17.2.2021 13:56

Κλεισμένα ραντεβού για εμβολιασμό μέχρι και τον Απρίλιο

Μεγάλη η αποδοχή στην τοπική κοινωνία αλλά χωρίς διαθεσιμότητα εμβολίων

Οι σημαντικές ελλείψεις σε παρτίδες εμβολίων, οδηγούν σε σημαντικές καθυστερήσεις στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού της Χίου, με την πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελένη Δαμαλά, να επισημαίνει σε δηλώσεις της ότι το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στην καθυστέρηση των ραντεβού της ηλικιακής ομάδας άνω των 80 ετών.

Σημαντικό εξίσου πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού για τα άτομα άνω των 75 ετών.

Τα ραντεβού έχουν κλειστεί μέχρι τον Απρίλιο για όλα τα εμβολιαστικά κέντρα που ήδη υπάρχουν. Ωστόσο η ίδια ελπίζει μέχρι τέλη Φεβρουαρίου να ανοίξουν οι πλατφόρμες ώστε να ομαλοποιηθεί ο προγραμματισμός των ραντεβού. Θετικό παραμένει το μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών να ενταχθούν στο πρόγραμμα εμβολιασμού, αναδεικνύοντας ότι τουλάχιστον στη Χίο δεν υπάρχουν αρνητές του εμβολίου.

Πιο ομαλή πάντως είναι η διαδικασία του εμβολιασμού στο Κ.Υ. Πυργίου, εκεί όπου η ηλικιακή ομάδα 60-64 εμβολιάζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Παρέμβαση και από τον Ιατρικό Σύλλογο Χίου

Συμπληρώνοντας ένα μήνα από την έναρξη του εμβολιασμού έναντι του ιού Sars-Cov2 στη Χίο στις 12/2/2021, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία 411 συμπολίτες μας είχαν ολοκληρώσει και τις 2 δόσεις ενώ την 1η δόση είχαν πραγματοποιήσει 1554. Στον αριθμό των εμβολιασθέντων με την 1η δόση υπενθυμίζεται ότι συμπεριλαμβάνονται και οι κάτοικοι των Ψαρών και των Οινουσσών, οι οποίοι εμβολιάσθηκαν μαζικά.

Τρεις ημέρες αργότερα, στις 15/2/2021 που στα εμβολιαστικά κέντρα προστέθηκε το Κέντρο Υγείας Πυργίου, την 2η δόση έχουν ολοκληρώσει 574 άτομα και την 1η δόση 1837.

Όπως επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου: «Παρότι στο Κ.Υ Πυργίου στις 15/2/2021 πραγματοποιήθηκαν 46 εμβολιασμοί στην ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών, στα δύο εμβολιαστικά κέντρα της πόλης (Νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας Χίου) που συνεχίζουν τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 80-84 και των ιδιωτών υγειονομικών εμβολιάστηκαν μόλις 38 άτομα με την 1η δόση και 42 με την 2η δόση. Την προβληματική πορεία του εμβολιασμού στην ηλικιακή ομάδα των 80-84 ανέδειξε και η χθεσινή ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χίου, η οποία επισημαίνει ότι ο προγραμματισμός των ραντεβού της έχει παγώσει εδώ και 3 εβδομάδες. Προβληματική όμως είναι και ο πορεία του εμβολιασμού στην ηλικιακή ομάδα 75-79 ετών καθώς 5 ημέρες μετά την προκηρυσσόμενη έναρξή της όχι μόνο δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένας εμβολιασμός, αλλά δεν υπάρχει καν η δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού την ίδια περίοδο που σε άλλες περιοχές της χώρας και ο εμβολιασμός έχει ξεκινήσει και πληθώρα ραντεβού υπάρχει.

Όλες οι παραπάνω καθυστερήσεις μαζί με το φορτίο της σταδιακής ένταξης των άλλων ηλικιακών ομάδων και την διενέργεια των 2ων δόσεων, οι οποίες στην ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών είναι 2,5 μήνες μετά από την 1η δόση, δημιουργούν εύλογα την ανησυχία πως η ανοσοποίηση του 60-70% του πληθυσμού που αποτελεί και τον στόχο του εμβολιαστικού σχεδιασμού θα αργήσει πολύ.

Δεδομένης λοιπόν της προσωρινής όπως ελπίζουμε έλλειψης εμβολίων, απαιτείται αφενός η ισότιμη γεωγραφική κατανομή των εμβολίων και αφετέρου η αύξηση των εμβολιαστικών γραμμών, ώστε όταν αυξηθεί η παροχή τους να μπορούν αυτά να χρησιμοποιηθούν στο δυνατόν συντομότερο χρονικό διάστημα μειώνοντας έτσι τις ως τώρα συνέπειες των αστοχιών του εμβολιαστικού σχεδιασμού».

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ