1.4.2019 11:36

Το παιχνίδι στη διάρκεια της ζωής

Γράφει ο Αντώνης Μπουμπάρης , Εργοθεραπευτής -Συνεργάτης Τμήματος Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων Χίου

Το παιχνίδι αποτελεί τη βασική ενασχόληση του παιδιού και είναι μια σημαντική πτυχή της ζωής και της ανάπτυξής του. Σύμφωνα με τον Huizinga το παιχνίδι στάθηκε κινητήρια δύναμη στη δημιουργία πολιτισμού, διαποτίζοντας και συνέχοντας όλα τα επίπεδά του σε όλες τις ηλικίες, με αποτέλεσμα να καταφέρνει ο άνθρωπος χάρη σ’ αυτό να σπάει την μονοτονία, το ντετερμινισμό, την ωμότητα και τη βιαιότητα της φύσης. Ωστόσο, κάπου ανάμεσα στην παιδική ηλικία και την ενηλικίωση, σταματάμε να παίζουμε ή δίνουμε λιγότερο χρόνο σε δραστηριότητες που μας ευχαριστούν. Στην ενήλικη ζωή το παιχνίδι φαίνεται πια άσχετο με τους στόχους που θέτει το κοινωνικό σύστημα, ασήμαντο, ανόητο και παιδαριώδες. Παρόλα αυτά η διάθεση για παιχνίδι δεν σβήνει κατά τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου και είναι εξίσου σημαντικό τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες.

Από την παιδική ηλικία, οι δραστηριότητές μας χωρίζονται σε δυο κύριες κατηγορίες: την εργασία και το παιχνίδι. Η ισορροπία και η σχέση μεταξύ τους αλλάζει στη διάρκεια της ζωής μας. Ως παιδιά, το παιχνίδι μας βοηθάει να καταλάβουμε πως λειτουργεί ο κόσμος γύρω μας, να εξερευνήσουμε το περιβάλλον, να κατακτήσουμε δεξιότητες και γνώση, να μάθουμε και να αντιμετωπίσουμε κινδύνους, να καταπολεμήσουμε τους φόβους μας ή να τους φέρουμε στα μέτρα μας και να αναπτύξουμε κανόνες που θα καθοδηγήσουν τις πράξεις μας. Στην εφηβεία το παιχνίδι αποκτά περισσότερο κίνητρο, γίνεται πιο ανταγωνιστικό ή αντίθετα συνεργατικό, με κοινωνική συνείδηση και συμπεριφορά. Στην ενήλικη ζωή το παιχνίδι περιορίζεται αρκετά, καθώς οι διάφορες υποχρεώσεις αυξάνονται και η εργασία καταλαμβάνει σημαντικό χρόνο στην ημέρα μας. Σ’ αυτή τη φάση το παιχνίδι παίρνει την μορφή χόμπι ή δραστηριοτήτων αναψυχής και δεν είναι τόσο αυθόρμητο και ελεύθερο.

Παρά το γεγονός ότι ο εργαζόμενος ενήλικας έχει πολύ λίγο χρόνο για παιχνίδι, ο χρόνος που επενδύει σε κάποιο χόμπι ή δραστηριότητα αναψυχής αποτελεί σημαντική πηγή χαλάρωσης, διασκέδασης και έκφρασης, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση και ανανέωση της ενέργειά μας, ώστε να συνεχίσουμε να είμαστε παραγωγικοί. Σύμφωνα με έρευνες το παιχνίδι μπορεί να μας ανακουφίσει από στρεσσογόνες καταστάσεις, βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου, διεγείρει το μυαλό, προωθεί τη δημιουργικότητα, αυξάνει το επίπεδο εγρήγορσης και βελτιώνει την αλληλεπίδραση.

Ως ενήλικες, είμαστε εκτεθειμένοι σε πολύ άγχος στην εργασία και στο σπίτι. Προσπαθούμε να ξεφύγουμε από την πίεση της καθημερινότητας βρίσκοντας πράγματα που μας κάνουν ευτυχισμένους. Μερικές φορές, αυτό δεν είναι εύκολο έργο. Ας αρχίσουμε βάζοντας το παιχνίδι στην καθημερινότητά μας! Όταν κατανοήσουμε τη σημασία του παιχνιδιού και πόσο εύκολο και διασκεδαστικό μπορεί να είναι, μπορούμε να κερδίσουμε πολλά οφέλη. Γιατί το παιχνίδι δεν τελειώνει κατά την ενηλικίωση!

 

Πληροφορίες: Τμήμα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, Εγκρεμού 30, τηλ: 2271020000(εσωτ.3) , www.kpechios.gr

Λίγα λόγια για το Τμήμα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων (Τ.Ψ.Υ.Ε.) : Σκοπός της λειτουργίας του είναι η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σε ενήλικες με ψυχικές δυσκολίες. Στο Τ.Ψ.Υ.Ε. παρέχεται διάγνωση και θεραπεία για ένα ευρύ φάσμα ψυχικών δυσκολιών : διαταραχές διάθεσης, αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές προσωπικότητας, ψυχωσικές διαταραχές, διαταραχές διατροφής, αναπτυξιακές διαταραχές (αυτισμός, νοητική υστέρηση, σύνδρομα, κ.ά.), διαταραχές συμπεριφοράς, ψυχοκοινωνικές δυσκολίες. Οι υπηρεσίες που παρέχονται από τη δομή είναι οι ακόλουθες: Ψυχιατρική εκτίμηση και παρακολούθηση, Ψυχοθεραπείες διαφόρων τύπων, Ψυχοκοινωνική στήριξη και αποκατάσταση, Ψυχολογικά τεστ, Συμβουλευτική οικογενειών, Βιωματικού τύπου σεμινάρια προσωπικής ανάπτυξης, Ομάδες αυτοβοήθειας, Δράσεις Αγωγής Υγείας της Κοινότητας. Η Διεπιστημονική Ομάδα στελεχώνεται από Ψυχίατρο, Ψυχολόγους, Κοινωνική λειτουργό, Εργοθεραπευτή, Διοικητικό υπάλληλο.

 

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ