23.9.2019 10:36

Άνοια και νόσος Alzheimer

Γράφει η Δαμασιώτη Μαρία, νοσηλεύτρια ψυχικής υγείας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Χίου

Άνοια είναι  η κλινική εκδήλωση της απώλειας πνευματικών ικανοτήτων, ως αποτέλεσμα δυσλειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου. Η δυσλειτουργία αυτή μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά νευρολογικών νόσων, με πιο συχνή τη νόσο Alzheimer.

H νόσος Alzheimer είναι πρωτοπαθής εκφυλιστική εγκεφαλική νόσος, άγνωστης αιτιολογίας. Συνήθως η έναρξή της είναι ύπουλη και εγκαθίσταται βραδέως αλλά σταθερά, για περίοδο ετών. Η περίοδος αυτή μπορεί να είναι βραχεία π.χ 2 ή 3 έτη, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερη.

Η νόσος μπορεί να έχει πρώιμη έναρξη, στη μέση ενήλικη ζωή ή ακόμη και νωρίτερα, αλλά η συχνότητά της είναι μεγαλύτερη στην όψιμη ηλικία.

Τα κύτταρα του εγκεφάλου εκφυλίζονται και πεθαίνουν, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται προοδευτικά, η μνήμη και άλλες σημαντικές νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου.

Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να επιβραδύνει τη νόσο αλλά όχι να την εξαλείψει, καθώς οι νεκροί νευρώνες δεν αναβιώνουν.

Η διαταραχή της μνήμης είναι το σημαντικότερο σύμπτωμα της νόσου, με χαρακτηριστική την απώλεια της πρόσφατης μνήμης, απλών και καθημερινών πραγμάτων και σταδιακή εμφάνιση προβλημάτων με την επικοινωνία και την ομιλία. Σε συνέχεια έρχεται δυσκολία στην επίλυση προβλημάτων και οργάνωσης, όπως επίσης και διαταραχή στον προσανατολισμό.  Μπορεί να παρουσιαστούν κινητικές διαταραχές και αλλαγές στη διάθεση και την συμπεριφορά, καθώς επίσης και ψυχικές διαταραχές που καλύπτουν το φάσμα από διεγερσιμότητα και ανησυχία ως αδράνεια και παθητικότητα. Εμφανίζεται άγχος και φοβίες, ανασφάλεια και αδιαφορία για την εμφάνιση  και την προσωπική υγιεινή. Διαταράσσεται ο ύπνος, κυρίως με τη μορφή αϋπνίας ή της αναστροφής του ύπνου. Κατά την εξέλιξη της νόσου, υπάρχει η πιθανότητα να παρουσιαστούν ψευδαισθήσεις και παραληρηματικές ιδέες.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία ένας στου πέντε ανθρώπους πάνω από τα 80 έτη, θα νοσήσει από κάποια μορφή άνοιας. Στην Ελλάδα πάνω από 200.000 άνθρωποι πάσχουν σήμερα από άνοια και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί  στο μέλλον.

Οι έρευνες , οι επενδύσεις και η συνεργασία στον τομέα δαπανών για την υγεία, είναι ζωτικής σημασίας, τόσο για την επιστημονική έρευνα και τον έλεγχο του κοινωνικού κόστους της άνοιας, όσο και για την προσφορά ελπίδας, αξιοπρέπειας  και ποιότητας ζωής στους πάσχοντες  και στις οικογένειες τους.

Το ψυχολογικό, πρακτικό και οικονομικό φορτίο  είναι βαρύ και πολύπλευρο.

Η νόσος είναι  επιβαρυντική για το ίδιο το άτομο, καθώς και για το οικογενειακό περιβάλλον που το φροντίζει.

Στη νόσο Alzheimer μαζί με τον ασθενή, πάσχει και όλη η οικογένεια!

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ