16.12.2022 17:31

Η ψυχολογία των Χριστουγέννων - Πώς να περάσετε αξέχαστες στιγμές την περίοδο των γιορτών

Γράφει η Φρροκάι Φωτεινή-Ελβίσα, Υπ. Δρ. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια (MSc, PhD C., SYLFF Fellow). Γραφεία στη Χίο και στη Γλυφάδα Αττικής- “Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο Γλυφάδας”

Αναμφισβήτητα οι μέρες των Χριστουγέννων είναι συνυφασμένες με μέρες χαράς, αγάπης, κοινωνικής συναναστροφής, οικογενειακής θαλπωρής, ανταλλαγής δώρων και ευχών, ξεκούρασης κ.ά. Όλα τα παραπάνω συνιστούν μια περίοδο ευτυχίας όπου προσφέρονται σε αφθονία οι συναισθηματικές συγκινήσεις και επαφές, αλλά και τα υλικά αγαθά.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια με τον covid19 και τις μεγάλες κοινωνικοοικονομικές αλλαγές ο κόσμος έχει βιώσει μια ψυχική κόπωση και ίσως ο εορτασμός των Χριστουγέννων, ειδικά στην παρούσα φάση, είναι ακόμα πιο σημαντικός και αποτελεί ευκαιρία για ψυχική ανάταση. Υπάρχουν πολλές ψυχολογικές έρευνες που εστιάζουν και στον αρνητικό αντίκτυπο και τη μελαγχολία που προκαλεί σε πολλούς συνανθρώπους μας ο εορτασμός των Χριστουγέννων. Στο παρόν άρθρο θα εστιάσουμε στη θετική επίδραση και στο πώς μπορούμε να νιώσουμε καλύτερα και να απολαύσουμε στο έπακρο τις γιορτές. 

Επιλέξτε για αυτή τη χρονιά να κάνετε πιο “ενσυνείδητα” τα Χριστούγεννα. Πείτε γειά στο στρες και στο χάος, περάστε χρόνο με την οικογένεια σας, όντες παρόντες στο “εδώ και τώρα”, κάνοντας πράγματα που είναι σημαντικά για σας. Εστιάστε στο τι πραγματικά σημαίνουν τα Χριστούγεννα για την οικογένεια σας, αφήνοντας την ιδέα ότι χρειάζεται να είναι μια τέλεια εικόνα. Όταν είναι υποχρέωση το να πρέπει να γιορτάσουμε, να μαγειρέψουμε και να κάνουμε δώρα παύει να υπάρχει χαρά, αλλά η όλη διαδικασία γίνεται διεκπεραιωτική. Αφήστε πίσω λοιπόν όλες αυτές τις σκέψεις και τις υποχρεώσεις και εστιάστε στην ουσία, στα πράγματα που αξίζουν πραγματικά για σας. 

Πώς σας ακούγονται αυτά; Ελάτε να συμμετάσχετε! 

Κάντε τα Χριστούγεννα να έχουν νόημα! 

Τι σημαίνουν για σας τα Χριστούγεννα; Σημαίνει να περνάτε χρόνο με την οικογένειά σας; Να γιορτάζετε τη γέννηση του Χριστού; Να δίνετε στους άλλους; Η απάντηση είναι διαφορετική για τον καθένα. Όποια κι αν είναι όμως η δική σου απάντηση, εστίασε σε αυτήν. 

Εστιάστε στη δημιουργία αναμνήσεων

Θυμάσαι τα Χριστούγεννα από την παιδική σου ηλικία; Τι θυμάσαι περισσότερο; Το δώρο που πήρες όταν ήσουν 5 ετών; Ή την αίσθηση του ενθουσιασμού όταν ξύπνησες το πρωί των Χριστουγέννων; Νομίζω ότι αυτό που επηρεάζει περισσότερο τους περισσότερους ανθρώπους είναι τα αναδυόμενα συναισθήματα και ο τρόπος που ένιωσαν. 

Δεν θυμάμαι πολλά από τα δώρα που πήρα ως παιδί τα Χριστούγεννα. Αυτό όμως που θυμάμαι σίγουρα εκείνη την περίοδο ήταν η οικογενειακή θαλπωρή, το μαγείρεμα, τα γέλια και η συναισθηματική εγγύτητα που ένιωσα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την προετοιμασία του γιορτινού τραπεζιού και τις όμορφες στιγμές που προσέφερε αυτή η μάζωξη και το μοίρασμα σε όλα τα επίπεδα. 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα τακτική και έθιμο στην Αμερική είναι το “thanksgiving”. H “Ημέρα των Ευχαριστιών”, πέρα από μια παραδοσιακή γιορτή είναι σημαντική ευκαιρία για “μοίρασμα” σκέψεων και συναισθημάτων και ευκαιρία για έκφραση της “ευγνωμοσύνης” στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Είναι μια σημαντική στιγμή να υπάρξει ενδοσκόπηση και μια ανατροφοδότηση ανάμεσα στα πρόσωπα που είναι σημαντικά για μας. Δεν είναι δεδομένο ότι οι άνθρωποι σας αναγνωρίζουν την αποδοχή, αγάπη και ευγνωμοσύνη που νιώθετε για αυτούς. Έτσι η αυτή “άσκηση έκφρασης της ευγνωμοσύνης” μόνο θετική επίδραση μπορεί να έχει στη σχέση σας. 

Πείτε όχι!

Αυτό είναι πολύ σημαντικό! Δεν μπορείς να κάνεις τα πάντα και δεν χρειάζεται κιόλας! Κάποιες φορές είναι απαραίτητο να πεις όχι αν κάτι δεν το θέλεις και να εστιάσεις στα πράγματα που μετρούν περισσότερο για σένα. Μπορεί, για παράδειγμα, απλά να θέλεις να κοιμηθείς, να ξεκουραστείς, να χαλαρώσεις, να φας και να μην θέλεις να τρέχεις από πάρτυ σε πάρτυ φίλου ή συγγενή. Να βάλεις προτεραιότητα να δεις τα σημαντικότερα άτομα για σένα και τις πιο σημαντικές δραστηριότητες. Τα υπόλοιπα μπορεί να περιμένουν. 

Να είστε παρόντες! 

Να είσαι παρών σε ό,τι κάνεις γενικά, αλλά και ειδικά αυτή την περίοδο. Ζήσε και απόλαυσε περισσότερες πραγματικές στιγμές με φίλους αντί να σερφάρεις όλη μέρα στο διαδίκτυο. Ζήσε τη ζωή σου πραγματικά και όχι εικονικά. Προτίμησε να δεις λιγότερους φίλους δια ζώσης από ότι να μιλήσεις άπειρες ώρες στο τηλέφωνο. Η επαφή έχει λείψει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και βοηθάει πολύ την ψυχολογία μας αυτό το άγγιγμα, η βλεμματική επαφή και η αγκαλιά. 

Πάρτε χρόνο για σένα. Το δικαιούστε! 

Οι φρενήρεις ρυθμοί της καθημερινότητας πολλές φορές μας αποσπούν από πράγματα που θέλουμε να κάνουμε, διότι υπάρχει πίεση χρόνου. Συνεπώς, βρες τι σε κάνει χαρούμενο και σε εμπνέει και κάντο! 

Οργανώστε το

Το να κάνεις ένα πλάνο μπορεί να σε βοηθήσει αρκετά στο να κατευνάσεις το άγχος σου. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να είσαι πιο στοχευμένος-με τον χρόνο, τις δραστηριότητες, τα δώρα και τον όλο εορτασμό. Έτσι, δες το budget σου και κατέγραψε το. Φτιάξε μια λίστα με οικογενειακές παραδόσεις που θέλεις να συνεχίσεις αυτό τον χρόνο και έπειτα οργάνωσε το και βρες τρόπο να το υλοποιήσεις! 

Κάντε δώρα που μπορείτε να υποστηρίξετε. Σημασία δεν έχει η αξία, αλλά η κίνηση. Άλλωστε τα δώρα είναι συμβολικά. Θα μπορούσατε για παράδειγμα, να δώσετε κάποιες ευχετήριες κάρτες ή να φτιάξετε και κάτι δημιουργικό μόνοι σας.- Δεν χρειάζεται να εξαντληθείτε για να έχετε ένα «τέλειο» αποτέλεσμα. Η ουσία είναι να χαρείτε κι εσείς μαζί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα τις γιορτές. Τα αγαπημένα πρόσωπα και οι φίλοι δεν θα σας κριτικάρουν αν δεν είναι όλα τέλεια προετοιμασμένα.

Αφήστε το

Αισθάνεσαι πίεση στην ιδέα να πρέπει να είναι όλα τέλεια; να μαγειρέψεις, να οργανώσεις τα πάντα; Σου φέρνει αυτό χαρά; Θα προσθέσει κάτι θετικό; Θα το παρατηρήσει κανείς; 

Αν η απάντηση είναι όχι, τότε ίσως ήρθε η ώρα να το αφήσεις. Σοβαρά. Γιατί να πιέσεις περισσότερο τον εαυτό σου; Δεν προσθέτει τίποτα παραπάνω στον εορτασμό και δεν είναι σημαντικό. Δεν χρειάζεται τα Χριστούγεννα να μοιάζουν με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Μπορείς να γιορτάσεις τα Χριστούγεννα όπως είναι σωστό για σένα, προσαρμόζοντας τα στις δικές σου ανάγκες. 

Εν κατακλείδι, εστιάστε στα θετικά στοιχεία που σας προσφέρει η ζωή και πέρα από αυτό έχετε και άλλες μέρες και άλλα Χριστούγεννα για να καταφέρετε να πραγματοποιήσετε τα θέλω σας.

Καλές γιορτές με ψυχική και σωματική υγεία! 

Με εκτίμηση,

Φρροκάι Φωτεινή-Ελβίσα 

Πληροφορίες:

Γραφείο Χίου: Πολυτεχνείου 13, (5ος), ΤΚ 82131/ Τ: 6938637299 & 227110 5842/ W: https://frrokai.gr/

Γραφείο Γλυφάδας: “Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο Γλυφάδας”/ W: https://psycenter.gr Γρηγορίου Λαμπράκη 19 (2ος), ΤΚ 16675 T: 6938637299/ 

E: frrokaifotini@gmail.com - psycenterglyfada@gmail.com 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ