23.1.2024 15:43

“Ψυχή και λόγος: Γνωρίζοντας τον εαυτό μέσα από τη λογοτεχνία”

Η θεραπευτική δράση των λογοτεχνικών κειμένων γενικότερα είναι αδιαμφισβήτητη.

Όπως κάθε μορφή τέχνης, έτσι και η λογοτεχνία μας φέρνει σε επαφή με συναισθήματα και βιώματα που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν δύσκολο να εκφράσουμε, να κατανοήσουμε και να επεξεργαστούμε. Σε αυτό το βιωματικό εργαστήριο θα έχουμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με μια γκάμα λογοτεχνικών κειμένων και σε ένα κλίμα αμοιβαίου σεβασμού να συζητήσουμε τον τρόπο που “μιλούν” αυτά τα κείμενα στον καθένα από εμάς. Παράλληλα, θα προσεγγίσουμε τη δύναμη των λέξεων και των μεταφορών μέσα από μια πραγματολογική οπτική ώστε να αναγνωρίσουμε τα στοιχεία εκείνα της λογοτεχνίας που προκαλούν αυτά τα δυνατά συναισθήματα ταύτισης και αναστοχαστικότητας.

Πρόκειται για ένα βιωματικό εργαστήριο που θα εισάγει τον ενδιαφερόμενο στον μαγικό κόσμο της αφήγησης και θα τον φέρει σε μια πρώτη επαφή με το πώς ένα λογοτεχνικό κείμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως μέσο βαθιάς και ουσιαστικής επικοινωνίας αλλά και θεραπείας. 

Συντελεστές

Μαρίνα Μποζάνη

Ψυχολόγος, Msc in Criminology and Criminal Justice,

Προσωποκεντρική Σύμβουλος και Παιδοκεντρική Παιγνιοθεραπεύτρια

Συγγραφέας

Βίκυ Σγουρέλλη

Εκπαιδευτικός, Ειδική παιδαγωγός, Συγγραφέας

BA English literature and Language,

Master of Arts in Education/Special Educational Needs and Disabilities
 

Περιεχόμενο συναντήσεων

1ος κύκλος

Μυθολογία και ψυχολογία: Η εικόνα του εαυτού μέσα από τους μύθους

Μέσα από τους μύθους, οι συμμετέχοντες μπορούν να προβάλλουν τον εαυτό τους και να τον γνωρίσουν καλύτερα. Η ταύτιση με τους ήρωες φέρνει στο φως συναισθήματα και προβληματισμούς με αποτέλεσμα τη διευκόλυνση της επεξεργασία τους. Ακόμη και τα σκοτεινά στοιχεία του εαυτού μπορούν να φωτιστούν μέσα από την επαφή με τον μύθο ώστε να επιτευχθεί η αναγνώριση και αποδοχή τους. 

 2ος κύκλος

Πένθος και ψυχικη ανθεκτικοτητα μέσα από τα λογοτεχνικά κείμενα 

Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν κείμενα που σχετίζονται με την απώλεια και το πένθος. Μέσα από την θλίψη και τις αντιξοότητες των ηρώων θα έχουν την ευκαιρία να θυμηθούν τις δικές τους απώλειες και πώς αυτές έχουν διαμορφώσει την προσωπικότητά τους στο σήμερα.

Εξάλλου, η ικανότητα μου να επιτρέπω στον εαυτό μου να πενθήσει γι’ αυτό που έχω χάσει είναι κι αυτή που μου επιτρέπει να επενδύσω στο μέλλον και να προχωρήσω.

3ος Κύκλος

Λογοκρισία στην λογοτεχνία: 

Οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με κείμενα που με το πέρασμα των χρόνων έχουν παραποιηθεί ή απαγορευτεί. Θα γνωρίσουν τα πρωτότυπα κείμενα και θα δουν τις διαφορές με τα καινούρια. Ποια είναι αυτά τα στοιχεία που οδήγησαν στην απαγόρευση ή παραποίηση των κειμένων αυτών; 

Κόστος

Το κόστος του εργαστηρίου είναι 60 ευρώ και για τους τρεις κύκλους. 

Προθεσμία εγγραφών: 10/2/2024

Το πακέτο περιλαμβάνει 3 κύκλους (διάρκειας 3 ωρών ο καθένας) . 

Στο πακέτο περιλαμβάνονται δώρο ένα παιδικό και ένα εφηβικό βιβλίο.

Η συχνότητα των εργαστηρίων θα είναι 1 τρίωρη συνάντηση κάθε μήνα.

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 

Κυριακές

-18/02/2024 στις 11:00-14:00

-17/03/2024 στις 11:00-14:00

-14/04/2024 στις 11:00-14:00

Χώρος διεξαγωγής: Εκδοτικός οίκος Books with shoes-Love English,

 Στεφάνου Τσουρή 5, Χιος. Δίπλα στο Αρτοποιείο Καρβέλι στην Απλωταριά-Ατσική

Υπεύθυνη εγγραφών: Μαρίνα Μποζάνη Ψυχολόγος, Προσωποκεντρική Σύμβουλος και Παιδοκεντρική Παιγνιοθεραπεύτρια.

Τηλ επικοινωνίας: 6980702341

Η εγγραφή ισχύει με την αποστολή της κατάθεσης του ποσού στον λογαριασμό GR9301727020005702096733511 και την αποστολη του αποδεικτικου στο e-mail: psychologistmarinabozani@gmail.com 

Το βιωματικό εργαστήριο “Ψυχή και Λόγος” υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί τόσο μέσω zoom όσο και δια ζώσης και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας εάν υπάρχει ικανός αριθμός συμμετεχόντων. 

Η θεματική των κύκλων είναι ενδεικτική και δύναται να αλλάξει σε επόμενους κύκλους ανάλογα με τους προβληματισμούς και την ζήτηση των συμμετεχόντων. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ