

Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει ότι ζούμε σε ένα κράτος δικαίου: οποιοσδήποτε, ακόμη και το Ελληνικό Δημόσιο, δεν μπορεί να καταπατεί την ιδιοκτησία ενός άλλου. Αυτό τον κανόνα δικαίου, όφειλε να έχει σεβαστεί το Ελληνικό Δημόσιο εδώ και αρκετά χρόνια, όταν ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τη ΒΙΑΛ έξω από τους όρους της προσωρινής της παραχώρησης, έξω από τους όρους της νομοθεσίας και των κανονισμών, εις βάρος, τελικά, της τοπικής κοινωνίας η οποία είχε προσπαθήσει να δώσει λύσεις στις έκτακτες συνθήκες του 2015.

Από τις πολλές νομικές ενέργειες που έγιναν έκτοτε (εξώδικα, μηνύσεις, καταγγελία σύμβασης, αγωγές έξωσης), με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής, η τελευταία είναι αυτή που δικαιώνει τον Δήμο της Χίου. Έστω τώρα, δύο χρόνια μετά τη λήξη του παραχωρητηρίου, το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να αποδώσει το ακίνητο στον Δήμο της Χίου. Όσα προσκώματα και εάν βρεθούν μπροστά, η ΒΙΑΛ πρέπει να αποδοθεί στον Δήμο της Χίου.

Η κάλυψη των αναγκών των υπηρεσιών του Δήμου της Χίου, για τις οποίες προορίζεται το ακίνητο, μπορεί να γίνει πλέον μέσα σε ένα ευρύτερο επιχειρηματικό πάρκο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει η ΒΙΑΛ, μαζί με γειτονικές ιδιοκτησίες. Η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, η συνεργασία της επιχειρηματικής κοινότητας και του Δήμου της Χίου, είναι προαπαιτούμενα για να προχωρήσουμε στην επόμενη ημέρα, στην οικονομική αναζωογόνηση που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή και η Χίος.

Αρχείο PDF

ΑΠΟΦΑΣΗ ΒΙΑΛ, ΑΠΟΔΟΣΗ, 27-2020, ΠΟΛΥΜΕΜΕΣ ΠΡΩΤΟΔ

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ