16.12.2019 13:58

Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών: Αγγελιοφόρος του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στην Κίνα

Η πολυπληθής Φιλαρμόνια σε πλήρη ανάπτυξη σε μια από τις κορυφαίες εμφανίσεις της.

Τη φιλοσοφία και το πνεύμα της βιεννέζικης πρωτοχρονιάτικης συναυλίας αναλαμβάνει να μεταλαμπαδεύσει στην Άπω Ανατολή η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, με μια μεγάλη περιοδεία στην Κίνα κατά την περίοδο Χριστούγεννα 2019-Πρωτοχρονιά 2020. Με ένα πραγματικά εξαντλητικό πρόγραμμα, έντεκα συναυλίες σε δέκα πόλεις και στο χρονικό διάστημα του δωδεκάμερου, η Φιλαρμόνια, σε μια εντυπωσιακή πρωτοβουλία, διευρύνει τις διεθνείς της συνεργασίες και πραγματοποιεί αυτή την πολυήμερη εορταστική περιοδεία σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και τις πολιτιστικές υπηρεσίες των περιφερειών της μεγάλης αυτής χώρας της Άπω Ανατολής, καθώς και με την αμερικανική εταιρεία Parma Recordings LLC.

Τιμητική παρουσία του Κινέζου ηγέτη

Η Κίνα, αυτή η μεγάλη χώρα με έναν από τους αρχαιότερους και σημαντικότερους πολιτισμούς του Κόσμου, τον οποίο οι ίδιοι οι Κινέζοι θεωρούν, τιμώντας παράλληλα τον αντίστοιχο ελληνικό ως εφάμιλλο, αναμένουν την Φιλαρμόνια με έκδηλα πραγματικό ενδιαφέρον. Με κορωνίδα τη μεγάλη επίσημη Πρωτοχρονιάτικη συναυλία του Πεκίνου στις 31 Δεκεμβρίου, την οποία έχει αναγγελθεί να τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της χώρας κ. Σι Τζινπίνγκ, οι εμφανίσεις της Ορχήστρας θα πραγματοποιηθούν στα μεγαλύτερα και σημαντικότερα κινεζικά θέατρα. Συγκεκριμένα για το Πεκίνο έχει επιλεγεί η Μεγάλη Αίθουσα Συνεδρίων του Λαού, εκεί ακριβώς που έχουν εμφανιστεί μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ορχήστρες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο κ. Σι Τζινπίνγκ ζήτησε από τους συντελεστές της Ορχήστρας να παρουσιαστεί μαζί της και ένας νέος αλλά σημαντικός Κινέζος πιανίστας. Η συναυλία αυτή θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, έτσι ώστε την επομένη, πρώτη μέρα του νέου χρόνου, η Φιλαρμόνια να εμφανιστεί στο Μεγάλο Θέατρο της Σαγκάης, για μια δεύτερη, λαμπερή πρωτοχρονιάτικη συναυλία.


Η παρουσίαση της περιοδείας στην Κίνα κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε και από τα αριστερά προς τα δεξιά: Νίκος Μαλιάρας, Βύρων Φιδεντζής , Στεφανία Μεράκου, διευθύντρια της Μουσικής Βιβλιοθήκης Λίλιαν Βουδούρη του Μεγάρου Μουσικής και τέλος ο Μιχάλης Οικονόμου.

Το ρεπερτόριο των εμφανίσεων

Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών στην Κίνα, περιλαμβάνει γνωστά έργα του διεθνούς συμφωνικού ρεπερτορίου, όπως η 2η Συμφωνία του Μπραμς και η Συμφωνία του Νέου Κόσμου του Ντβόρζακ, γνωστά έργα Κινέζων συνθετών, αλλά και αντιπροσωπευτικά έργα Ελληνικής κλασικής μουσικής και ανάμεσά τους μια επιλογή από τους Ελληνικούς Χορούς του Νίκου Σκαλκώτα, για τον οποίο έχει αφιερωθεί το έτος 2019 και έχει οριστεί ως Έτος Σκαλκώτα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Φιλαρμόνια καθίσταται με την περιοδεία της αυτή, εκπρόσωπος και πρεσβευτής όχι μόνο της Ελλάδας και της ελληνικής μουσικής, αλλά και του ευρωπαϊκού πολιτισμού γενικότερα, μεταλαμπαδεύοντας τον δημιουργικά σε μια χώρα που διψά αποδεδειγμένα να τον γνωρίσει και να τον αγαπήσει.Την διεύθυνση της ορχήστρας για την περιοδεία τη Κίνας έχει αναλάβει, προσκεκλημένος αρχιμουσικός, ο διεθνούς φήμης Έλληνας μαέστρος Μιχάλης Οικονόμου.

Σύντομη αλλά ανοδική διαδρομή

Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών ιδρύθηκε το 2016 και συγκεκριμένα σε μια περίοδο που πρωτοβουλίες τέχνης οδηγούντο στην αποχώρηση από την οικονομική δυσπραγία. Πρόκειται για πρωτοβουλία απόλυτα ιδιωτική, στηριζόμενη αποκλειστικά σε δυνάμεις και δυνατότητες μόνο των δημιουργών της και με σκοπό την παρουσίαση του θησαυρού της νεοελληνικής έντεχνης μουσικής δημιουργίας σε Ελλάδα και εξωτερικό. ΄ Στα τρία αυτά χρόνια ενεργούς παρουσίας η Συμφωνική Ορχήστρα ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΑ έχει να επιδείξει πληθώρα πρωτοβουλιών και ενεργειών στην ανακάλυψη και αποκατάσταση, όσο και στη μουσικολογική έρευνα που υλοποιείται µε διάφορες μορφές και σε διάφορα επίπεδα στα ελληνικά  πανεπιστήμια., Ιδρυτής και πρώτος Πρόεδρος της ορχήστρας είναι ο καθηγητής Μουσικολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μελέτης της Νεοελληνικής Μουσικής κ. Νίκος Μαλιάρας, ενώ την καλλιτεχνική της διεύθυνση της Ορχήστρας έχει αναλάβει ο διεθνώς καταξιωµένος µαέστρος κ. Βύρων Φιδετζής.

Γ.Ρ. Ξανθάκης

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ