19.2.2020 15:21

Καμπανάκι κινδύνου για τις συνθήκες δημόσιας υγείας στη ΒΙ.ΑΛ.

Επιστολή του Παντελή Βρουλή στον Ιατρικό Σύλλογο Χίου

 

Τη συμβολή του Ιατρικού Συλλόγου Χίου προκειμένου να μεταφέρει στο ΚΕΕΛΠΝΟ τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός, ζητά με επιστολή του ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Παντελής Βρουλής.

Σε αυτή περιγράφει αναλυτικά τη σημερινή εικόνα στο ΚΥΤ σημειώνοντας ότι πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για την βελτίωση των συνθηκών ζωής αυτών των ανθρώπων.

Αναλυτικά στην επιστολή του αναφέρει:

Το νησί μας βρίσκεται δυστυχώς  στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων και συζητήσεων όσον αφορά στο προσφυγικό ζήτημα που έχει εξεληχθεί σε ένα τεράστιο πρόβλημα.

Ειδικά αυτή την περίοδο και ιδιαίτερα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών  παρουσιάζει όξυνση διότι έχουν εγκλωβιστεί στο νησί μας σχεδόν 6700 άνθρωποι! Οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι συγκεντρωμένοι στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ  και κυρίως στον γύρω χώρο. 

Άντρες γυναίκες και μαζί τους χιλιάδες παιδιά , απελπισμένοι που ζουν σε συνθήκες απάνθρωπες και εξευτελιστικές , μέσα σε τόνους σκουπιδιών με τα λύματα να τρέχουν παντού,  στοιβαγμένοι σε ακατάλληλα – πρόχειρα καταλύματα, μέσα στα λασπόνερα και το κρύο.

  Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου μέχρι να παρθούν άμεσα μέτρα για την βελτίωση των συνθηκών ζωής αυτών των ανθρώπων , έως ότου δοθεί μόνιμη λύση με τον απεγκλωβισμό τους και το κλείσιμο της δομής, ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη σημαντικών προβλημάτων υγείας στο ΚΥΤ και η πιθανή μετάδοση τους στους κατοίκους του νησιού μας. 

Μέτρα όπως, η άμεση και συνεχής αποκομιδή των σκουπιδιών , η βελτίωση όλου του αποχετευτικού συστήματος , καλή διατροφή –ιδιαίτερα των μικρών παιδιών – η συνεχής ιατρική παρακολούθηση και αντιμετώπιση των ιατρικών προβλημάτων , όπως και ο πλήρης εμβολιασμός τους. 

Σαν  Ιατρικός Σύλλογος χρειαζόμαστε να στηρίξετε τις θέσεις μας και να τις μεταφέρετε στο Υπουργείο Υγείας –ΚΕΛΠΝΟ  το οποίο πρέπει να σταματήσει την τακτική του παραγκωνισμού γι΄ αυτά τα ζητήματα και να βρίσκετε σε συνεχή επαφή μαζί μας και με τον Ιατρικό Σύλλογο μιας και γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα που συνδέονται με την υγεία των προσφύγων αλλά και του ντόπιου πληθυσμού και να υιοθετήσετε άμεσα την πρόταση μας για δημιουργία και στελέχωση ενός δημόσιου Κέντρου Υγείας , εντός του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ για να μπορεί να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις υγειονομικές ανάγκες μιας πόλης , όπως είναι πλέον ο καταυλισμός της ΒΙΑΛ. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο να αποσυμφορηθεί και το Νοσοκομείο του νησιού,  και ταυτόχρονα με την ενίσχυση του σε ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό καθώς επίσης και σε τεχνολογικό εξοπλισμό ώστε να μπορεί να επιτελεί καλύτερα τον ρόλο του για όλους τους κατοίκους .

Από πρόσφατη στατιστική έρευνα σχετικά με την νοσηλεία των μεταναστών προκύπτει ότι στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο Νομού Χίου μόνο για το έτος 2019 :

  •  είχαμε 630 εισαγωγές μεταναστών
  • ότι στα εξωτερικά ιατρεία του ίδιου νοσοκομείου εξετάστηκαν 5.902 μετανάστες
  • η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού εξυπηρετεί 12 μετανάστες
  • ο αριθμός των τοκετών των μεταναστών είναι συνολικά 79( 37 φυσιολογικοί τοκετοί και 42 καισαρικές τομές )
  • στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών εξετάσθηκαν 1.570 μετανάστες.

Επισημαίνουμε για ακόμα μια φορά στο Υπουργείο ότι πρέπει να πιστοποιούνται όλοι οι γιατροί που έρχονται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους από άλλες περιοχές στον Ιατρικό Σύλλογο, για λόγους ελέγχου, διαφάνειας και ασφάλειας των προσφύγων – μεταναστών και το ΕΟΔΥ, (ΚΕΛΠΝΟ )να δίνει όλες τις  απαιτούμενες πληροφορίες .

Η λύση του προβλήματος δεν μπορεί να είναι ούτε η δημιουργία νέων hotspot , ανοιχτών η κλειστών , ούτε η συνέχιση λειτουργίας των υπαρχόντων τα οποία πρέπει να κλείσουν. 

Μέχρις ότου όμως λυθούν αυτά,  καλύτερα θα ήταν το κράτος να υλοποιήσει όλες τις παραπάνω προτάσεις μας. 

Αναμένουμε για τις ενέργειες και στη στήριξη σας.

Θα είναι το καλύτερο για όλους – ντόπιους και πρόσφυγες 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ