14.9.2020 13:28

Γνωρίστε το Τμήμα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων

Για ποιους λόγους μπορεί να απευθυνθεί κάποιος στο Τμήμα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων;

Το Τμήμα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 2014 και είναι μία από τις νεοσύστατες δομές της οικογένειας του Κέντρου Παιδιού κι Εφήβου. Παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες, εξατομικευμένες και προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων άνω των 18 ετών. Η Διεπιστημονική Ομάδα του Τμήματος αποτελείται από ψυχίατρο, ψυχολόγους και διοικητικό υπάλληλο.

Στο ΤΨΥΕ μπορεί να απευθυνθεί οποιοσδήποτε ενήλικος θα ήθελε να συζητήσει για κάποιο θέμα που τον απασχολεί στην καθημερινότητά του με την βοήθεια της αντικειμενικής κρίσης έμπειρων ψυχολόγων και ψυχιάτρου. Το ΤΨΥΕ παρέχει ψυχοκοινωνική στήριξη και συμβουλευτική σε ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

• δυσκολίες στην διάθεση και την συμπεριφορά του ατόμου, όπως έντονο άγχος, θλίψη, θυμό, σωματικοί πόνοι (πχ έντονοι πονοκέφαλοι ή μυϊκοί πόνοι) που δεν εξηγούνται ιατρικά, δυσκολίες στον ύπνο, επίμονες και δυσάρεστες σκέψεις.
• διάγνωση σωματικής ασθένειας που επηρεάζεται από την ψυχική υγεία (πχ αυτοάνοσα νοσήματα, διαβήτης)
• βίωση ενός τραυματικού γεγονότος (πχ απώλεια, πένθος, θάνατος, ανεργία, διαζύγιο, ασθένεια) που το άτομο δεν μπορεί να σταματήσει να το σκέφτεται και επηρεάζει την καθημερινότητά του
• ζητήματα που αντιμετωπίζει στις σχέσεις του (συζυγικές, οικογενειακές, ερωτικές, φιλικές, εργασιακές)
• χρήση «ουσιών» για να «καταπραΰνουν» κάποιο πρόβλημα (πχ αλκοόλ, καπνό, ή άλλες ναρκωτικές ουσίες)
• ενδιαφέρον για προσωπική ανάπτυξη και βελτίωση, με στόχο να γνωρίσει και να καταλάβει καλύτερα τον εαυτό του.

Στο ΤΨΥΕ μπορεί να απευθυνθεί κάποιος που επιθυμεί την προετοιμασία του φάκελου του για ΚΕΠΑ, ή αξιολόγηση από ψυχίατρο για την λήψη κάποιας άδειας ή ρύθμιση της φαρμακευτικής του αγωγής. Ακόμα, στο ΤΨΥΕ πραγματοποιούνται τεστ προσωπικότητας και νοημοσύνης. Επιπλέον, σε πιο δύσκολες περιπτώσεις όπου το άτομο δεν δύναται να μετακινηθεί, πραγματοποιούνται ραντεβού κατ’ οίκον. Το ΤΨΥΕ δίνει την δυνατότητα στους ανθρώπους για ραντεβού μέσω Skype από την άνεση του χώρου τους, διασφαλίζοντας την εμπιστευτικότητα και το ιατρικό απόρρητο.
Παραπάνω αναφέρθηκαν ορισμένοι από τους λόγους που θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν κάποιον ώστε να αναζητήσει την βοήθεια του ψυχολόγου ή του ψυχιάτρου. Το βήμα αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι σημάδι προσωπικής αδυναμίας ή ανικανότητας. Είναι το καλύτερο δώρο που μπορεί να προσφέρει το άτομο στον εαυτό του για να μειώσει τη δυσφορία που νιώθει και να γίνει πάλι λειτουργικός στην καθημερινότητά του. Όσο νωρίτερα αναζητήσει τη βοήθεια του ειδικού, τόσο νωρίτερα θα μετριαστεί το πρόβλημα, θα ανακουφιστεί ψυχικά και θα νιώσει καλύτερα.

Ζέττα Σταματελοπούλου
Ψυχολόγος, εκπαιδευμένη στην γνωσιακή – συμπεριφορική ψυχοθεραπεία
Επιστημονικά Υπεύθυνη Τμήματος Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων

Πληροφορίες: Τμήμα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων - Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, τηλ 2271020000(εσωτ.3)

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ