14.11.2022 17:18

«…Σαν μια επίσκεψη αγαπημένη» - Εκπαιδευτική δράση στο Μουσείο Μαστίχας Χίου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού (20/11), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει εκπαιδευτική δράση για σχολικές ομάδες Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού, την Τετάρτη 23, Πέμπτη 24 και Παρασκευή 25 Νοεμβρίου (ώρες 10:00-12:00), στο Μουσείο Μαστίχας Χίου.

Αρχικά, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην περιοδική έκθεση «απέναντι», και να δουν, μεταξύ άλλων, αντικείμενα που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες το 1922, πλαισιωμένα από λογοτεχνικά αποσπάσματα, επιστολές και μαρτυρίες που ζωντανεύουν τις ιστορίες τους. Στη συνέχεια, λειτουργώντας ομαδικά και με την καθοδήγηση της αρχαιολόγου Ειρήνης Πυρπάσου, θα κληθούν να δημιουργήσουν έναν κατάλογο με τα λιγοστά πράγματα που θα μπορούσε ένα παιδί να πάρει μαζί του για να θυμάται τον τόπο του ή την παιδική του ηλικία. Στο τέλος, θα δημιουργήσουν ένα «θαυματοτρόπιο» που θα μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να μεταφέρει κάθε παιδί εκεί που ονειρεύεται! Η δράση έχει στόχο να αναδείξει τη σημασία της μνήμης και τρόπους με τους οποίους αυτή διατηρείται ζωντανή.

Υπενθυμίζεται ότι η περιοδική έκθεση «απέναντι» παρουσιάζεται στο Μουσείο Μαστίχας Χίου (28.7.2022-31.12.2023), με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, αναδεικνύοντας την έντονη παρουσία του ελληνικού προσφυγικού στοιχείου στο νησί. Με όχημα αποσπάσματα από εμβληματικά έργα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και φόντο τα ιστορικά γεγονότα της εποχής, η έκθεση επιδιώκει να σκιαγραφήσει πτυχές αυτής της καθοριστικής περιόδου για το έθνος. Η ζωή «απέναντι», στιγμιότυπα από τη Μικρασιατική Εκστρατεία και την Καταστροφή, το τέλος και ο ξεριζωμός, η επανεκκίνηση στην Ελλάδα, η ενσωμάτωση των προσφύγων και η διατήρηση της μνήμης ξεδιπλώνονται στις εκθεσιακές ενότητες. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (Ο.Π.Σ.Ε.). 

Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 22710 72212 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00).

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ