11.10.2021 9:13

Ψυχική Υγεία για όλους

Η θεραπευτική ομάδα του ψυχιατρικού ξενώνα Χίου για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10η Οκτώβριου)

Η ψυχική υγεία έχει παγκοσμίως αναγνωριστεί ότι σχετίζεται, σε σημαντικό βαθμό, με την ανάπτυξη, την ωρίμανση και τη μάθηση ενός ατόμου. Μια καλή ψυχική υγεία προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από πολλές τραυματικές εμπειρίες, με κυριότερη από αυτές το στρες. Συνδέεται άμεσα με τη σωματική υγεία και συντελεί στην επιτυχή διαχείριση σοβαρών και μακροχρόνιων ασθενειών. Το επακόλουθο  της είναι τεράστιο σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης δράσης. Ενισχύει και μεγιστοποιεί τη δυναμική ενός ατόμου στο να αναπτύξει δεξιότητες και να επιτύχει  ρεαλιστικούς στόχους καθώς συμβάλλει στην ικανότητα να δημιουργεί υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις και κατ 'επέκταση υγιείς κοινωνίες. Βοηθά τον άνθρωπο να είναι παραγωγικός και δημιουργικός, τόσο για τον εαυτό του, όσο και για την κοινότητα στην οποία ανήκει (Pressman & Cohen, 2005 · Chida & Steptoe, 2008).

Στον αντίποδα  βρίσκονται οι άνθρωποι με ψυχικές ασθένειες, οι οποίοι  ζουν καθημερινά υπό το καθεστώς μιας διπλής πρόκλησης. Από τη μια, έχουν να διαχειριστούν και  να ''παλέψουν'' με τη συμπτωματολογία  και από την άλλη, έχουν να αντιμετωπίσουν τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα της κοινωνίας σχετικά με την αντίληψη της ψυχικής ασθένειας. Εξαιτίας των στερεοτύπων αυτών, στερούνται την ισότιμη συμμετοχή σε όλα όσα ορίζουν μια καθημερινότητα με ποιότητα ζωής. Θέσεις εργασίας, ασφαλή διαβίωση, ικανοποιητική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δραστήρια κοινωνική ζωή και γενικότερα κοινωνική ενσωμάτωση. Η μελέτη και κυρίως, η κατανόηση του στίγματος στην ψυχική ασθένεια μπορεί να συμβάλει στη μείωση του αντίκτυπου που έχει η στερεοτυπική και προκατειλημμένη αντίληψη της ψυχικής υγείας, η οποία συναντάται - προς έκπληξη όλων - περισσότερο στις αναπτυγμένες δυτικές κοινωνίες και λιγότερο στις μη δυτικές κουλτούρες (Corrigan & Watson, 2002).

Οι συνέπειες του στίγματος στην ψυχική ασθένεια είναι τεράστιες. Εξαιτίας αυτού, τα άτομα  έχουν υψηλότερα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας λόγω σωματικών ασθενειών. Αυτό σημαίνει ότι  δεν περιθωριοποιούνται μόνο από τα μέλη της κοινότητας στην οποία ανήκουν, αλλά και από το ίδιο το σύστημα υγείας. Αντιμετωπίζονται με προκατάληψη από τους ίδιους τους θεσμούς, από τους παρόχους υγείας και τους φορείς που ευθύνονται για την πρωτοβάθμια περίθαλψή τους, οι οποίοι δεν λαμβάνουν τις ιατρικές αποφάσεις που θα έπαιρναν για τους άλλους, τυπικούς ασθενείς με τις ίδιες σωματικές ασθένειες (Corrigan et al., 2014). 

Ο Covid-19 επηρέασε περισσότερες από 210 χώρες παγκοσμίως, αφού σημειώθηκαν μέχρι τον Μάρτιο του 2020 περισσότερα από τρία εκατομμύρια κρούσματα και 200.000 θάνατοι. Η ψυχική δυσφορία της καραντίνας(απώλεια εργασίας, περιορισμός κατ ΄ οίκον) είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ψυχικών ασθενειών στο γενικό πληθυσμό ή την επιδείνωση των ήδη υπαρχόντων, αφού συνοδεύτηκε με στρες, σύγχυση, αϋπνία και μεγέθυνση των κοινωνικών διακρίσεων . (Do Duy et al., 2020). Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η οποία έχει οριστεί να είναι η 10η Οκτωβρίου,  έχει διαχρονικά σαν κύριο μέλημα την αναμόρφωση των παλαιών και τη δημιουργία νέων στρατηγικών καταπολέμησης του στίγματος που συνοδεύει την ψυχική ασθένεια (Corrigan et al., 2014).

Τρεις είναι οι κύριες στρατηγικές μείωσης : η ενημέρωση, η εκπαίδευση και η επαφή με τους ψυχικά ασθενείς (Corrigan & Watson, 2002). Σήμερα ένα ποσοστό μεταξύ 75-95% των ψυχικά ασθενών δεν έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες  υγείας λόγω χαμηλού εισοδήματος, ενώ η έλλειψη επενδύσεων στον τομέα της ψυχικής υγείας έρχεται να μεγαλώσει αυτό το κοινωνικό κενό. Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας για το 2021 υπενθυμίζει τις στρατηγικές αυτές και προβάλει την αξίωση η ''Ψυχική Υγεία για Όλους'' να γίνει μια ρεαλιστική  πραγματικότητα χωρίς ανισότητες. Ο Covid-19, ως παγκόσμια κρίση, είναι εδώ για να μεγεθύνει κι αυτός με τη σειρά του τις ανισότητες στον χώρο της υγείας. Καθήκον όλων μας είναι να τις εντοπίσουμε, να διαπραγματευτούμε μαζί τους και, στο τέλος, να εξασφαλίσουμε ότι η ψυχική υγεία θα είναι ένα προνόμιο για όλους (Ivbijaro, 2021). 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ