28.5.2019 10:54

Το πολυτιμότερο δώρο στην ζωή σου...

Γράφει η Μαρία Σωτηριανού, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Τμήματος Παιδιών και Εφήβων

Η ψυχοθεραπεία είναι μια θεραπευτική μέθοδος που μετρά πολλά χρόνια ζωής και εξελίσσεται συνεχώς με γοργούς ρυθμούς. Πρόκειται ουσιαστικά για μια συνεργασία ανάμεσα σε θεραπευόμενο και θεραπευτή, όπου ο θεραπευτής είναι εκπαιδευμένος να βοηθά τον θεραπευόμενο του να έρχεται σε επαφή με το συναίσθημά του με απώτερο σκοπό την αλλαγή της σκέψης και της συμπεριφοράς.

Η ψυχοθεραπεία επικεντρώνεται στην προσωπική εξέλιξη του ατόμου. Μέσω της ενδοσκόπησης, ο θεραπευόμενος ανακαλύπτει τον εσωτερικό του κόσμο και φέρνει στην επιφάνεια σκοτεινές - δυσλειτουργικές πτυχές που τον δυσκολεύουν σε διάφορους τομείς της ζωής του. Ακόμα και οι λειτουργικοί άνθρωποι, που αντιμετωπίζουν χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες τα καθημερινά τους προβλήματα και διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, αξιοποιώντας μέσω της ψυχοθεραπείας κάθε χρήσιμη πληροφορία από το παρελθόν είναι σε θέση να ερμηνεύσουν με μεγαλύτερη ευκολία τις καταστάσεις του παρόντος.

Ως θεραπευόμενος ο στόχος που θέτεις είναι η αυτογνωσία. Μέσω της θεραπευτικής διαδικασίας μπορείς να ερμηνεύσεις συμπεριφορές, να έρθεις σε επαφή με τα συναισθήματά σου και να μάθεις να αναγνωρίζεις τα δυνατά σου σημεία αλλά αντίστοιχα και αυτά που σε δυσκολεύουν. Κατά την διάρκεια, συνειδητοποιείς ολοένα και περισσότερο πόσο σημαντικό είναι να μοιράζεσαι τις σκέψεις σου και τα συναισθήματά σου. Ο σκοπός σου δεν είναι να νιώσεις καλύτερα αλλά να βοηθήσεις όλα αυτά που νιώθεις  να εκφραστούν.

Απαραίτητη προϋπόθεση για το ταξίδι της ψυχοθεραπείας είναι να ξέρεις πού θέλεις να πας. Ο ψυχοθεραπευτής είναι εκεί για σένα, αγωνιά, προβληματίζεται, μοιράζεται, εκτίθεται, προσπαθεί και ελπίζει σε σένα και στην δύναμη της ψυχής σου...

 

Πληροφορίες: Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, Εγκρεμού 30, τηλ 2271020000, www.kpechios.gr

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ