ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

17.5.2021 16:40

Το «Αστέρι»: 21 χρόνια αγάπης για τη χιώτικη γαστρονομία

Μια οικογενειακή επιχείρηση στην καρδιά των Αυγωνύμων

Στη Δυτική Χίο σε μια απόσταση 16 χλμ. από το κέντρο της Χίου ο Γιάννης Κώσταλος διαθέτει μια οικογενειακή επιχείρηση, το «Αστέρι». Το εστιατόριο σε μια μαγική τοποθεσία, τα Αυγώνυμα, λειτουργεί 21 χρόνια χειμώνα και καλοκαίρι.

Φτάνοντας στο γραφικό χωριό, συναντά κανείς τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική με τα περίφημα χτισμένα από πέτρα σπίτια, τα οποία του προσδίδουν επάξια τον τίτλο ενός μεσαιωνικού χωριού.

Ανάμεσα στα πέτρινα σπίτια, με θέα το Αιγαίο ξεπροβάλλει το «Αστέρι» όπου ο επισκέπτης το καλοκαίρι μπορεί να απολαύσει στην αυλή το ηλιοβασίλεμα και τον χειμώνα την ζεστασιά με το παραδοσιακό πέτρινο τζάκι.

Η επιλογή να εγκατασταθούν δεν ήταν τυχαία καθώς για τον πατέρα του Γιάννη τα Αυγώνυμα συνδύαζαν τη θάλασσα και το βουνό:

«Το «Αστέρι» δημιουργήθηκε από τον πατέρα μου, Γεώργιο Κώσταλο ο οποίος είχε ανέκαθεν μεγάλη αδυναμία στο χωριό μας και από την μητέρα μου, την Μαρίκα που λάτρευε τη θάλασσα, γι’ αυτό και το σημείο όπου χτίστηκε το εστιατόριο δεν ήταν τυχαίο καθώς πάνω σε μια απλή “ηλιάστρα” (κηποχώραφο) που υπήρχε πριν κατάφεραν να συνδυάσουν και τις 2 αυτές αγάπες τους, το γραφικό χωριό Αυγώνυμα με την απέραντη θέα στη θάλασσα».

Από γενιά σε γενιά το «Αστέρι» παραμένει σταθερή αξία

Ο Γιάννης με τα αδέρφια του κληρονόμησαν την οικογενειακή επιχείρηση που τους άφησε ο πατέρας τους. Ο Γεώργιος Κώσταλος, πατέρας του Γιάννη, ταξιδεύοντας και όντας μάγειρας στα πλοία είχε να επιλέξει ανάμεσα στο να γίνει ανθυποπλοίαρχος και μάγειρας. Τελικά τον κέρδισε η τέχνη της μαγειρικής:
«Έτσι αρχικά ξεκίνησε να εργάζεται ως μάγειρας στα καράβια αλλά και έξω, κάθε φορά που ξεμπάρκαρε, σε διάφορα μεγάλα εστιατόρια της Χίου ώστε να καταφέρει κάποια στιγμή να φτιάξει κάτι δικό του» μου περιγράφει ο Γιάννης.

Ο Γιάννης μόλις τα τελευταία χρόνια ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης καθώς η αγάπη του για το εστιατόριο ήταν μεγάλη από τα παιδικά του χρόνια:

«Από μικρό παιδί θυμάμαι τον εαυτό μου μέσα στο μαγαζί του πατέρα μου. Μεγαλώνοντας ήθελα να αποκομίσω περαιτέρω γνώσεις και εμπειρίες οπότε εργάστηκα σε αρκετά μαγαζιά στη Χίο. Έτσι έπειτα από αρκετά χρόνια ο πατέρας και τα αδέρφια μου που λειτουργούσαν το «Αστέρι», μου πρότειναν να αναλάβω εγώ το εστιατόριο μας».

Στο εστιατόριο δυο είναι τα στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει: η αξιοποίηση αγνών, χιώτικων προϊόντων και το φιλικό περιβάλλον. Στο σημείο μπορεί κανείς να απολαύσει μια μοναδική εμπειρία στη φύση ενώ παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα διαμονής σε ένα από τα πέτρινα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Από τον παραγωγό στο «Αστέρι»

Εκτός από την μοναδική θέα το μενού ανταποκρίνεται στις προσδοκίες ενός επισκέπτη που αγαπά τα αγνά χιώτικα προϊόντα. Οι πρώτες ύλες προέρχονται από την δική τους συγκομιδή και παραγωγή:

«Πολλές από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε στο εστιατόριο μας είναι δικής μας συγκομιδής και παραγωγής όπως το λάδι, οι ελιές, η ρίγανη, το φασκόμηλο, το κρίταμο, τα κουκιά. Οι υπόλοιπες πρώτες ύλες αγοράζονται από Χιώτες παραγωγούς και κυρίως κτηνοτρόφους και γεωργούς. Προσπαθούμε γενικότερα να φτιάχνουμε τα περισσότερα φαγητά μας με αγνά υλικά τιμώντας τα χιώτικα προϊόντα».

Η σταθερή αξία φαίνεται από το σταθερό μενού που επιλέγει ο Γιάννης να διατηρήσει:

«Στα 21 χρόνια λειτουργίας του εστιατορίου μας ελάχιστες είναι οι συνταγές που έχουν δεχτεί κάποια επεξεργασία καθώς ο κόσμος έχει δείξει επανειλημμένα την ευχαρίστηση του για τα φαγητά μας διατηρώντας σταθερή την αξία τους στο χρόνο. Τέτοια πιάτα είναι οι χορτοκεφτέδες, η μελιτζάνα στη χόβολη, το κατσικάκι στο φούρνο με φασκόμηλο, ο κρασάτος κόκορας και φυσικά τα χειροποίητα ντολμαδάκια της μητέρας μου».

Τα στηρίγματα του Γιάννη είναι τα αδέρφια του που καθημερινά πίσω από τις πόρτες, τις κουζίνες αλλά και στο σέρβις προσφέρουν με κάθε τρόπο:

«Ο Αργύρης αναλαμβάνει τα μεζεδάκια, ο Κώστας τα μαγειρευτά, ο Μάριος τα ψητά και η αδερφή μου Κατερίνα τα κρύα πιάτα. Τα αδέρφια μου αποτελούν την καρδιά της επιχείρησης».

Ο κοινός στόχος της οικογένειας «Κώσταλου» είναι η ανάδειξη τη χιώτικης γαστρονομίας σε ένα μέρος με ταυτότητα ανεξίτηλη μέσα στον χρόνο.

Η σκυτάλη πέρασε στον Γιάννη που με πολύ αγάπη φροντίζει ο κάθε πελάτης να ζήσει εκτός από ένα ταξίδι γευσιγνωσίας και μια ουσιαστική σχέση με τον ίδιο:

«Ο στόχος μου είναι να αναδείξω την Χιώτικη γαστρονομία και να προσφέρω μια ξεχωριστή εμπειρία στους πελάτες που επισκέπτονται το εστιατόριο μας, να δοκιμάζουν το κάτι διαφορετικό και να ανταμείβομαι κάθε φορά με ένα χαμόγελο ευχαρίστησης».

Το εστιατόριο «το Αστέρι» μετρώντας ήδη 21 χρόνια λειτουργίας σε ένα χωριό με μεσαιωνική αρχιτεκτονική και θέα το Αιγαίο αποτελεί έναν σταθμό γευσιγνωσίας για κάθε επισκέπτη. 

«Το Αστέρι», Αυγώνυμα

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6939912262, 2271020577

Instagram Page: Toasteri.gr

Facebook Page: To Asteri

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ