17.9.2021 11:57

Βόλτα στις προσφυγικές γειτονιές του Φρουρίου από το Άρτιον και την Εθελοντική Ομάδα Δράσης για το Κάστρο

Τιμώντας τις Ημέρες Μνήμης του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και την καταστροφή της Σμύρνης ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΄΄ΑΡΤΙΟΝ΄΄ και η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ –ΚΑΣΤΡΟ ΕΝΑΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ διοργανώνουν ένα διαδραστικό περίπατο στις προσφυγικές γειτονιές του Φρουρίου της Χίου, την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, στις 7 μ. μ., με το φως του δειλινού.

Ως γνωστόν ο οικισμός στο εσωτερικό του Κάστρου και όχι μόνον, ήταν μία από τις περιοχές στις οποίες οδηγήθηκαν ή κατέφυγαν οι Έλληνες πρόσφυγες μετά την καταστροφή της Σμύρνης και περιοχών της καθ’ ημάς ανατολής, το 1922. Οι άνθρωποι αυτοί ΄΄έφεραν΄΄ μαζί τους εκτός από ένα σημαντικό εργατικό δυναμικό και όλο τον πολιτισμό της καθημερινότητάς τους στις απέναντι πατρίδες. Παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισαν στο νησί μας κατάφεραν να διατηρήσουν ζωντανά και ακμαία τους γλωσσικούς ιδιωματισμούς, τα ήθη και έθιμα, τον τρόπο ζωής, τις αξίες τους, τα νανουρίσματα, τα τραγούδια, τις γεύσεις τους, τους χορούς τους, ακόμα και τα επαγγέλματά τους, που ΄΄ζυμώθηκαν΄΄ με αυτά των ντόπιων κατοίκων δημιουργώντας έναν ιδιότυπο πολιτισμό αυτόν που ο Σεφέρης ονομάζει ΄΄ήσσονα ΄΄. Αυτόν, που όπως λέει,΄΄…διεισδύει με τις καθημερινές συμπεριφορές, τα γλυκίσματα, την καλλιέργεια της γης, την τέχνη του χτίστη, τις ασήμαντες χειρονομίες…΄΄

Σεργιανίζοντας στα γοητευτικά και νοσταλγικά σοκάκια και στις συγκεκριμένες γειτονιές του Κάστρου, της περιοχής που έγινε ΄΄κουκούλι ΄΄ ιστορίας, παράδοσης και μνήμης, θα αισθανθούμε τα αποτυπώματα που άφησαν οι πρόσφυγες των περισσοτέρων σημερινών κατοίκων. Οι ίδιοι οι κάτοικοι θα μας συνοδεύσουν στην συμβολική αυτή βόλτα μας, και θα γίνουν ΄΄ξεναγοί΄΄ μας . Παράλληλα θα θυμηθούμε μαζί τους ή θα μάθουμε τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, τα σπίτια που διέμεναν, τα πρώτα τους επαγγέλματα εκεί, τα καταστήματά, τα σχολεία, τις εκκλησιές τους και τα έθιμα που διατήρησαν.

Καινοτομία αυτού του περιπάτου είναι και η παράλληλη βιντεοσκόπηση της δράσης, με στόχο την ενημέρωση ενός ευρύτερου κοινού, καθώς και ερευνητών και μελετητών για τα βιώματα των προσφύγων δια ΄΄στόματος ΄΄ των απογόνων τους.

 ΄΄Έργω δηλούσθε τας τιμάς΄΄ 

Η συνάντηση των περιπατητών θα γίνει στις 7μμ. στην πλατεία του Κάστρου και θα τηρηθούν όλα τα ισχύοντα μέτρα προστασίας .

Ε λ ά τ ε!!

-----------------------------------------------------------------------------------------

Επιμέλεια- Επικοινωνία

Βάσω Κριτάκη, Πρόεδρος ΄΄ΑΡΤΙΟΝ΄΄ τηλ. 6937214208 και

 Μαριάννα Βροχάρη από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης για το Κάστρο, τηλ.6945597727. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ