18.5.2019 18:14

Σταμάτης Σαραντινός: «Διαφέρουμε γιατί μπορούμε κι ακούμε με προσοχή την Χιώτικη κοινωνία»

Κάτοικος των Καμποχώρων, ο Λογιστής Σταμάτης Σαραντινός εδώ και 5 χρόνια βιώνει όσα και οι κάτοικοι των χωριών της περιοχής που από το 2015 μέχρι και σήμερα σηκώνουν το δυσανάλογο βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος στις πλάτες τους.

Στη συνέντευξή του στον «π», εξηγεί τους λόγους που τον ώθησαν στην κάθοδο στον εκλογικό στίβο, τη διαφορά του Γιάννη Καραβασίλη με τους συνυποψηφίους του αλλά και την στόχευση την επομένη των εκλογών.

Η πρώτη επαφή με τα κοινά

 • Με την αυτοδιοίκηση ασχολούμαι πρώτη φορά και δεν θα μπορούσα να μη συμμετέχω σε μία κοινή προσπάθεια ώστε η Χίος μας, το νησί μας να επανέλθει επιτέλους στην κανονικότητα.
 • Συντάχθηκα με τον Γιάννη Καραβασίλη γιατί είναι ένας άνθρωπος της αγοράς. Το γεγονός ότι είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, που ξέρει την αγωνία του επιχειρηματία, του ελεύθερου επαγγελματία για το αύριο, με έκανε να πω ότι θα είμαι στο πλευρό του.
 • Προσωπικά για εμένα είναι ένας άνθρωπος που είναι μία δεξαμενή ιδεών. Κι αυτό το βλέπει κανείς όταν τον δει να μιλάει μαζί με τις ομάδες εργασίας του συνδυασμού μας. Αυτό από μόνο του είναι ένα χάρισμα και γι αυτό πρέπει να του δοθεί η ευκαιρία να βρεθεί στο τιμόνι της Χίου.

Ποιους εκφράζει ο συνδυασμός

 • Ο συνδυασμός έρχεται να εκφράσει μία ομάδα ανθρώπων που ναι μεν παρακολουθούν τα κοινά ωστόσο ποτέ ξανά δεν έχουν εμπλακεί ενεργά με αυτά. Είμαστε επαγγελματίες που έχουμε αφουγκραστεί τα προβλήματα των επιχειρήσεων και των κατοίκων. Οι θέσεις μας έχουν ζυμωθεί μέσα από την διαρκή επαφή με τον κόσμο και τους πολίτες, όχι μόνο τώρα αλλά και τα προηγούμενα χρόνια.
 • Τα αποτελέσματα όσων έχουν διοικήσει όλα αυτά τα χρόνια τα έχουμε δει. Το αν είμαστε ικανοί, νομίζω ότι η Χίος είναι μικρή και ο κόσμος μπορεί να κρίνει τα δείγματα γραφής που έχει δώσει ο καθένας από εμάς.

Ο πρώτος στόχος

 • Προσωπικά θεωρώ ότι θα πρέπει να ασχοληθούμε με την ποιότητα ζωής της κοινωνίας μας, γιατί η καθημερινότητα του Δημότη δεν μπορεί να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα όπως έγινε με αυτή τη δημοτική αρχή.
 • Η καθαριότητα, ο φωτισμός, η οδοποιία, η ανασυγκρότηση των χωριών είναι ζητήματα που «καίνε» τον δημότη και της πόλης και της χιώτικης υπαίθρου. Πιστεύω ότι πρέπει όλοι μας να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση πέρα από την φιλοδοξία και τους προσωπικούς στόχους που έχει ο καθένας από εμάς.

Η διαφορά με τους άλλους συνδυασμούς

 • Διαφέρουμε σαφώς. Και αυτό που λέω δεν ενέχει κανενός είδους υπεροψία. Είναι μία διαπιστωμένη πραγματικότητα γιατί έχουμε διαφορετικό τρόπο αντίληψης σε όλα τα επίπεδα.
 • Αν έχουμε στο μυαλό μας ότι πρέπει πρώτα να έχουμε το καλό του τόπου τότε μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και πιστέψτε με, στο δικό μας μυαλό δεν υπάρχει τίποτα άλλο πέρα από τη Χίο και τους κατοίκους της.

Τα πολύπαθα Καμπόχωρα και η ΒΙ.ΑΛ.

 • Τα Καμπόχωρα γεωγραφικά βρίσκονται στην καρδιά της Χίου. Ως κάτοικοι δηλώσαμε ξεκάθαρα ότι δεν έχουμε τίποτα με τους ανθρώπους αλλά με τις πολιτικές που τους εγκλωβίζουν στο νησί.
 • Δεν πρέπει όμως να περάσει απαρατήρητο, αν και έχει γίνει αντιληπτό ακόμα και από τον τελευταίο κάτοικο αυτού του νησιού ότι, είναι παγκόσμιο φαινόμενο μία δημοτική αρχή να αγοράζει με χρήματα των δημοτών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ένα κτίριο για να γίνει μία φυλακή ψυχών, προς όφελος της κυβέρνησης και των πολιτικών που εφαρμόζει σε βάρος των νησιωτών.
 • Από την πρώτη στιγμή θεωρήσαμε ότι ήταν ένα μεγάλο λάθος. Με επιχειρήματα δώσαμε τη δυνατότητα στη Δημοτική Αρχή Βουρνού να διορθώσει αυτή την κατάσταση. Ωστόσο το πρόβλημα συνεχώς μεγαλώνει. Οι κάτοικοι αυτοί τραβάνε ένα μεγάλο Γολγοθά και δεν το οφείλουν ούτε στην Ευρώπη, ούτε στην Κυβέρνηση αλλά ούτε και στην παρούσα δημοτική αρχή.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ