24.2.2020 12:42

Η Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία στην Κατάθλιψη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8/2/2020 στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Χίου η ημερίδα για την κατάθλιψη, με θέμα: «Κατάθλιψη: ανοίγουμε την πόρτα της στο φως». Η ημερίδα διοργανώθηκε από την εθελοντική ομάδα ΘΑΛίΑ και ήταν υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Χίου. Μεταξύ των ομιλητών και η Ζέττα Σταματελοπούλου, ψυχολόγος στο Τμήμα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου.

Τα θέματα ήταν διευρυμένα και περιλάμβαναν τις διάφορες μορφές της κατάθλιψης κατά περιπτώσεις και ηλικιακές ομάδες (παραδείγματος χάριν, την γηριατρική κατάθλιψη, την κατάθλιψη στην εμμηνόπαυση, στους καρκινοπαθείς και στις οικογένειές τους). Αν και μάστιγα του 21ου αιώνα, η κατάθλιψη θεραπεύεται σε ένα ποσοστό της τάξης του 80%. Αυτό επιτυγχάνεται με φαρμακοθεραπεία ή και ψυχοθεραπεία. Η συμμετοχή του Τμήματος Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων στην ημερίδα αποσκοπούσε στην ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση του κοινού για την Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία στην κατάθλιψη.

Η Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία βασίζεται στην ρήση του Επίκτητου πως δεν είναι τα πράγματα που «ταράσουν» τους ανθρώπους, αλλά ο τρόπος που το άτομο ερμηνεύει ή αξιολογεί αυτά που του συμβαίνουν. Αυτού του είδους η θεραπεία χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό συμπεριφορικών και γνωσιακών τεχνικών για να βοηθήσει τα άτομα να διαχειριστούν τα συμπτώματα, να βρουν αποτελεσματικότερους τρόπους να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά προβλήματα και να αλλάξουν τα πρότυπα σκέψης, τις πεποιθήσεις και τις αντιδράσεις που συντελούν στην διατήρηση της κατάθλιψης. Βασικό στοιχείο της είναι η θεραπευτική σχέση και η εμπιστοσύνη μεταξύ θεραπευόμενου και θεραπευτή. Τελικός στόχος της θεραπείας είναι το άτομο να καταφέρει να γίνει ο θεραπευτής του εαυτού του.

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία στοχεύει τόσο στην άμεση ανακούφιση του ατόμου, όσο και στην πρόληψη υποτροπής ή επανεμφάνισης της. Έρευνες αποδεικνύουν πως έχει άμεσα αποτελέσματα από τις πρώτες κιόλας συνεδρίες. Ο συγκεκριμένος τύπος ψυχοθεραπείας αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη μορφή βραχείας ψυχοθεραπείας με τα πιο άμεσα αποτελέσματα και παρέχεται από το Τμήμα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων.

Τμήμα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων
Κέντρο Παιδιού και Εφήβου
Εγκρεμού 30, Χίος
Τηλ. 227102000 (εσωτ.3)
tpsye@kpechios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ