27.5.2021 16:04

Νέες οδηγίες για τον εμβολιασμό στις εγκύους

Τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 όλων των εγκύων γυναικών σε όλα τα τρίμηνα, κατά προτίμηση με τα mRNA εμβόλια, συστήνει η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία (ΕΜΓΕ).

Η εταιρεία, κάνοντας μία ανασκόπηση νεότερων επιδημιολογικών δεδομένων και μελετών για την COVID-19, εξέδωσε νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τις εγκύους, τις θηλάζουσες και τις γυναίκες που προγραμματίζουν μία εγκυμοσύνη. Σύμφωνα με την εταιρεία, αν και η λοίμωξη παραμένει ασυμπτωματική σε ένα ποσοστό που πλησιάζει το 73% των εγκύων, σε περίπτωση συμπτωματικής νόσου ο κίνδυνος εισαγωγής σε ΜΕΘ είναι αυξημένος σε σχέση με τις μη εγκύους αναπαραγωγικής ηλικίας (10,5 έναντι 3,9 ανά 1.000 περιπτώσεις), όπως αυξημένη είναι και η ανάγκη για επεμβατικό αερισμό (2,9 έναντι 1,1 ανά χίλιες περιπτώσεις). Επιπροσθέτως, η μητρική λοίμωξη από SARS-CoV-2 έχει δυνητικά δυσμενή επίδραση και στην έκβαση της κύησης, αυξάνοντας τον αριθμό των πρόωρων τοκετών.

Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία συστήνει τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 όλων των εγκύων και ειδικά αυτών με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης (όπως ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, κ.ά.), και των εγκύων με συννοσηρότητες όπως διαβήτη, καρδιολογικά και αναπνευστικά νοσήματα, παχυσαρκία και άλλες παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από τον ιό. Ο εμβολιασμός συστήνεται κατά τη διάρκεια της κύησης σε όλα τα τρίμηνα.

Αναφορικά με την επιλογή εμβολιαστικού σκευάσματος προτείνεται η χρήση εμβολίων τεχνολογίας mRNA για την κύηση, χωρίς όμως να αποκλείονται και οι άλλοι τύποι σκευασμάτων. Δεν απαγορεύεται ο εμβολιασμός με οποιοδήποτε τύπο εμβολίου των γυναικών που θηλάζουν. Η εταιρεία συνιστά τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2, με οποιοδήποτε τύπο εμβολίου, όλων των γυναικών που είναι σε προσπάθεια εγκυμοσύνης στο άμεσο μέλλον ή βρίσκονται σε διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Δεν συστήνεται τροποποίηση του προγραμματισμού εγκυμοσύνης με βάση τη χορήγηση οποιουδήποτε από τα εμβόλια έναντι της COVID-19 και δεν προτείνεται τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος εάν μεταξύ των δόσεων του εμβολίου η γυναίκα ανακαλύψει ότι είναι έγκυος και δεν συστήνεται διακοπή κύησης λόγω εμβολιασμού.

Πηγή: Καθημερινή 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ