14.2.2018 12:40

ΒΙΝΤΕΟ- ΦΩΤΟ: Ομόφωνα και πανηγυρικά αθώοι για τα ταμεία του πρώην Δήμου Ομηρούπολης

• ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ δικαστικών αγώνων οι Μ. Μεννής, Δ. Παπαληός και ο ταμίας του πρώην Δήμου Ι. Μεννής αθωώθηκαν από το 3μελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου

Πέρασαν 11 ολόκληρα χρόνια μέσα στην αμφιβολία και κουβαλώντας στην πλάτη τους την υπόνοια των πολιτών ότι μπορεί να έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα, μέχρι η απόφαση της Δικαιοσύνης να τους αθωώσει με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο.

Με ομόφωνη απόφασή του το 3μελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου απάλλαξε τους πρώην Δημάρχους Μάρκο Μεννή  και Δημήτρη Παπαληό καθώς και τον Ταμία του Δήμου Ι. Μεννή από την κατηγορία της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου για το έλλειμμα του πρώην Δήμου Ομηρούπολης.

Στην απόφασή του το Δικαστήριο αποδέχθηκε τα όσα κατέθεσαν οι Ορκωτοί Λογιστές ότι δηλαδή το έλλειμμα που περιγράφεται μέσα στην έκθεσή τους δεν αποτελεί χρήμα το οποίο καταχράστηκε αλλά που παραδόθηκε για την πληρωμή προσώπων ή έργων, χωρίς όμως να έχει υπάρξει η τυπική από τον νόμο διαδικασία.

Υπερασπίστηκε το κατηγορητήριο μέχρι τέλους

Ιδιαίτερα επικριτική, παρά την ομόφωνη απόφαση των Δικαστών υπήρξε η Εισαγγελέας Εφετών Άννα Νικητοπούλου, που πρότεινε την ενοχή των 3 κατηγορουμένων για την κατηγορία της απιστίας κατά του Δημοσίου. Η ίδια εστίασε ιδιαίτερα στην περίπτωση της μάρτυρα Σταματίας Γκιάλη, που κατά την εξέτασή της έκανε λόγο για παρατυπίες που γνώριζαν τόσο ο Ταμίας όσο και οι πρώην Δήμαρχοι και για τις οποίες είχαν ειδοποιηθεί από την ίδια.  

Τι εντόπισε η Εισαγγελέας

Αναφερόμενη στα πραγματικά περιστατικά η Εισαγγελέας έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι δεν τηρούταν η νόμιμη διαδικασία για την πληρωμή προσώπων αλλά και έργων.

Πέρα του αρχικού ελλείμματος, το οποίο όπως ειπώθηκε αφορούσε στον τρόπο συνένωσης των κοινοτήτων Συκιάδας, Λαγκάδας και Σιδηρούντας με τον Βροντάδο, η Εισαγγελέας εντόπισε μεταξύ άλλων:

  • Μη έγκαιρη απόδοση ασφαλιστικών κρατήσεων ύψους 203.304,56 ευρώ με αποτέλεσμα να προκύψει ζημία από τις προσαυξήσεις.
  • Εντάλματα πληρωμής ύψους 234.000 ευρώ τα οποία ενώ ήταν καταχωρημένα στο σύστημα ως εξοφλημένα, υπήρξε αμφιβολία για το αν τελικά πληρώθηκαν, με δεδομένο ότι υπήρχαν άτομα τα οποία προσκόμισαν έγγραφες υπεύθυνες δηλώσεις ότι δεν έλαβαν αυτά τα χρήματα.
  • Μη είσπραξη προσαυξήσεων ύψους 6.150 ευρώ από βεβαιωμένες οφειλές.
  • Μεταφορά κεφαλαίων 150.000 ευρώ από λογαριασμό όψεως του πρώην Δήμου σε άλλο λογαριασμό χωρίς καμία απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.
  • Έγγραφες εντολές Δημάρχων για έκτακτες πληρωμές ή προκαταβολές έργων που εκτελούσε η πρώην Τεχνική Εταιρεία του Δήμου Βροντάδου, που όμως στερούνταν χρηματικών ενταλμάτων.
  • Πληρωμή εισιτηρίων σε Χιώτες της Αττική με σκοπό να έρθουν στη Χίο για να απογραφούν, χωρίς σχετική απόφαση και χωρίς ένταλμα.
  • Έκδοση 23 επιταγών ύψους 502.000 ευρώ, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως αποδεικτικά χρηματικών καταβολών από τον Δήμο προς την ΤΕΔΗΒ, χωρίς να υπάρξει η νόμιμη διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια της αγόρευσής της η Εισαγγελέας επέρριψε ευθύνες και στους Δημάρχους αλλά και στον Ταμία του πρώην Δήμου λέγοντας ότι ο τελευταίος έπρεπε να δέχεται την πληρωμή μόνο κατόπιν ανάληψης υποχρέωσης και αντίστοιχων ενταλμάτων πληρωμής και όχι με προφορική ή έγγραφη εντολή των Δημάρχων.

Μάλιστα υπήρξε ιδιαίτερα σκληρή στην πρότασή της προς τους δικαστές προτείνοντας την καταδίκη των πρώην Δημάρχων με την απλή διάταξη του άρθρου 256 του Π.Κ. για απιστία σχετική με την υπηρεσία καθώς και την καταδίκη του πρώην ταμία με την επιβαρυντική διάταξη του ίδιου άρθρου που προβλέπει κάθειρξη έως και δέκα έτη.

Το φερόμενο έλλειμμα και η πραγματικότητα

Και οι 3 συνήγοροι υπεράσπισης και συγκεκριμένα ο Κ. Τριαντάφυλλος για τον Μ. Μεννή, η Μ. Γιαννάρα για τον Δ. Παπαληό και ο Α. Πιπίδης για τον Ι. Μεννή μέσα από τις αγορεύσεις τους που διήρκησαν συνολικά περί τη μιάμιση ώρα αντέκρουσαν με έναν ιδιαίτερο τρόπο μία προς μία τις κατηγορίες καταφέρνοντας να πείσουν και τους 3 Δικαστές ότι το έλλειμμα ήταν μόνο στα χαρτιά και όχι στην πραγματικότητα.

Παραδεχόμενοι εξ αρχής ότι ο τρόπος πληρωμής δεν ήταν αυτός που προέβλεπε ο νόμος κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αποδείχθηκε από τους ίδιους του ορκωτούς λογιστές ότι τα χρήματα διατέθηκαν για τον σκοπό που περιγράφονταν μέσα στο κατηγορητήριο και δεν κατέληξαν σε τσέπες τρίτων.

Επιπλέον τόνισαν ότι το άρθρο 256 του Π.Κ. για να εφαρμοστεί προϋποθέτει την ύπαρξη δόλου ο οποίος όμως δεν προέκυψε σε κανένα σημείο της ακροαματικής διαδικασίας. «Δεν έχουμε να κάνουμε με καταχραστές», τόνισαν επανειλημμένα και προσέθεσαν ότι αυτό πιστοποιούν όλοι οι αυτοδιοικητικοί που διαχειρίστηκαν την τύχη του πρώην Δήμου Ομηρούπολης τα τελευταία 30 χρόνια.

Η απόφαση

Τελικά λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Εφέτης Κ. Μακρής έπειτα από ολιγόλεπτη συνομιλία με τους καθ έδρα Δικαστές ανακοίνωσε την αθώωση όλων των κατηγορουμένων από κάθε κατηγορία, κλείνοντας μία υπόθεση που κόστισε στους πρωταγωνιστές της σε χρήμα και ψυχική φόρτιση.

Ουσιαστικά το Δικαστήριο αποδέχθηκε τις παρατυπίες στις πληρωμές, αποδεχόμενο όμως παράλληλα και τα στοιχεία που έδειξαν ότι όλα όσα ανέφερε η Εισαγγελέας στην αγόρευσή της τελικά τακτοποιήθηκαν έστω και με αυτή τη διαδικασία.

Με την ανακοίνωση της απόφασης οι μέχρι εκείνη την ώρα κατηγορούμενοι ξέσπασαν σε λυγμούς.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ