18.2.2019 10:24

Κρίσεις πανικού - Βασανίζουν 1 στους 10 Ευρωπαίους

Γράφει η Αμαλία Τσόκου, Ψυχολόγος – Συνεργάτης Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Χίου

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες ένας στους τριάντα Ευρωπαίους υποφέρει από διαταραχή πανικού κι ένας στους δέκα έχει βιώσει κρίση πανικού έστω και μια φορά στη ζωή του. Οι αριθμοί αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος.

Η κρίση πανικού είναι ένα αιφνίδιο επεισόδιο έντονου άγχους και φόβου που πυροδοτεί έντονες σωματικές αντιδράσεις χωρίς να υπάρχει κάποια απειλή ή κίνδυνος. Ξεκινά συνήθως ξαφνικά και μπορεί να εκδηλωθεί ανά πάσα ώρα και στιγμή, όπως κατά την οδήγηση ή τον ύπνο. Ο τρόπος που εκδηλώνεται ποικίλλει από άτομο σε άτομο και η αιτία έναρξης μπορεί να μην είναι γνωστή. Συνήθως τα συμπτώματα κορυφώνονται εντός μερικών λεπτών και η διάρκεια των κρίσεων κυμαίνεται από μερικά λεπτά έως μερικές ώρες. Όταν η κρίση υποχωρεί, το άτομο νιώθει εξαντλημένο. Στις γυναίκες η πάθηση είναι 2 έως 3 φορές συχνότερη σε σχέση με τους άνδρες. Η συχνότητα εκδήλωσης της πρώτης κρίσης πανικού είναι μεγαλύτερη μεταξύ 20 και 40 ετών.

Μερικά από τα πιο συχνά εμφανιζόμενα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού είναι τα ακόλουθα:

-           Ταχυπαλμία, έντονοι καρδιακοί παλμοί

-           Εφίδρωση και αίσθημα ζέστης

-           Αίσθημα ναυτίας, ζαλάδα, τάση λιποθυμίας

-           Γρήγορες ανάσες, δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος

-           Τρέμουλο, ρίγος

-           Αποπροσωποίηση

Πολύ συχνά η κρίση πανικού «μιμείται» τα συμπτώματα οργανικών  παθήσεων που μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή (όπως καρδιακό ή νευρολογικό επεισόδιο, αναπνευστική δυσλειτουργία), με συνέπεια οι πάσχοντες να απευθύνονται επειγόντως σε γιατρούς ή  σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών για περίθαλψη. Έτσι, η διάγνωση μπορεί να αργήσει πολύ, ακόμη και χρόνια. Οι κρίσεις πανικού δεν αποτελούν κίνδυνο για τη ζωή του ατόμου, όμως προκαλούν έντονο φόβο και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του. Είναι σύνηθες οι πάσχοντες να βιώνουν έντονο φόβο ότι η κρίση θα εκδηλωθεί ξανά σύντομα και λόγω αυτού αρχίζουν να αποφεύγουν καταστάσεις που έχουν συνδυάσει με την εκδήλωσή της. Ο φόβος ότι θα επέλθει μια κρίση πανικού, είναι ικανός από μόνος του να πυροδοτήσει μια κρίση. Γι’ αυτό το λόγο συχνά η διαταραχή πανικού είναι συνυφασμένη με την αγοραφοβία, με το άτομο να αποφεύγει μέρη ή καταστάσεις που προκαλούν άγχος, φοβούμενο ότι δε θα μπορεί να φύγει ή να βρει βοήθεια σε περίπτωση που πάθει κρίση.

Όταν οι κρίσεις επιμένουν, επαναλαμβάνονται και επηρεάζουν τη λειτουργικότητα του πάσχοντα, κρίνεται απαραίτητο να ζητά τη βοήθεια ειδικού ψυχικής υγείας. Οι διαθέσιμες θεραπευτικές προσεγγίσεις μπορούν  να μειώσουν την συχνότητα και την ένταση των κρίσεων και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του πάσχοντα. Οι δυο βασικές θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι η ψυχοθεραπεία και / ή η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Μπορεί να επιλεγεί μία από τις δύο θεραπείες ή συνδυασμός αυτών, ανάλογα με το αίτημα του πάσχοντα, το ατομικό ιστορικό, την σοβαρότητα των κρίσεων, την επίδρασή τους στην λειτουργικότητα του ατόμου, καθώς και την προσβασιμότητα του ατόμου στη θεραπεία.

 

Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, Εγκρεμού 30, Χίος, τηλ.2271020000(εσωτ.2), kmpsy@kpechios.gr, www.kpechios.gr

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ