9.9.2022 7:37

«Σμύρνη: 100 χρόνια μετά το έπος και την τραγωδία (1919-1922)»

Είμαστε  260  επίλεκτα μέλη της ελληνικής και διεθνούς πανεπιστημιακής κοινότητας, Σκηνοθέτες, Πρέσβεις και άλλοι  διαπρεπείς στο χώρο τους επιστήμονες, καλλιτέχνες, δημιουργοί, γενικά,   που προσφέρουμε, αμισθί – στο πλαίσιο Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας –  ποικιλώνυμες δράσεις στο ακριτικό Αιγαίο, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές εντός και εκτός των «τειχών».  Οι σκοποί του Διεθνούς Κέντρου Παιδείας και Πολιτισμού «ΙΩΝΙΑ» ενσαρκώνονται, καταστατικά, στην άσκηση των  29  δραστηριοτήτων του (ιστοσελίδα μας)

Δημιουργήσαμε  μια μοναδική Έκθεση στην Επικράτεια, χωρίς να επιβαρύνουμε το Δημόσιο ούτε ένα ευρώ,  που αφορά στη συμπλήρωση των 100 χρόνων  από τη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή, με τίτλο: «ΣΜΥΡΝΗ: 100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΠΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ (1919-1922)».

Πρόκειται για Έκθεση, πρωτόγνωρη και μοναδική, που περιλαμβάνει τους παρακάτω δέκα  επί μέρους τομείς (Πρόγραμμα)

1ος Τομέας: Έλληνες και  Κοινωνικο-οικονομική ζωή της Σμύρνης πριν την Εκστρατεία του 1919.

2ος Τομέας: Ελληνικός Τύπος της Σμύρνης πριν την εκστρατεία (1832-1922).

 3ος Τομέας: Αδημοσίευτες καρτ-ποστάλ που αφορούν στη Σμύρνη (1832-1922).

4οςΤομέας: Μουσική και τραγούδια της Σμύρνης και της Ερυθραίας, όπου πρωταγωνιστούσε το ελληνικό στοιχείο στο πέρασμα του χρόνου μέχρι σήμερα.

5οςΤομέας: Επιστολές κορυφαίων Πολιτικών, Στρατιωτικών και Εκκλησιαστικών παραγόντων και φορέων που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο σε τούτο το έπος και την τραγωδία.

6ος Τομέας: Επιστολές στρατιωτικών και στρατιωτών από το μέτωπο, από την κόλαση του πολέμου.

 7ος Τομέας: Αδημοσίευτες φωτογραφίες από το Μέτωπο και την κοινωνική ζωή στον εν λόγω τόπο και χρόνο.

8ος Τομέας: Ελληνικά Ταχυδρομεία (πολιτικά και στρατιωτικά), σφραγίδες, γραμματόσημα και επιστολές της εν λόγω εποχής.

9ος Τομέας: Εκδηλώσεις Έκθεσης, όπως προβολή ταινιών και ντοκιμαντέρ για την εν λόγω εποχή: προβολή της ταινίας του Νίκου Κούνδουρου «1922»,  Ταινία του Ιστορικού και  Πολιτιστικού Κέντρου «Μνήμες», «Έτσι χάσαμε τη Σμύρνη», καθώς και μιας σειράς αξιόλογων ελληνικών και ξένων  ντοκιμαντέρ.

10ος Τομέας: Μαθήματα Ιστορίας από Ιστορικούς Καθηγητές Πανεπιστημίου, μέλη του Διεθνούς Κέντρου Παιδείας και Πολιτισμού «ΙΩΝΙΑ», που αφορούν στην εν λόγω εποχή, υποστηριζόμενα από οπτικοακουστικές πηγές άγνωρες μέχρι σήμερα. Το πρόγραμμα της διδασκαλίας θα αναρτηθεί από την πρώτη μέρα λειτουργίας της Έκθεσης.

Τούτη η  Έκθεση χρειάστηκε χρόνο και πάθος, καθώς και τη συμμετοχή πολλών μελών του Κέντρου μας, κάτω από το συντονισμό του Σκηνοθέτη, ΓΙΑΝΝΗ ΣΜΑΡΑΓΔΗ και  των Ιστορικών Καθηγητών Πανεπιστημίου, ΙΑΚΩΒΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ και  ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΠΕΛΛΕ.  Μέσα στα λυγρά σύγνεφα των καιρών οι σκέψεις-πιστεύω και τα πυρακτωμένα «γιατί» μάς συντρόφευαν και μας γιγάντωναν, ώστε να φτάσουμε σε ένα άριστο, κατά κοινή ομολογία, αποτέλεσμα.

Η εν λόγω έκθεση θα ταξιδέψει όλη την Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Ζάππειο κλπ), αλλά αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε από Θεσσαλονίκη, για δύο κύριους λόγους: Ο ένας είναι ιστορικός και αφορά στις  χαίνουσες και αιμάσσουσες πληγές, ακόμα,  στο σώμα της πόλης, από τούτη την Καταστροφή, που μαζί με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης  θεωρούνται,  στην Ιστορία του ελληνισμού, οι μεγαλύτερες. Ο άλλος είναι συμβολικός και αποκεντρωτικός, για την όμορφη νύμφη του Θερμαϊκού…

Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η ευκαιρία στους κατοίκους  – μικρούς και μεγάλους, μαθητές και φοιτητές – να την επισκεφτούν  και να διδαχθούν ποικιλότροπα.  Διακαής στόχος μας να δώσουμε  την ευκαιρία στους κατοίκους ─ μικρούς και μεγάλους, μαθητές και φοιτητές ─  να κοινωνήσουν  Ιστορική και Εθνική συνείδηση, που τόσο έχουμε ανάγκη, αφού η Ιστορική Συνείδηση αποτελεί μαζί με την Εθνική Συνείδηση όψεις του ίδιου νομίσματος, μιας και η αυτογνωσία από την πρώτη οδηγεί στη δεύτερη. Δεν κατοικούμε, άλλωστε,  μια Χώρα, αλλά    μια Γλώσσα και μια Ιστορία...

Η εν λόγω Έκθεση θα λάβει χώρα  και αρχή στο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ,  από τις 17 έως 28 Σεπτεμβρίου,  με ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 20:30, υπό τον συντονισμό των: Γιάννη Σμαραγδή,  Ιάκωβου Μιχαηλίδη,  Χρίστου Μπελλέ.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ