17.9.2020 17:55

Γενική απεργία αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου

"Δεν δεχόμαστε νέες δομές", λέει ο Περιφερειάρχης - "Δυνατή η αποσυμφόρηση αρκεί να το θέλει πραγματικά η κυβέρνηση", η δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Στέλιου Καμπούρη

Σε γενική απεργία καλεί τους φορείς του Βορείου Αιγαίου το Περιφερειακό Συμβούλιο, που συνεδρίασε εκτάκτως το μεσημέρι της Πέμπτης.

Με 23 ψήφους υπέρ, ψηφίστηκε η πρόταση του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη που προέβλεπε εκτός των άλλων να ζητηθεί από τους φορείς του κάθε νησιού να αποφασίσουν την πραγματοποίηση γενικής απεργίας σε ημερομηνία που θα αποφασιστεί μέσα στο προσεχές διάστημα.

Παράλληλα αποφασίστηκε και νέος κύκλος επαφών με τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου ώστε να υπάρξει ενημέρωση για τη στάση των πολιτών του Βορείου Αιγαίου.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, εστίασε στην ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης λέγοντας ότι, η Περιφερειακή Αρχή παραμένει αμετακίνητη από τις θέσεις της για καμία νέα δομή, καλώντας την Κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί το πρωτόγνωρο κύμα αλληλεγγύης από την Ευρώπη.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η δήλωση του Χιώτη αντιπεριφερειάρχη Στέλιου Καμπούρη από την παράταξη του Παναγιώτη Χριστόφα, που θεώρησε ότι η αποσυμφόρηση αποτελεί μονόδρομο για τη διαχείριση του μεταναστευτικού στο Βόρειο Αιγαίο.

«Αποσυμφόρηση σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και τους στόχους του Υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοϊδη είναι εφικτή αρκεί να την αποφασίσει η Κυβέρνηση», σχολίασε ο κ. Καμπούρης.

Σειρά επαφών Μουτζούρη

Σειρά επαφών και συσκέψεων είχε το τελευταίο εικοσιτετράωρο ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό.

 Την Τετάρτη 16.09.2020 συναντήθηκε στην Αθήνα με στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία ενημέρωσε για την δραματική  κατάσταση που επικρατεί  και ζήτησε άμεση παρέμβαση  προκειμένου να επανέλθει η ηρεμία και να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Επίσης ζήτησε την απόσυρση από την Διαύγεια της δέσμευσης ποσού για την ενοικίαση χώρων στο Μαυροβούνι (Καρά Τεπέ) για 5 έτη.

 Το απόγευμα της ίδιας ημέρας συγκάλεσε σύσκεψη με την παρουσία των δυο Δημάρχων, Μυτιλήνης,  Στρατή Κύτελη και Δυτικής Λέσβου,  Ταξιάρχη Βέρρου, με τους οποίους συζήτησαν τρόπους αντίδρασης και κινητοποιήσεων που να αποφασιστούν από τα συλλογικά τους όργανα τις επόμενες ώρες. Η πρόταση του για γενική απεργία δεν έγινε αποδεκτή από τους φορείς.

Σήμερα 17.09.2020 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου η σύσκεψη που είχε συγκαλέσει ο Περιφερειάρχης  με τους Αρχηγούς των Παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην οποία κλήθηκε και παραβρέθηκε και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου  κ. Μηταράκης. Παρόντες ήταν οι: Πόπη Πρωτογεράκη Γόμου (Εμείς για το Αιγαίο),  Παναγιώτης Χριστόφας (Τολμάμε για το Β. Αιγαίο), Στράτος Γεωργούλας (Ο Άλλος Δρόμος) , Κυρίτση Αγλαία. (Λαϊκή Συσπείρωση ), με τηλεδιάσκεψη από τη Χίο ο  Ιωάννης Σπιλάνης (Συμπαράταξη  Πολιτών), ο Αντιπεριφερειάρχης  Μεταναστευτικής Κρίσης   Δημήτρης Κουρσουμπάς, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης  Παναγιώτης Κουφέλος, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Απόστολος Αλατζάς και οι Ειδικοί Σύμβουλοι Μιχάλης Πολυπαθέλλης, Μιχάλης  Ταμβακέλλης και Γεώργιος Σίμος. Μετά από ενημέρωση, που έγινε από τον κ. Μηταράκη για τα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στη Λέσβο, ακολούθησαν ερωτήσεις από πλευράς των αρχηγών των παρατάξεων προς τον Υπουργό.

Ο  Περιφερειάρχης στην παρέμβαση του εξέφρασε κατ’ αρχάς τις ευχαριστίες του προς τα Σώματα Ασφαλείας  για το έργο που επιτελούν όλη αυτή την περίοδο, αλλά και προς τους Υπουργούς που βρίσκονται στο νησί και προσπαθούν να διαχειριστούν την κατάσταση.  Αναφερόμενος στις επισκέψεις των εκπροσώπων  Ευρωπαϊκών Θεσμικών Οργάνων, επεσήμανε ότι ουδείς επεδίωξε να έχει συνάντηση με την Περιφέρεια. Τόνισε δε για πολλοστή φορά ότι ζητά την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και εμμένει στην αρχική του θέση για καμία δομή.

Καταλήγοντας ζήτησε από τον κ. Μηταράκη τα ακόλουθα:

  • Να συνεχιστεί η φύλαξη των συνόρων, όπως γίνεται επιτυχώς τους τελευταίους μήνες.
  • Να  αποκατασταθεί άμεσα  η εδαφική συνέχεια της νήσου προς την πλευρά βορείως της Μυτιλήνης και να ανοίξουν οι οδοί, που διέρχονται από το Μαυροβούνι και περιμετρικά αυτού. Να αποζημιωθούν οι πληγείσες επιχειρήσεις.
  •  Να  πιέσει  η κυβέρνηση με  κάθε μέσο προκειμένου να πείσει τους  ευρωπαϊκούς εταίρους  να δεχθούν αριθμό μεταναστών από τη Μόρια.
  • Οι άνω των 1.000 πρόσφυγες  που έχουν ήδη καταγραφεί και ελεγχθεί υγειονομικά  να επιβιβαστούν σε πλοία και να μεταφερθούν εκτός Λέσβου.
  • Να  συνεχιστεί η τακτική της συνεχούς μεταφοράς καθημερινώς αριθμού διαμενόντων στις δομές του νησιού.
  • Να διασφαλιστεί ότι  μέχρι τα Χριστούγεννα, όπως δήλωσε και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης,  θα έχουν μεταφερθεί εκτός Λέσβου περί τις 6.000 άτομα και το σύνολο έως το Πάσχα 2021 και να συντομευθούν οι χρόνοι.
  • Να δεσμευθεί ότι ο καταυλισμός  στο Μαυροβούνι είναι προσωρινός.
  • Να  υπάρξει βοήθεια από τη πλευρά του Υπουργού,  για να παρακαμφθούν τα εμπόδια που εγείρονται , ώστε αμέσως μετά την κατάργηση αυτού του προσωρινού καταυλισμού,  να ολοκληρωθεί η δημιουργία του νέου Επιβατηγού Λιμένα του νησιού, στο συγκεκριμένο  σημείο που έχει επιλεγεί από τους τοπικούς φορείς.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ