23.3.2023 17:59

Τι είναι τα Διαγράμματα Ανάπτυξης;

Γράφει η Παιδίατρος Καλυμνιού Μαριαλένα, MD, MSc

Κάθε παιδί μεγαλώνει με τον δικό του ρυθμό, άλλο με γρήγορο, άλλο με πιο αργό, άλλο είναι ψηλό, άλλο πιο κοντό. Όλοι αυτοί οι ρυθμοί ανήκουν σε ένα υγιές φάσμα που καθορίζεται από γενετικούς παράγοντες, το φύλο, τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, τα προβλήματα υγείας, το περιβάλλον και τις ορμόνες .

Οι παιδίατροι λοιπόν, καταλαβαίνουν εάν οι σωματομετρικές μετρήσεις των παιδιών είναι εντός του φυσιολογικού χρησιμοποιώντας τις καμπύλες ανάπτυξης για το βάρος, το μήκος (κάτω των 2 ετών), το ύψος (άνω των 2 ετών) και την περίμετρο κεφαλής. Οι παράμετροι αυτές τοποθετούνται σε διάγραμμα με ξεχωριστές καμπύλες που αντιστοιχούν σε εκατοστιαίες θέσεις. Η μέση καμπύλη, αντιστοιχεί στην 50η εκατοστιαία θέση και αντιπροσωπεύει τον μέσο όρο για το φύλο και την ηλικία του παιδιού (πράσινη γραμμή).

Στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε τα πρότυπα διαγράμματα σωματικής αύξησης που έχουν δημιουργηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και αντανακλούν την επιθυμητή σωματική αύξηση.

Παράδειγμα: ο Νικόλας είναι 12 μηνών, στην 10η εκατοστιαία θέση για το βάρος. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα δείγμα 100 υγειών παιδιών ίδιου φύλου και ηλικίας, τα 9 παιδιά από τα 100 έχουν πιο μικρό βάρος από τον Νικόλα, ενώ τα άλλα 90 έχουν μεγαλύτερο βάρος.

Πως καταλαβαίνουμε αν ένα παιδί αναπτύσσεται σωστά;

Τοποθετώντας τις μηνιαίες μετρήσεις στις καμπύλες, συγκρίνουμε το παιδί πρώτα από όλα με τις δικές του προηγούμενες μετρήσεις και έπειτα και με τα άλλα υγιή παιδιά ιδίου φύλου και ηλικίας. Αν λοιπόν εξαρχής το παιδί ακολουθεί την ίδια γραμμή (Νικόλας) ή εμφανίζει μικρές αποκλίσεις, η αύξηση θεωρείται ομαλή. Στην δεύτερη περίπτωση του Κωστή που ακολουθούσε την μέση καμπύλη αρχικά και σταδιακά έπεσε στην πρώτη καμπύλη, ο παιδίατρος οφείλει να κάνει διερεύνηση των αιτιών. Ο παιδίατρος συγκρίνει επίσης αν η αύξηση για το βάρος, το ύψος και την περίμετρο κεφαλής είναι ομαλή συγκρίνοντας σε ποια εκατοστιαία θέση βρίσκεται η κάθε παράμετρος.

 

Ένα διαφορετικό μοτίβο ανάπτυξης σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα;

Όχι απαραίτητα. Οι γιατροί εξετάζουν τα διαγράμματα ανάπτυξης συνολικά εκτιμώντας τη διατροφή, το περιβάλλον και το γενετικό υπόβαθρο ενός παιδιού. Για παράδειγμα: κατακτά το παιδί άλλα αναπτυξιακά ορόσημα; Υπάρχουν άλλα σημάδια ότι το παιδί δεν είναι υγιές; Πόσο ψηλοί ή λεπτοί είναι οι γονείς και τα αδέρφια του παιδιού; Το παιδί γεννήθηκε πρόωρα; Μπήκε το παιδί την εφηβεία νωρίτερα ή αργότερα από τον μέσο όρο;

 

Όλα τα παιδιά μετρώνται σε ένα διάγραμμα ανάπτυξης;

Όχι. Τα κορίτσια και τα αγόρια μετρώνται σε διαφορετικά διαγράμματα ανάπτυξης επειδή μεγαλώνουν με διαφορετικά μοτίβα και με διαφορετικούς ρυθμούς. Επίσης, τα πρόωρα βρέφη έχουν δικά τους διαγράμματα ανάπτυξης. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, υπάρχουν διαγράμματα για τον Δείκτη μάζας σώματος ανά φύλο.

 

Ποια είναι η ιδανική καμπύλη για το παιδί μου;

Δεν υπάρχει ιδανική καμπύλη. Τα υγιή παιδιά μπορούν να έχουν όλα τα ύψη και μεγέθη, και ένα μωρό που βρίσκεται στην 5η εκατοστιαία θέση μπορεί να είναι εξίσου υγιές με ένα μωρό που βρίσκεται στην 95η εκατοστιαία θέση.


Συζητείστε με τον Παιδίατρό σας αν έχετε απορίες ή αγωνία για την αύξηση του παιδιού σα

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ