12.8.2022 10:03

Τιμούν την Αγία Παρασκευή οι καταγγελίες του "Γεώργιου Βούρου";

Πρακτικές που όχι μόνο δεν συνάδουν με τον ιστορικό ρόλο της Ένωσης Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας, αλλά οδηγούν σε συγκρούσεις και διάσπαση δυνάμεων μέσα στην ίδια ενορία, καταγγέλλει μέσα από ανοιχτή επιστολή του ο «Γεώργιος Βούρος».

Στην επιστολή του ο Σύλλογος των Λιβαδίων, που δραστηριοποιείται αδιάλειπτα από το 1984 μέχρι και σήμερα, επισημαίνει ότι για άγνωστο λόγο, το τελευταίο διάστημα η Ένωση Αγιοπαρασκευουσίων, επιχειρεί να αφανίσει τον τοπικό Σύλλογο αφενός με τον αποκλεισμό του ακόμα και από την επέτειο των 100 χρόνων από τη μικρασιατική καταστροφή, αφετέρου δημιουργώντας δεύτερο χορευτικό τμήμα εντός της ίδιας ενορίας, κάτι που όπως σημειώνει το Δ.Σ. ξεπερνά την ηθική τάξη και διασπά την ενότητα που υπήρχε τόσα χρόνια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του «Γεώργιου Βούρου»:

Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι, αγαπητά μέλη και αγαπητοί φίλοι του «ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΟΥΡΟΥ», με την επιστολή μας αυτή θέλουμε να δώσουμε μία απάντηση στα ερωτήματά σας αλλά και να θέσουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση σε σχέση με τη μη συμμετοχή του Συλλόγου μας τα τελευταία χρόνια στις θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις της 25ης Ιουλίου στην Αγία Παρασκευή Καστέλου με τον γενικό τίτλο: «Μνήμη Αγίας Παρασκευής – Μνήμη Μικράς Ασίας» και, βεβαίως, στις φετινές, που ήταν αφιερωμένες στα 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή. 

Ο Εκπολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Λιβαδίων Χίου «Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΟΥΡΟΣ» ιδρύθηκε το 1984 και από την αρχή της καθιέρωσης των εκδηλώσεων της Αγίας Παρασκευής στηρίζει εξ ολοκλήρου το πολιτιστικό μέρος είτε με τις κατά καιρούς χορωδίες του, είτε με τα χορευτικά του τμήματα, είτε ακόμη και με προσκεκλημένο χορευτικό συγκρότημα από άλλη πόλη της πατρίδας μας. Τεκμήρια όλων αυτών που αναφέρουμε παραπάνω είναι τα έντυπα των προσκλήσεων για τις εκδηλώσεις της Ένωσης Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας.

Τα τελευταία χρόνια το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας μεθοδευμένα και προμελετημένα δεν μας απευθύνει καμία πρόσκληση για τη συμμετοχή μας τόσο στη λιτάνευση της ιερής εικόνας της Αγίας Παρασκευής όσο και στο πολιτιστικό μέρος. Ειδικά φέτος, που τιμούμε τη μνήμη των 100 χρόνων από τη μικρασιατική καταστροφή, έπρεπε λειτουργώντας σημειολογικά και συμβολικά πάνω από όλους τους προσκεκλημένους προτεραιότητα να δοθεί στον Πολιτιστικό Σύλλογο της ενορίας. Λυπούμαστε και θλιβόμαστε βαθιά, που δεν δόθηκε η ευκαιρία στον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο «ΓΕΩΡΓΙΟ ΒΟΥΡΟ» να τιμήσει τη μνήμη των Μικρασιατών προγόνων με σεμνότητα και σεβασμό στην ιστορία. Άραγε γιατί αποκλειστήκαμε; Τιμωρούμαστε για κάποιο λόγο; Όντως ισχύουν τα μυθεύματα ότι δήθεν ο «ΒΟΥΡΟΣ» δεν έχει σχέση με τη Μικρα Ασία και άλλα παρόμοια;

 Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας, διαχρονικά, λειτούργησε, λειτουργεί και θα λειτουργεί ως Σύλλογος ολόκληρης της ενορίας μας και της ευρύτερη περιοχής των Λιβαδίων.

  1. Στελεχώσαμε από το 1984 μέχρι σήμερα τα Διοικητικά μας Συμβούλια με ανθρώπους από όλες τις παρακείμενες ενορίες και ειδικά με Αγιοπαρασκευούσιους μικρασιατικής καταγωγής, πρώτον γιατί κατά το ήμισυ περίπου τα τακτικά μέλη μας είναι απόγονοι Μικρασιατών και δεύτερον γιατί νιώθουμε ότι όλοι είμαστε ενορίτες της ίδιας ενορίας και κάτοικοι της ευρύτερη περιοχής των Λιβαδίων. Υπήρξαν διοικητικά συμβούλια που την πλειοψηφία κατείχαν απόγονοι Μικρασιατών. Για την ιστορία αναφέρουμε τους εξής: Σωτήρης Τζούμας (προτάθηκε στη Γ.Σ. από τον αείμνηστο Αντώνιο Αμέντα, εξελέγη, αλλά δεν μπόρεσε να αναλάβει καθήκοντα λόγω της διαμονής του στην Αθήνα), Κώστας Μιμίδης, Μαρία Τσουρού, Μαρία Κοντού, Αφροδίτη Μπακόλα, Ελευθερία Μανωλάκη, Αρετή Τζούμα, Ευαγγελία Τζούμα, Ειρήνη Τζούμα, Κυριακούλα Εγγλέζου, Αγγελική Καραμπουρνιώτη, Μαρία Τσαρδάκα, Μαρία Ψαραδάκη, Στέλλα Ψαραδάκη, Κυριάκος Δηράκης, Ελένη Μαυρονικόλα.
  2. Πραγματοποιήσαμε 3 διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις μεγάλου κόστους στο Λιμανάκι της Αγίας Παρασκευής με τίτλο: «Χοροστάσι το Λιμανάκι 1,2,3» με συμμετοχή όλων των χορευτικών μας τμημάτων, καθώς και προσκεκλημένου χορευτικού συγκροτήματος από την ηπειρωτική Ελλάδα, κάθε φορά και διαφορετικού.
  3. Καθιερώσαμε με δική μας πρωτοβουλία από κοινού ευλογία και κοπή της Αγιοβασιλόπιτας των τριών σωματείων της περιοχής μας, δηλαδή του «ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΟΥΡΟΥ», της «Ένωσης Αγιοπαρασκευουσίων» και του «Β.Α.Ο.Λ», στο παλαιό Παρθεναγωγείο Λιβαδίων, όπου και η έδρα μας.
  4. Σε όλες τις μουσικοχορευτικές μας εκδηλώσεις είτε στο Λιμανάκι της Αγίας Παρασκευής Καστέλου, είτε στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου, είτε στην αυλή του Βούρειου Δημοτικού Σχολείου Λιβαδίων Χίου, είτε ως προσκεκλημένοι σε εκδηλώσεις άλλων πολιτιστικών συλλόγων εντός ή εκτός Χίου ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος κατείχαν χοροί και τραγούδια της Μικράς Ασίας, τόσο για να δείξουμε τον πολιτισμό των Ελλήνων των απέναντι ελληνικών πόλεων και χωριών, των αγαπημένων και αλησμόνητων πατρίδων της ελληνικής μικρασιατικής γης, όσο και για να τιμήσουμε τους Αγιοπαρασκευούσιους απογόνους τους. 

      Το Δ.Σ. όμως της Ένωσης Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας προβαίνει τα τελευταία χρόνια και σε ένα άλλο μεγάλο λάθος, αυτό της μετάλλαξης της Ένωσης σε χορευτικό Σύλλογο. Αφού κατασκεύασε πλήθος παραδοσιακών φορεσιών με το πρόσχημα της εκπροσώπησης της Ένωσης στις διάφορες εθνικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις, ονοματίζει σήμερα ως δικό της χορευτικό συγκρότημα, αυτό το οποίο απαρτίζεται από μέλη άλλων πολιτιστικών συλλόγων, την ίδια στιγμή που έχει αποκλείσει τον «ΓΕΩΡΓΙΟ ΒΟΥΡΟ» από τις εκδηλώσεις.  Συνταγματικά, βέβαια, η Ένωση Αγιοπαρασκευουσίων μπορεί να ιδρύσει χορευτικά τμήματα  και κανείς δεν μπορεί να την εμποδίσει, πλην όμως αυτό ξεπερνάει τα όρια της ηθικής τάξης και της ενότητας, που πρέπει να διέπουν τους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας. Θα επέλθει διχασμός με απρόβλεπτες συνέπειες μέσα σε μια ενορία που πορεύεται ειρηνικά και αγαπημένα 100 χρόνια. Θα διαταραχθούν οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και θα κυριαρχεί η αντιπαλότητα, ο ανταγωνισμός, τα αρνητικά συναισθήματα, τα πάθη, το «εμείς» και το «εσείς». Ήδη , όπως αναφέραμε και στην αρχή της επιστολής, πολλά ερωτήματα εγείρονται από ενορίτες, και μάλιστα μέλη της Ένωσης Αγιοπαρασκευουσίων, αλλά και χιωτών γενικότερα που αφορούν στην απουσία του «ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΟΥΡΟΥ» από τις εκδηλώσεις.

Καλούμε όλα τα μέλη μας, τους φίλους μας, όλους τους ενορίτες και γενικότερα τους Λιβαδιώτες να εργαστούν με στόχο την ενότητα, τη συνεργασία και την αγάπη ανάμεσα στα δύο Σωματεία της περιοχής των  Λιβαδίων, που προορισμός τους είναι να συνυπάρχουν αρμονικά, να αλληλοσυμπληρώνονται και όχι να ανταγωνίζονται.

Εμείς, ως Διοικητικό Συμβούλιο του Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδίων Χίου «Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΟΥΡΟΣ», είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο για την ομαλοποίηση της παρούσας δυσάρεστης κατάστασης και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε και στο μέλλον να αγαπάμε, να τιμούμε και να αξιοποιούμε όλους τους Λιβαδιώτες μικρασιατικής  ή μη  καταγωγής για το καλό της κοινωνίας μας και την προαγωγή του πολιτισμού μας. 

Ο Εκπολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Λιβαδίων Χίου «Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΟΥΡΟΣ» είναι ένας μεγάλος πολιτιστικός Σύλλογος με 300 τακτικά μέλη και άλλα τόσα επιμορφούμενα και με 30 περίπου πολιτιστικά εργαστήρια. Παράγει ένα τεράστιο πολυσχιδές πολιτιστικό έργο με σεμνότητα και σοβαρότητα και υπηρετεί τόσο τις σύγχρονες τέχνες όσο και την παράδοση με σεβασμό στην αυθεντικότητά της. Γαλουχήθηκαν μέσα από τα πολιτιστικά του εργαστήρια χιλιάδες νήπια, παιδιά, έφηβοι, νέοι και ενήλικες, γιατί επίκεντρο όλων πρέπει να είναι σήμερα ό άνθρωπος με στόχο την ηθική και πολιτισμική του ανύψωση.

 

Το Δ.Σ                                                   

Λουκάς Αμπελιώτης : Πρόεδρος Δ.Σ.

Θεμιστοκλής Αναστασάκης:  Αντιπρόεδρος

Κυριάκος Δηράκης:  Αντιπρόεδρος                                       

Άννα  Αναστασάκη:  Γραμματέας

Ελένη Μαυρονικόλα: Ταμίας

Αντώνιος Βουδούρης: Οργανωτικός-Ειδικός γραμματέας

Μαρία Ψαραδάκη: Μέλος

Άννα Μαμμούς : Μέλος

Ιάκωβος Κουσκουσάκης: Μέλος

Τριανταφυλλιά Κρύψη: Μέλος

Παντελής Πούλος: Μέλος

Αγγελική Νεαμονίτη: Μέλος

Δέσποινα Κάβουρα: Μέλος

Χριστίνα Πουλιανίτη: Μέλος

Μαρία Κωτάκη: Μέλος

Ιωάννα Καλαϊτζίδου: Μέλος

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ