18.3.2019 10:08

Πότε να απευθυνθώ σε ειδικό ψυχικής υγείας;

Γράφει η Εύα Καλαντζή, ψυχίατρος Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Χίου

Η Ψυχική υγεία χαρακτηρίζεται από λειτουργικότητα στις καθημερινές δραστηριότητες ώστε να υπάρχει:

•           Αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα (εργασία, σχολείο, οικογένεια)

•           Υγιείς σχέσεις

•           Δυνατότητα προσαρμογής στις αλλαγές και αντιμετώπισης των δυσκολιών

Η ψυχική υγεία είναι θεμελιώδης για τη σκέψη, την επικοινωνία, τη μάθηση, την ανθεκτικότητα και την αυτοεκτίμηση. Είναι επίσης το κλειδί για τις σχέσεις, την προσωπική και συναισθηματική ευεξία και τη συμμετοχή στην κοινότητα ή την κοινωνία.

Η Ψυχική ασθένεια αναφέρεται συλλογικά σε όλες τις καταστάσεις υγείας-ψυχικές διαταραχές που μπορούν να διαγνωσθούν και περιλαμβάνουν:

•           Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο της σκέψης, του συναισθήματος ή / και της συμπεριφοράς

•           Δυσφορία ή / και δυσλειτουργία στην κοινωνική, την επαγγελματική ή την οικογενειακή ζωή

Πολλοί άνθρωποι που έχουν μια ψυχική ασθένεια δεν θέλουν να μιλήσουν γι 'αυτήν. Αλλά η ψυχική ασθένεια είναι μια ιατρική κατάσταση, όπως η καρδιοπάθεια ή ο διαβήτης. Και είναι θεραπεύσιμη. Υπάρχει συνεχώς νέα γνώση σχετικά με το πως λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος και υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για να βοηθήσουν τα άτομα να αντιμετωπίσουν την ψυχική ασθένεια.

Η ψυχική ασθένεια είναι κοινή. Σε ένα δεδομένο έτος σχεδόν ένας στους πέντε ενήλικες στην Αμερική, βιώνουν κάποιας μορφής ψυχική ασθένεια, ένας στους 24 έχει μια σοβαρή ψυχική ασθένεια και ένας στους 12 έχει μια διαταραχή χρήσης ουσιών

Η ψυχική ασθένεια δεν κάνει διακρίσεις. Μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, εισοδήματος, κοινωνικής θέσης, φυλής / εθνικότητας, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού, ή πολιτισμού. Ενώ η ψυχική ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, τα τρία τέταρτα του συνόλου των ψυχικών ασθενειών έχουν ξεκινήσει μέχρι την ηλικία των 24 χρόνων.

Η ψυχική ασθένεια μπορεί να λάβει πολλές μορφές. Κάποιες καταστάσεις είναι ήπιες και αφορούν μόνο ορισμένες πτυχές της καθημερινότητας (όπως κάποιες ειδικές φοβίες). Άλλες καταστάσεις μπορεί να είναι τόσο σοβαρές ώστε να χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο.

Γιατί να ζητήσω ψυχιατρική ή ψυχολογική βοήθεια?

Η ψυχική ασθένεια είναι θεραπεύσιμη. Μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με φαρμακευτική παρέμβαση ή με ψυχοθεραπευτική ή με συνδυασμό και των δύο, ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων με ψυχικές ασθένειες συνεχίζουν να λειτουργούν στην καθημερινή τους ζωή, εφ’ όσον αναζητήσουν την κατάλληλη βοήθεια.

Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, Εγκρεμού 30, Χίος, τηλ.2271020000(εσωτ.2), kmpsy@kpechios.gr, www.kpechios.gr

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ