16.3.2020 17:23

Τι είναι η μουσικοθεραπεία;

Γράφει η Έφη Βήλλου - Μουσικοθεραπεύτρια/Σύμβουλος θεραπείας οικογένειας, Τμήμα Παιδιών και Εφήβων, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου

Η μουσικοθεραπεία είναι μια ψυχοδυναμική μορφή θεραπείας μέσω τέχνης, μια διαπροσωπική διαδικασία μέσα στην οποία ο θεραπευτής χρησιμοποιεί τη μουσική και όλα τα στοιχεία της ( ρυθμό, ένταση, χροιά) για να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να βελτιώσουν, να διατηρήσουν, ή να αναδομήσουν την υγεία τους.

Η μουσική γίνεται το μέσο για το άνοιγμα επικοινωνιακών καναλιών ανάμεσα στον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο. Αυτό προκύπτει μέσα από τον κλινικό αυτοσχεδιασμό, που είναι η μουσική γλώσσα που δημιουργείται αυθόρμητα από τον θεραπευόμενο με την μουσική υποστήριξη του θεραπευτή. Η αναπνοή, ο παλμός, η τοποθέτηση και ή ένταση της φωνής, ο τρόπος παιξίματος των οργάνων, η σωματική και η λεκτική (αν υπάρχει) έκφραση αποτελεί την μουσική ταυτότητα του θεραπευόμενου, την οποία ο θεραπευτής καλείται να στηρίξει, να αντανακλάσει και τελικά να προτείνει κάποιες αλλαγές.

Θεωρώντας ότι η ικανότητα του ανθρώπου για δημιουργία καθώς και για ανταπόκριση στη μουσική είναι εκ γενετής και δεν επηρεάζεται από καμιά αναπηρία, ασθένεια ή οργανική βλάβη, γίνεται κατανοητό πως η μουσική μπορεί να γίνει μία καινούρια εκφραστική διέξοδος και πώς θεραπευόμενος και θεραπευτής σχετίζονται μέσα από την «μουσική γλώσσα». Με την αυθόρμητη ανταπόκριση του θεραπευόμενου στα μουσικά καλέσματα του θεραπευτή, φτιάχνεται η μουσική της κάθε στιγμής η οποία εμπεριέχει την ηχητική εικόνα του θεραπευόμενου ανακλασμένη από τον θεραπευτή.

Από την μουσικοθεραπεία μπορούν να ωφεληθούν άτομα με:

- αναπτυξιακές διαταραχές

- σύνδρομο Down

- δυσκολίες επικοινωνίας και λόγου (διεύρυνση της έκφρασης των συναισθημάτων, βελτίωση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων, της προσοχής, της μνήμης)

- μαθησιακές δυσκολίες

- διάσπαση προσοχής, υπερκινητικότητα

- συναισθηματικές διαταραχές

- ψυχιατρικές παθήσεις

Ενδεικτικά, κάποιοι στόχοι που τίθενται μέσα στην μουσικοθεραπευτική διαδικασία είναι:

- επικοινωνία

- ενίσχυση δημιουργικής έκφρασης

- συναισθηματική στήριξη

- ενίσχυση της πρωτοβουλίας

 

Πληροφορίες: Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, Εγκρεμού 30, τηλ 2271020000 (εσωτ.1), www.kpechios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ