15.4.2024 15:47

8 ταυτόχρονες εργολαβίες για να καθαριστούν δημοτικές αλλά και ιδιωτικές εκτάσεις (video)

Ξεχωριστή περίπτωση η ΒΙ.ΑΛ. με τον Δήμο να εξετάζει πρόταση προς τη διοίκηση του Κ.Υ.Τ. για να αναλάβει οικονομικά το κόστος καθαρισμού των ιδιωτικών εκτάσεων περιμετρικά

Με δύο πυρκαγιές μία στη βόρεια Χίο πριν από μία εβδομάδα και μία στην περιοχή της Παναγίας Σικελιάς, ξεκινά η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, η οποία φέτος με ειδική πυροσβεστική διάταξη, ορίστηκε κατά 15 ημέρες νωρίτερα, αντί της 1η Μαϊου.

Σε δηλώσεις του ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χίου Γιώργος Ζώας, αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή, λέγοντας ότι αυτή είναι πλέον ορατή και σε τοπικό επίπεδο, αφού το κλίμα έχει αλλάξει τελείως.

Παράλληλα εξήγησε ότι ο Δήμος Χίου έχει 8 εργολαβίες μοιρασμένες ανά Δημοτική Ενότητα, ώστε να ξεκινήσει ο καθαρισμός των οικοπέδων παράλληλα με την Υπηρεσία Πρασίνου και την Υπηρεσία καθαριότητας.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζώας αναφορικά με τα ιδιωτικά οικόπεδα: «Υπάρχει ο νόμος ότι 100 μέτρα από τον οικισμό είναι υποχρεωμένος ο ιδιοκτήτης να έχει καθαρίσει το οικόπεδό του. Μπορεί να έρθει στο πρωτόκολλο του Δήμου να κάνει μια αίτηση αν κάποιος γείτονάς του ή κάποιο οικόπεδο είναι ακαθάριστο για να ξέρουμε τα στοιχεία (τηλέφωνο και περιοχή). Ύστερα, το τμήμα αυτό θα στείλει το αίτημα εκεί που πρέπει, σε κάποιο αρμόδιο τμήμα του Δήμου».

Τα κονδύλια

Για τη φετινή χρονιά τα κονδύλια στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας είναι 222.000€. Από αυτά τα 100.000€ πηγαίνουν στους 12 πυροφύλακες που θα προσληφθούν για τα πυροφυλάκια του Δήμου, 50.000€ θα δοθούν στις εθελοντικές ομάδες και τα υπόλοιπα είναι αυτά που χρειάζονται για καθαρισμούς δρόμων και ο, τι άλλο χρειαστεί. 

Ξεχωριστή περίπτωση η ΒΙ.ΑΛ.

Ερωτώμενος για την κρίσιμη περιοχή της ΒΙ.ΑΛ. και με δεδομένο τον αυξημένο αριθμό προσφύγων και μεταναστών στο Κ.Υ.Τ. ο κ. Ζώας εξήγησε ότι θα εξεταστεί το σενάριο η διοίκηση της δομής να αναλάβει τον καθαρισμό των ιδιωτικών οικοπέδων περιμετρικά του Κέντρου Υποδοχής.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ