27.5.2022 15:35

3ήμερη εκδρομή Τσεσμέ - Μενεμένη - Φώκαια - Αϊβαλί - Πέργαμος - Σμύρνη με το Sunrise Tours

11 με 13 Ιουνίου 2022

1η ΗΜΕΡΑ: Τσεσμέ - Μενεμένη - Φώκαια - Αϊβαλί

Συγκέντρωση στο τελωνείο της Χίου στις 07.30 π.μ.. Έλεγχος διαβατηρίων (ή ταυτοτήτων νέου τύπου) και στις 08.15 αναχώρηση για Τσεσμέ, όπου θα φθάσουμε μετά από 35 λεπτά. Έλεγχος διαβατηρίων/ ταυτοτήτων και επιβίβαση σε πούλμαν. Πρώτος μας σταθμός είναι η Μενεμένη, όπου θα δούμε εξωτερικά τον πρόσφατα ανακαινισμένο Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης από το 19ο αιώνα, ενώ τα παραδοσιακά σπίτια με τα νεοκλασικά στοιχεία που διατηρούνται γύρω από το Ναό μαρτυρούν ότι εδώ κάποτε ήταν η ελληνική γειτονιά της πόλης. Συνεχίζουμε για την Παλαιά Φώκαια, ο οικιστικός πυρήνας της οποίας προστατεύεται και έχει διατηρήσει το χαρακτήρα του μικρού γραφικού λιμανιού. Την παραλία την στολίζουν τα αξιοθαύμαστα ελληνικά αρχοντικά που είναι κατασκευασμένα με λαξευτή πέτρα και έχουν ανάγλυφες επιγραφές στις προσόψεις, πολλά από τα οποία έχουν ανακαινιστεί και λειτουργούν ως ξενοδοχεία και εστιατόρια. Υπάρχει το σχολείο και ερείπια εκκλησιών. Προ της καταστροφής ζούσαν στη Φώκαια 8.000 Έλληνες. Περιήγηση και ελεύθερος χρόνος για γεύμα. Στη συνέχεια αναχώρηση για το Αϊβαλί, όπου θα φθάσουμε νωρίς το απόγευμα. Τακτοποίηση σε ξενοδοχείο 5*. Το βράδυ μεταφορά στο Αϊβαλί για μία πρώτη γνωριμία με την πόλη. Δείπνο στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

2η ΗΜΕΡΑ: Πέργαμος - Αϊβαλί - Μοσχονήσια

Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο, αναχώρηση για τον αρχαιολογικό χώρο της Περγάμου. Πρώτος μας σταθμός είναι η διάσημη Κόκκινη Βασιλική ή Σεραπειό, που από αιγυπτιακός ναός του 2ο αι. π.Χ. μετατράπηκε σε εκκλησία του Αγίου Αντύπα τον 4ο αι. μ.Χ., αφού υπήρξε τόπος μαρτυρίου πολλών Χριστιανών, που αρνούνταν να προσκυνήσουν τον Αυτοκράτορα ως Θεό. Αργότερα αφιερώθηκε τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο, καθώς η Πέργαμος ήταν μία από τις 7 εκκλησίες της Αποκάλυψης. Επόμενός μας σταθμός είναι το Ασκληπιείο, ένα από τα πρώτα θεραπευτικά συγκροτήματα της αρχαιότητας, αφιερωμένα στο Θεό της Υγείας τον, Ασκληπιό. Το Ασκληπιείο της Περγάμου ήταν ονομαστό σε όλη την Ανατολή, ενώ γνώρισε μεγάλη δόξα κατά την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο. Μάλιστα, για κάποιο διάστημα επικεφαλής του ήταν ο μεγαλύτερος γιατρός της Ρωμαϊκής εποχής, ο Γαληνός. Κατά την περιήγησή μας θα δούμε την Ιερά Οδό, τα Προπύλαια, τα θεραπευτήρια, το Ναό του Ασκληπιού και το αρχαίο Θέατρο. Στη συνέχεια, επιστροφή στο Αϊβαλί και περιήγηση στην παλιά πόλη, που διατηρεί αναλλοίωτο τον παραδοσιακό χαρακτήρα της με τις μεγαλοπρεπείς εκκλησίες και τα πλούσια αρχοντικά και τις επαύλεις, που αν και σε κατάσταση παρακμής, θυμίζουν τις ημέρες ακμής του μικρασιατικού ελληνισμού. Επίσκεψη στις μεγαλύτερες και πιο εντυπωσιακές από τις εκκλησίες, που μετατράπηκαν σε τζαμιά μετά το 1923. Ξεκινώντας από το κτίριο, που πριν το 1922 στέγαζε το ελληνικό νοσοκομείο, φθάνουμε στον ιστορικό Ναό της Παναγίας των Ορφανών, ενώ συνεχίζοντας προς την πάνω γειτονιά, συναντούμε τα ερείπια του Ναού της Αγίας Τριάδος, απέναντι από τον οποίο βρίσκεται και το σπίτι του Ηλία Βενέζη. Επόμενος μας σταθμός είναι ο εντυπωσιακός και μεγαλοπρεπής Ναός που ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο το Χιοπολίτη, τον Πυτιανό Άγιο και σήμερα λειτουργεί ως τζαμί, διατηρώντας όμως όλα τα κλασσικά στοιχεία του 19ου αιώνα στη διακόσμηση του. Κατόπιν, συνεχίζουμε την περιήγησή μας στα στενά σοκάκια, συναντώντας το σπίτι στο οποίο έζησε ο Φώτης Κόντογλου, ο μεγάλος Έλληνας λογοτέχνης και αγιογράφος, καθώς επίσης και το Ναό του Αγίου Ιωάννη, που δεσπόζει στο κέντρο του Αϊβαλιού (σήμερα τζαμί), το ένα από τα δύο καμπαναριά του οποίου διατηρήθηκε ενώ το άλλο έχει μετατραπεί σε μιναρέ. Αξίζει να συνεχίσετε λίγο ακόμα στα ανηφορικά σοκάκια, που οδηγούν στην πιο παλιά γειτονιά του Αϊβαλιού με τα παραδοσιακά σπίτια που διατηρούν την αυθεντική αρχιτεκτονική με τα ανατολίτικα χαγιάτια και τα νεοκλασικά στοιχεία και να επισκεφθείτε τον πρόσφατα ανακαινισμένο και περίλαμπρο Ναό του Ταξιάρχη, που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Κατόπιν, αναχώρηση για το Μοσχονήσι, όπου θα επισκεφθούμε τον Καθεδρικό Ναό των Ταξιαρχών, που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο μετά την πρόσφατη αναπαλαίωση. Ελεύθερο χρόνος στην για μία βόλτα στην παλιά πόλη με τα καλοδιατηρημένα ελληνικά σπίτια. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

3η ΗΜΕΡΑ: Αϊβαλί - Σμύρνη - Τσεσμέ

Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο, αναχώρηση για την πόλη της Σμύρνης, όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο στο γνωστό παζάρι της πόλης, το Κεμέραλτί. Το απόγευμα μεταφορά στο λιμάνι του Τσεσμέ. Επιβίβαση στο πλοίο για Χίο και αναχώρηση στις 19.00.

 

Τι σας προσφέρουμε:

  1. Εισιτήρια πλοίου Χίο - Τσεσμέ - Χίο.

  2. Πούλμαν καινούριο και κλιματιζόμενο για μετακινήσεις και εκδρομές σύμφωνα με το πρόγραμμα

  3. 2 διανυκτερεύσεις στο Αϊβαλί με ημιδιατροφή σε ξενοδοχείο 5* (Grand Temizel)

  4. Τοπικό ελληνόφωνο ξεναγό

 

Δεν περιλαμβάνονται:

  1. Εισιτήρια εισόδων σε χώρους επισκέψεων

  2. Μεσημεριανά γεύματα κατά τη διάρκεια των εκδρομών σε τοπικά εστιατόρια

  3. Ό,τι δεν αναφέρεται ρητά στο πρόγραμμα

 

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις: 

SUNRISE TOURS
Κεντρικό: Κανάρη 28
Υποκατάστημα: Λ. Αιγαίου 10
Τηλ: 22710 41390

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ