30.7.2018 20:46

ΒΙΝΤΕΟ| Θεματική συνεδρίαση για το προσφυγικό με προσκεκλημένο τον Δ. Βίτσα

Με ομόφωνες εισηγήσεις των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου έπειτα από εισήγηση της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα

Στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη τις εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό.

Το θέμα ήρθε στα προ ημερήσιας διάταξης θέματα της συνεδρίασης της Δευτέρας έπειτα από αίτημα των κατοίκων του Χαλκειούς και της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα που επεσήμαναν αφενός τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς στον χώρο της ΒΙ.ΑΛ. εξαιτίας του υπερπληθυσμού και των άθλιων συνθηκών διαβίωσης, αφετέρου το γεγονός ότι ενώ η προσωρινή απόφαση του Σ.τ.Ε. για πλαφόν στον αριθμό των μεταναστών αυτή δεν τηρείται με ευθύνη του Υπουργείου, της διοίκησης της ΒΙ.ΑΛ., της Εισαγγελίας αλλά και του Δήμου που δεν καταθέτει μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

«Ποιος θα πάρει την ευθύνη;»

Στην ανάγκη επανασχεδιασμού της στάσης του Δήμου, ως το κατεξοχήν πολιτικό όργανο του νησιού, σε σχέση με το προσφυγικό εστίασε ο Γ. Καλλέργης εκ μέρους της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα, σημειώνοντας ότι: «Στη ΒΙ.ΑΛ. υπήρξαν ήδη δύο πυρκαγιές, μία μεγάλη και μία μικρότερη. Δεν ξέρουμε πότε θα ξαναπάρει φωτιά. Το πότε θα πάρει, πόσα θύματα θα υπάρξουν και ποιος θα είναι υπεύθυνος ας απαντήσετε εσείς. Αν πάρει μία φωτιά στη ΒΙ.ΑΛ. και ο αέρας είναι βορινός τότε θα πάει στα Σκλαβιά», ανέφερε και ζήτησε απάντηση στο ερώτημα γιατί ο δήμος ως ιδιοκτήτης της ΒΙ.ΑΛ. δεν καταθέτει μήνυση για την καταπάτηση της απόφασης του Σ.τ.Ε. που ορίζει ότι ο ανώτατος αριθμός ατόμων στη ΒΙ.ΑΛ. δεν μπορεί να ξεπερνά τα 1.274 άτομα.

«Όχι σε μηνύσεις…»

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μ. Βουρνούς υπερασπίστηκε τη μέχρι σήμερα στάση του Δήμου, αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς με ανυπολόγιστες συνέπειες. «Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε ζητήσει επανειλημμένα την εκκένωση της ΒΙ.ΑΛ.», είπε ο Δήμαρχος, τονίζοντας παράλληλα ότι η κατάθεση μηνύσεων είναι ένα μέτρο που δεν το συστήνουν οι νομικοί σύμβουλοι του Δήμου. «Στόχος μας είναι η ολοκλήρωση της αγωγής έξωσης του Δήμου κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Όμως εκτός από αυτό θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το συμβόλαιο παραχώρησης της ΒΙ.ΑΛ. λήγει στα τέλη του 2018, οπότε θα ασκήσουμε πιέσεις το Υπουργείο να εγκαταλείψει τον χώρο», ανέφερε ο Δήμαρχος.

«Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας»

 Τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρόντος των Βουλευτών της Χίου, της Περιφερειάρχη και του αντιπεριφερειάρχη αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων πρότεινε από την πλευρά του ο Π. Λαμπρινούδης, δηλώνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τις ανησυχίες των κατοίκων των Καμποχώρων. «Αν δεν το κάνουμε αυτό όχι μόνο φωτιές θα μπουν αλλά θα συνεχιστεί η υποβάθμιση του νησιού και θα διαλυθεί πλήρως ο κοινωνικός ιστός της Χίου».

«Ναι στη θεματική όχι στις ακραίες φωνές»

Θετικός στη θεματική συνεδρίαση του σώματος αλλά με την προϋπόθεση ότι θα γίνει ουσιαστικός διάλογος μέσα σε καθορισμένο πλαίσιο μακριά από ακραίες φωνές, ήταν και ο επικεφαλής της ΛΑ.Σ. Μ. Σκούφαλος. «Είναι διαφορετικό πράγμα η ανησυχία των κατοίκων όπως εκφράστηκε σήμερα μέσα στην αίθουσα και άλλο πράγμα οι ακραίες φωνές που λένε να πνιγούν τα λαθροπιθήκια», εξήγησε ο κ. Σκούφαλος.

«Ο Δήμος Χίου είναι δακτυλοδυκτούμενος ενώ δεν είναι υπεύθυνος»

Υπέρ της θεματικής συνεδρίασης τάχθηκε και η Δ. Τσαρδάκα εκ μέρους της «Χιακής Συμπολιτείας», επισημαίνοντας όμως ότι θα πρέπει να ακολουθήσει συζήτηση ουσίας με όλα τα μέχρι σήμερα δεδομένα.

«Αν είναι να πούμε μία από τα ίδια νομίζω ότι δεν θα έχει νόημα. Θέλουμε μία συζήτηση με πολλά θέματα που θα περιλαμβάνει και τις αγωνίες των κατοίκων αλλά και τις συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών», ανέφερε.  

«Να ενώσουμε τη φωνή μας με την Παγχιακή»

Τέλος ο δημοτικός σύμβουλος της Αντιπολίτευσης Στ. Καμπούρης, ζήτησε συμπόρευση με τα αιτήματα της Παγχιακής λέγοντας: « Θα πρέπει να γίνει ένα θεματικό συμβούλιο που θα επανεξετάσουμε τη στάση μας απέναντι στην παρελκυστική κυβερνητική τακτική. Με πρωτοβουλία του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος θα πρέπει να καλέσει τους Χιώτες σε μία παγχιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας με όλες τις εκφάνσεις προκειμένου να στείλουμε τα μηνύματα στους κυβερνώντες ότι δεν θα ανεχθούμε άλλο αυτή την πολιτική».

Τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την πραγματοποίηση θεματικής συνεδρίασης με θέμα το προσφυγικό στις αρχές Σεπτεμβρίου με προσκεκλημένο τον Δ. Βίτσα, τους Βουλευτές, την Περιφέρεια αλλά και κάθε άλλο εμπλεκόμενο φορέα. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ