13.1.2021 12:17

Τέρψη: Το πιάτο της μαμάς… στην πόρτα σας

Ένα ταξίδι στον κόσμο της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστικής που ξεκίνησε στη "Le monde" ήταν η αφορμή για τον Σιδερή να ανοίξει τη δική του μεσογειακή κουζίνα στη Χίο. Το όνομα αυτής; Τέρψη.

Έτσι, αποφάσισα να τον συναντήσω στην πρώτη και δική του κουζίνα.

Μπαίνοντας στον χώρο που βρίσκεται απέναντι από το Νοσοκομείο τα αρώματα της κουζίνας υπόσχονται και καλό φαγητό. Το μαγειρευτό είναι σαν τον παλιό καλό φίλο μπορεί να τον ξεχνάμε αλλά πάντα είναι εκεί.

Η μαγειρική στην Τέρψη είναι μια οικογενειακή υπόθεση

Η μαγεία της μαγειρικής περιγράφεται πολύ καλά και στην ταινία «Πολίτικη Κουζίνα». Οι μυρωδιές είναι στιγμές και οι στιγμές αξίζουν.

Οι μνήμες από την παιδική ηλικία με την μητέρα του τον ώθησαν να ασχοληθεί με την μαγειρική:

«Η μητέρα μου έφτιαχνε πολλών ειδών φαγητό για όλο το χωριό μας, τη Συκιάδα. Ποτέ δεν είχαμε μόνο ένα φαγητό, πάντα υπήρχε ποικιλία στο τραπέζι. Θυμάμαι να μαγειρεύει σε 4-5 κατσαρόλες ταυτόχρονα και υποσυνείδητα όλο αυτό έμπαινε στο μυαλό μου…»

Ωστόσο δεν ήταν η μόνη αφού και ο παππούς του ήταν μάγειρας:

« Ο παππούς μου, ο πατέρας της μητέρας μου, που όμως δεν συνάντησα, ήταν μάγειρας και εκείνος…»

Η μαγειρική στην Τέρψη είναι μεσογειακή κουζίνα

Το εστιατόριο του Σιδερή εξυπηρετεί και ντελίβερι. Ένα βήμα τολμηρό που θα κάνει όμως και την διαφορά.

«Το μαγειρευτό είναι ένα δύσκολο κομμάτι και έχει το δικό του κοινό. Διαφέρει αρκετά από το παραδοσιακό ντελίβερι που έχει να κάνει περισσότερο με την πίτα και γενικά το γρήγορο φαγητό που έχουμε συνηθίσει όλοι. Η μαγειρική για εμένα είναι μεσογειακή κουζίνα. Στην ζωή μας πρέπει να κάνουμε αυτό που μας αρέσει. Ξεκίνησα με αυτό το μαγαζί, που ενώ μπορεί να κουράζομαι έχω την ευχαρίστηση ότι κάνω κάτι που μου αρέσει.» περιγράφει.

Μαγειρευτό με φρέσκα υλικά αξιοποιώντας  χιώτικα προϊόντα

Ο Σιδέρης αισθάνεται χρέος να στοχεύει στην ποιότητα με κάθε κόστος για τον ίδιο. Έτσι, μου αναφέρει:

«Από την αρχή στόχος μας ήταν το προϊόν να είναι φρέσκο. Η αλήθεια είναι ότι δοκίμασα τα κατεψυγμένα, αλλά δεν με κέρδισαν. Έτσι αποφάσισα να ανταγωνιστώ με φρέσκο προϊόν σε τιμές που έχουν τα κατεψυγμένα προϊόντα. Όταν μιλάμε για ποιότητα και ποσότητα μπορεί το κέρδος να είναι χαμηλό αλλά εγώ επενδύω μακροπρόθεσμα και πιστεύω πως εάν στοχεύσω στην ποιότητα, θα πουλήσω σε ποσότητα και τότε το κέρδος θα έρθει…»

Το φαγητό συντηρείται σε ειδικούς φούρνους, ενώ δεν χρησιμοποιεί φούρνους μικροκυμάτων.

Η Τέρψη απέναντι από το Νοσοκομείο

Ο Σιδερής επέλεξε ένα κεντρικό σημείο που αποτελεί πέρασμα προς και από την πόλη της Χίου.

Η κουζίνα του απευθύνεται σε μια ευρεία γκάμα πελατών από εργαζόμενους που δεν έχουν τον χρόνο να μαγειρέψουν, έως και φοιτητές.

Πράγματι, το επιβεβαιώνει και ο ίδιος:

«Στοχεύουμε να εξυπηρετήσουμε πελάτες που εργάζονται πολλές ώρες και θέλουν μαγειρευτό φαγητό. Επίσης, μπορεί κανείς να κάτσει να πιεί ένα γρήγορο ούζο για να κάνει ένα διάλλειμα από την καθημερινότητά του.»

Τι προτείνει ο Σεφ;

Το αγαπημένο κοκκινιστό με την κόκκινη σάλτσα συνοδεύεται με πουρέ, φρέσκα χερίσια μακαρόνια, ρύζι ή τηγανιτές πατάτες. Το κρέας σύμφωνα με τον Σιδερή «πρέπει να λιώνει». Τα συνοδευτικά υπάρχουν καθημερινά.

Το χοιρινό με σέλινο και αυγολέμονο αποτελεί άλλη μια σπεσιαλιτέ του σεφ.

Από ψάρι αξιοποιεί πάντα το φρέσκο, το οποίο συνοδεύεται με ριζότο ή μακαρόνια.

Το μενού καλύπτει συνολικά 30 είδη μαγειρευτών που εναλλάσσονται καθημερινά. Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι είναι μια ηθική επιχείρηση που δεν πετάει τίποτα.

«Το βράδυ ο, τι μένει μοιράζεται  στην γειτονιά. Επίσης σκεφτόμαστε να συνεργαστούμε με μια ενορία για να βοηθήσουμε και συνανθρώπους μας.» εξήγησε.

«Μαγειρεύουμε για το σήμερα και προσαρμόζουμε το μενού για κάθε πελάτη»

Ο Σιδερής αισθάνεται χρέος να παρέχει τόσο ποικιλία όσο και ποιότητα:

«Επειδή το πληρώνει κάποιος το φαγητό θεωρώ ότι κάθε μέρα οφείλω να του παρέχω διαφορετικό μενού.»

Μάλιστα είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με γιατρούς για ειδικά μενού, προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες ή ανάγκες των πελατών.

«Εμείς είμαστε διατεθειμένοι, σε συνεργασία με τον γιατρό να προτείνουμε τα κατάλληλα προϊόντα.  Σε περίπτωση που δεν είναι ιατρικοί οι λόγοι έχουμε πολλά προϊόντα για διατροφή, χωρίς αλάτι, ή χωρίς πολλά μπαχαρικά. Απλά, σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται προ παραγγελία μια ημέρα τουλάχιστον.»

Επωφεληθείτε με τα μηνιαία πακέτα προσφοράς

Η Τέρψη φρόντισε να δημιουργήσει πακέτα προσφοράς με 130 ευρώ τον μήνα. Κάθε παραγγελία συνοδεύεται και από φρέσκο ψωμάκι, ενώ ο πελάτης μπορεί να επιλέξει την ώρα παράδοσης της παραγγελίας.

Η Τέρψη
Έλενας Βενιζέλου 7 (απέναντι από το Νοσοκομείο)
22711-00708 και 22711-00709

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ