27.1.2020 13:45

Τι είναι η θεραπεία ζεύγους και πως θα ωφελούσε ένα ζευγάρι;

Γράφει η Σώτη Ζούκα, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Συνεργάτης Τμήματος Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων Χίου

Στη σημερινή μας εποχή που αναπτύσσεται μέσα σε πλαίσια κοινωνικής κρίσης και πιεστικών προβλημάτων, η ανάγκη για εξειδικευμένη θεραπεία και συμβουλευτική ζευγαριών αυξάνει κατακόρυφα. Πολλά ζευγάρια κουράζονται μπροστά στην κρίση της σχέσης τους, έχουν την τάση να απομακρύνονται και να αποξενώνονται ο ένας από τον άλλον, χάνοντας λίγο - λίγο τον σύνδεσμό τους.

Τα έντονα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουν όπως ο θυμός, η δυσαρέσκεια, η απόρριψη, η υποτίμηση, η ντροπή και η μοναξιά τούς κάνουν να αναζητούν λύσεις. Ωστόσο, οι περισσότεροι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτήν την κρίση με διάφορους τρόπους που δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, όπως:

  • Με επίθεση ή κλεινόμενοι στο «καβούκι» τους
  • Με πίεση προς τον εαυτό τους ή τους άλλους, με αποτέλεσμα τις εντάσεις και την γκρίνια μεταξύ των συντρόφων
  • Χρησιμοποιώντας την απελπισμένη κριτική και την επίρριψη ευθυνών στον άλλον, χωρίς να αναλαμβάνουν την ευθύνη για το πώς οι ίδιοι ή και ο τρόπος τους δυσκολεύουν το πλησίασμα του άλλου
  • Εστιάζοντας στα στραβά του συντρόφου χωρίς να αναγνωρίζουν τους δικούς τους φόβους, τις ανάγκες και τις επιθυμίες

Με άλλα λόγια, τα ζευγάρια που αναζητούν την θεραπεία ζεύγους βρίσκονται τις περισσότερες φορές σε μία κρίσιμη εξελικτική φάση για τους εαυτούς τους και τις σχέσεις τους. Μία δυσκολία που τους εμποδίζει να προχωρήσουν σε λειτουργικές λύσεις για τη ζωή τους.

Στα πλαίσια της θεραπείας ζεύγους, οι σύντροφοι καταλαβαίνουν καλύτερα τον τρόπο που προσεγγίζει ο ένας τον άλλον. Μαθαίνουν πως να χειρίζονται την επικοινωνία, την συνεννόηση και την συνεργασία, καθώς και ποιες αρχές κι αξίες διέπουν την σχέση τους.

Επιπλέον, η θεραπεία ζεύγους μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη και σε ζευγάρια που έχουν ήδη αποφασίσει να χωρίσουν. Όταν ένα ζευγάρι χωρίζει και υπάρχουν παιδιά η θεραπεία ζεύγους μπορεί να τους βοηθήσει να χωρίσουν με το κατά δυνατόν λιγότερο τραυματικό τρόπο για τους ίδιους και για τα παιδιά τους.

Μέσα από τη θεραπευτική διαδικασία, τους δίνεται η δυνατότητα να χωρίσουν σωστά και να χρησιμοποιήσουν την απώλεια του χωρισμού τους σε ευκαιρία για μάθηση. Η επίγνωση στο τι δεν πήγε καλά και πώς ο κάθε σύντροφος συνέβαλε στο να μην είναι βιώσιμη αυτή η σχέση, μπορεί να αποτελέσει μία πολύ γόνιμη βάση για την ζωή τους από δω και πέρα.

Η θεραπεία ζεύγους, λοιπόν, απευθύνεται σε εκείνα τα ζευγάρια τα οποία σοβαροί παράγοντες τους εμποδίζουν να επικοινωνούν αποτελεσματικά, με συνέπεια να εμφανίζουν στη σχέση τους συχνές συγκρούσεις, διαφωνίες και παρεξηγήσεις.

Πληροφορίες: Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, Τμήμα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων, Εγκρεμού 30, τηλ. 2271020000 (εσωτ. 3), www.kpechios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ