1.6.2022 16:51

Εμβολιασμός παιδιών και εφήβων για τους ιούς των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV)

Γράφει η Παιδίατρος Καλυμνιού Μαριαλένα, MD, MSc

Τι είναι οι ιοί των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV);

Ο ιοί των ανθρώπινων θηλωμάτων είναι μια ευρέως διαδεδομένη οικογένεια ιών που κατατάσσονται στους σεξουαλικά μεταδιδόμενους. Είναι γνωστοί λόγω της συσχέτισής τους με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, είναι όμως επίσης υπεύθυνοι για τα κονδυλώματα, τον καρκίνο του πέους, του κόλπου, του αιδοίου, του πρωκτού και του στοματοφάρυγγα. Η μετάδοση μπορεί επίσης να γίνει από τη μολυσμένη μητέρα κατά τη διάρκεια του κολπικού τοκετού.

Το είδος της λοίμωξης που θα προκληθεί εξαρτάται από τον τύπο του ιού και την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του ατόμου που έχει προσβληθεί από τον ιό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο οργανισμός εξουδετερώνει τον ιό συνήθως σε διάστημα 2 ετών.

Δεν προκαλούν όλοι οι τύποι καρκίνο τραχήλου της μήτρας. Οι τύποι 16 και 18 θεωρούνται υπεύθυνοι για το 70% των περιπτώσεων καρκίνου τραχήλου της μήτρας, γι αυτό και θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Το υπόλοιπο 20% οφείλεται στους τύπους 31, 33, 45, 52 και 58 και το υπόλοιπο 10% στους τύπους 35, 39, 51, 56, 59.

Είναι τόσο συχνοί;

Σύμφωνα με μελέτες, περίπου 70% των νεαρών ενηλίκων έχουν προσβληθεί από τους ιούς HPV 2-3 χρόνια μετά την πρώτη τους σεξουαλική επαφή.  Η πλειοψηφία των ανδρών και γυναικών μολύνονται για πρώτη φορά από κάποιο τύπο του ιού στην ηλικία 15-25 ετών.  Οι πιθανότητες μόλυνσης αυξάνονται αναλόγως του αριθμού των ερωτικών συντρόφων, ακόμη όμως και αν το παιδί σας έχει μόνο έναν ερωτικό σύντροφο, δε μπορούμε να αποκλείσουμε ότι ο σύντροφος αυτός δεν έχει ήδη προσβληθεί από τον ιό.

 

Το προφυλακτικό προστατεύει από την μετάδοση;

Η χρήση προφυλακτικού είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, όσον αφορά όμως τους ιούς HPV, η χρήση του ναι μεν περιορίζει τη μετάδοση αλλά δεν την αποκλείει στο 100%. Αυτό συμβαίνει γιατί μπορεί να μεταδοθούν από την επαφή του δέρματος της περιγεννητικής περιοχής και τον στοματικό έρωτα και όχι μόνο με την σεξουαλική πράξη.

 

Υπάρχει εμβόλιο; Γιατί να εμβολιάσω το παιδί μου σε τόσο μικρή ηλικία;

Ακρογωνιαίο λίθο στην πρόληψη έναντι των ιών HPV αποτελούν τα διαθέσιμα εμβόλια, τα οποία όσο νωρίτερα γίνουν και ειδικά πριν την πρώτη σεξουαλική επαφή , τόσο πιο αποτελεσματικά είναι. Ο εμβολιασμός πριν την ηλικία των 14 ετών οδηγεί σε μεγαλύτερη παραγωγή αντισωμάτων που αντιστοιχεί σε μεγαλύτερο βαθμό προστασίας από τον ιό.

Ο εμβολιασμός HPV συστήνεται για αγόρια και κορίτσια στην ηλικία 9–11 ετών και αποζημιώνεται πλήρως από το κράτος. Σε περίπτωση που ο εμβολιασμός δεν γίνει στη συνιστώμενη ηλικία, μπορεί να γίνει αναπλήρωση έως την ηλικία των 18 ετών. Το εμβόλιο χορηγείται σε 2 δόσεις αν γίνει πριν τα 15 έτη και σε 3 δόσεις αν γίνει 15-18 ετών.

 

Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά: στα κορίτσια που εμβολιάστηκαν πριν από την ηλικία των 17 ετών υπήρξε σχεδόν 90% μείωση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά τη διάρκεια 11ετούς μελέτης (2006 έως 2017) σε σύγκριση με τη συχνότητα εμφάνισης σε γυναίκες που δεν είχαν εμβολιαστεί.

 

Γιατί να εμβολιάσω τον γιο μου;

Εμβολιάζουμε και τα αγόρια μας για να προστατεύσουμε τόσο τα ίδια από κονδυλώματα, καρκίνο πέους, πρωκτού και στοματοφάρυγγα αλλά και για να δημιουργήσουμε μια ασπίδα ασφαλείας για τα κορίτσια μας. Όταν ένα αγόρι μολυνθεί μπορεί να μεταδώσει τον ιό στην

σύντροφό του ενώ ο ίδιος πιθανό να είναι εντελώς ασυμπτωματικός.

 

Αν το παιδί μου έχει ήδη επαφές, μπορεί να εμβολιαστεί;

Φυσικά, ακόμη και αν έχει ήδη εκτεθεί σε κάποιο από τα στελέχη του ιού, με τον εμβολιασμό θα προστατευτεί από τα υπόλοιπα στελέχη.

 

Ποιες είναι οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις από τον εμβολιασμό;

Όπως κάθε εμβόλιο ή φάρμακο, έτσι και τα εμβόλια HPV μπορεί να έχουν παρενέργειες. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες και περιλαμβάνουν: πόνο, ερυθρότητα ή πρήξιμο στο χέρι όπου έγινε το εμβόλιο, ζάλη ή λιποθυμία , ναυτία και πονοκέφαλο.

 

Τα οφέλη του εμβολιασμού κατά του HPV υπερτερούν κατά πολύ του κινδύνου πιθανών παρενεργειών. Ο εμβολιασμός κατά του HPV είναι πολύ ασφαλής. Πάνω από 15 χρόνια παρακολούθησης έχουν δείξει ότι τα εμβόλια HPV είναι πολύ ασφαλή και αποτελεσματικά.


Ρωτήστε τον Παιδίατρο ή τον Γυναικολόγο σας για περαιτέρω πληροφορίες

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ