29.8.2023 16:18

«Οι κουκουλένιοι σταυροί» - Δημιουργικό εργαστήρι αναβίωσης μικρασιατικού εθίμου στη Χίο

«Στη Σμύρνη, δεν είχε εκκλησία στη χάρη του Τιμίου Σταυρού, παρά μόνε στο Ναρλή-κιόϊ, γειτονευούμενο χωριό τση. Την έλλειψη όμως τέτοιας εκκλησιάς (για να γενεί και πανεΐρι) τηνε συμπληρώσανε κομμάτι, δύο σπίτια, που είχανε μια κάμαρα τως σιαγμένη σαν παρεκκλήσι, με εικονίσματα γεμάτω και ένανε κουκουλένιο Σταυρό (απτά κουκούγια που ηκάνανε τα μαμούνια του μεταξιού, κολλητά, στο σχέδιο του Σταυρού). Κι οι δύο αυτοί κουκουλένιοι Σταυροί ήταν μεγάλοι και ωραίοι, ξακουστοί για τα θάματά τους» 

Δημήτρης I.Αρχιγένης, Λαογραφικά Γ’ Η ζωή στη Σμύρνη.

Στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «απέναντι» και με αφορμή τον εορτασμό της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού (14/9), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με το Μορφωτικό Σύνδεσμο Βαρβασίου Χίου Βιβλιοθήκη «ο Φάρος» και την Ένωση Αγιοπαρασκευουσιών Κρήνης Μικράς Ασίας, οργανώνει το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου  2023 (ώρα 11:00) το δημιουργικό εργαστήρι «Οι κουκουλένιοι σταυροί», για τα μέλη των μικρασιατικών σωματείων του νησιού, στην αίθουσα εκδηλώσεων του «Φάρου».

Με αφορμή τη γραπτή μαρτυρία του Δημητρίου Ι. Αρχιγένη, το εργαστήρι στοχεύει στη δημιουργία δύο νέων κουκουλένιων σταυρών για τις εκκλησίες των προσφυγικών συνοικισμών: του Αγίου Χαραλάμπους στο Βαρβάσι και της Αγίας Παρασκευής στο Καστέλο, σε ανάμνηση του τόσο ιδιαίτερου, αλλά ξεχασμένου μικρασιατικού εθίμου. 

Υπενθυμίζεται ότι η περιοδική έκθεση «απέναντι» παρουσιάζεται στο Μουσείο Μαστίχας Χίου (28.7.2022-31.12.2023), με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (Ο.Π.Σ.Ε.). 

Η συμμετοχή στο εργαστήρι και τα υλικά είναι δωρεάν

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. 

Για πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο Μαστίχας Χίου, στο τηλέφωνο 22710 72212 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ